Brojevi koji zastrašuju – Džeko je golgeter kakav se retko viđa!

Roma sprema zamenu za Edina Džeka (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)

Možda su u vodu pale šampionske ambicije Napolija. Možda ih je baš sa svoja dva pogotka srušio nekadašnji igrač Volfsburga i Mančester sitija, Edin Džeko. Ono što je njemu još važnije, postavio je rekord tim golovima.

Rođeni Sarajlija je počeo fudbalsku karijeru u Željezničaru i već sa 17 godina je dobio priliku u prvom timu. Tada je uglavnom igrao u veznom redu, postigao je četiri gola za dve sezone i opšti utisak je bio da on zbog građe ne može biti vrhunski igrač.

Jirži Plišek, Čeh koji je tada radio u Bosni i Hercegovini, prepoznao je kvalitete. Preporučio je Teplicama da ga kupe, plaćeno je 25.000 evra a čelnici Željezničara su bili prezadovoljni završenim poslom. Dve sezone kasnije Volfsburg je platio 4 miliona evra.

EDIN KAO NAJBOLJI STRELAC LIGE ŠAMPIONA?

Prebačen je u napad i počeo je da trese mreže. Postigao je 6 golova tokom šestomesečne pozajmice u drugoj ligi i još 16 golova za sezonu i po u prvoj ligi. Dovoljno da ga primeti Feliks Magat i odvede u ambiciozni Volfsburg.

Za četiri sezone u Nemačkoj Džeko je postigao 66 golova u Bundesligi. Računajući i ostala takmičenja koja je igrao u istom dresu, zaustavio se na brojci od 85 golova! Najmanje uspešna je bila prva sezona, u kojoj je postigao samo osam ligaških golova.

Nemačku je napustio u januaru 2011. godine. Preselio se u Mančester gde je bilo teško aklimatizovati se. Imao je velikih problema, teško dolazio do minuta i šansi. Postigao je samo dva gola u Premijer ligi do kraja te sezone.

TORINO JE PROTIVNIK U PRVENSTVU!

Onda se probudio i postao nezaustavljiv! Usledile su tri njegove fantastične sezone, a tokom poslednje od njih je bio strelac 26 puta u svim takmičenjima! Impozantno, kada se uzme u obzir kakva je konkurencija za mesto u timu bila.

Mančester je napustio nakon svoje najlošije golgeterske sezone kada je postigao samo četiri ligaška gola. Preselio se u mnogo prijatniji Rim a pored klime sigurno mu je odgovarala i blizina rodnog Sarajeva. Videlo se to po lakoći kojom daje golove.

Tokom prve sezone ih je, doduše, bilo samo osam u Seriji A, ali je naredne godine sve to naplatio. Bio je strelac 29 pogodaka u ligi a računajući i ostala takmičenja stigao je do brojke 39! Samo je jednom u Volfsburgu prebacio 30 i tada je stao na 36, što mu je bio rekord.

Golovi koje je postigao sinoć doneli su mu jedan rekord. Edin Džeko je najmanje 50 puta pogađao mrežu u Nemačkoj, Engleskoj i Italiji, što nikome pre njega nije pošlo za nogom, glavom ili nekim drugim delom tela. Džeko će u martu napuniti 32 godine!

DA LI ĆE SLAVITI NAKON REVANŠA SA ŠAHTJOROM?

Neki idealan scenario po njega bi bio da pređe u Španiju ili Francusku i da i tamo pokuša nešto slično. Do kraja karijere je ostalo nekoliko godina a Edin uvek i svuda daje golove. Ukupno je u klupskoj karijeri postigao 252 na 565 mečeva. A igrao je najbolje lige!

Naravno, ne treba isticati da je Edin Džeko rekorder Bosne i Hercegovine po broju golova za reprezentaciju. Na do sada odigranih 89 mečeva postigao je 52 pogotka! Čak 24 više od Ibiševića, 35 više od Barbareza ili 40 više od Miralema Pjanića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime