Brondbi – jedan naziv za tri grada

Brondbi

Danska je bila ,,obećana zemlja” za jednog srpskog predstavnika u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope, a ako Spartak nadmaši i svoja i tuđa očekivanja i nadigra Brondbi, poseta postojbini Hamleta bi pored književnih impresija i lepih utisaka koje ostavlja tamošnja priroda, mogla da donese i prijatne sportske uspomene.

Fudbalski klub Brondbi je jedan od najuspešnijih ekipa u Danskoj, iako je izgubio primat u poslednjih desetak godina. On je doduše najavljen osvajanjem dva uzastopna druga mesta u domaćem šampionatu, kao i trijumfom u kupu (2018). Ono što nas u ovom slučaju više zanima od poslednje šampionske titule ovog tima (2005) je da posle Faruma, donekle predstavimo i Brondbi, mesto odakle dolazi istoimeni klub.

Farum: Partizan ponovo putuje u oblast prelepih jezera

Iako se na srpskom pravilno izgovara Brendbi, ovoga puta ćemo ostati pri navici da ime grada koji se nalazi na istočnoj obali ostrva Zeland, čitamo kao i do sada. Mesto je zajednica ili opština koju čine tri grada: Brondbiveste, Brondbieste i Brondbi Strand. Susedne opštine su Hvidovre, Rodovre, Glostrup, Albertskund i Volenbek, a udaljenost od Kopenhagena je svega petnaestak kilometara. Stanovništvo dostiže broj od preko trideset pet hiljada, a naziv regiona u kome je smešten je Hovedstaden.

Brondbi je naziv kojim se najčešće označava gradsko jezgro

Za nas je najinteresantniji Brondbiveste zbog činjenice da je taj grad sedište opštine koje se često naziva samo Brondbi i poistovećuje sa celinom. Tu se nalazi stadion kapaciteta 28 hiljada mesta, dok u samom Brondbivesteu ne živi više od 20 hiljada ljudi. Brondbioste je uglavnom naseljen takozvanom srednjom klasom. a zanimljivo je da se ime na srpski prevodi kao ,,grad bunara”.

Da li Spartak može da iznenadi domaćina? Kvota je neverovatna!

Treći deo ovog ,,trograda’’, Brondi Strand je zanimljiva kombinacija visokih zgrada i porodičnih kuća, a zanimljivo je da se ime na srpski prevodi kao ,,grad bunara”.

U gradskoj marini može da stane više od pet stotina jahti, duž čije obale se proteže šetalište. Parkovi u gradskom jezgru su bogati skulpturama i umetničkim delima na otvorenom, koji se odlično uklapaju u savršeno uređeno zelenilo.

Najpoznatiji sportski kolektiv je fudbalski klub Brondbi, a iz ovog mesta potiče jedan od najpoznatijih danskih hokejaša, Mikel Bodker koji trenutno igra za NHL tim Otava. Nažalost, ova opština je pre par godina stekla status područja sa najvišom stopom nasilja u Danskoj. Štaviše, stanje se često povezuje sa fudbalskim navijačima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime