Bil Šenkli, Jirgen Klop i godine koje povezuju Liverpul i Hadersfild

jirgen-klop-liveprul-muzicki-orkestar
Klp je dao zanimljiviu izjavu (FOTO: STARSPOR/Peđa Milosavljević)

Podatak da je Liverpul češće gubio utakmice sa Hadersfildom nego što ih je dobijao, izaziva začuđenost samo kod onih koji za engleski fudbal veruju da je počeo sa osnivanjem Premijer lige.

Na samom ostrvu vlada drugačije shvatanje i prihvatanje stanja u modernom fudbalu se ne razdvaja od razumevanja prošlosti i tradicije ovog sporta. Klubovi za koje se danas misli da su ,,mali”, a koji su nekada uživali veliko poštovanje ne samo zbog rezultata, i dalje dobijaju zasluženo uvažavanje od svog protivnika ma koliko da su u slabijem ili podređenom položaju. To se podrazumeva i za Hadersfild koji na Enfild dolazi kao tim koji je već ispao iz Premijer lige, ali i ekipa koja i dalje ima pozitivan bilans u duelima sa Crvenima.

Poslednja pobeda na Enfildu: Liverpul – Čelsi 2012

Može se slobodno reći da su Englezi jedinstveni u tom pogledu. Tradicija kod njih je uvek živa, te u ovom slučaju Liverpul ne dočekuje samo ekipu protiv koje je apsolutni favorit, već i klub koji ima jednu pobedu više (31:30) u istoriji međusobnih duela. Crvenima je neophodna ne samo pobeda protiv Terijera, već i u sve tri utakmice do kraja prvenstva.

Čak i tim slučaju mora da čeka kiks Mančester Sitija, da bi osvojio titulu na koju čeka već toliko godina. Hadersfild se nažalost svojih navijača, u Premijer ligi zadržao samo dve sezone. Ispostavilo se da je ovakvo takmičenje trenutno prejako za Terijere koji su prethodno boravili u najvišem rangu još početkom sedamdesetih (1970-1972).

Liverpul je sa klupe Haderfsilda ukrao Bila Šenklija

Zlatno doba ovog kluba koji je osnovan 1908. godine je period od početka dvadesetih, pa do polovine pedesetih godina prošlog veka. Tada je i ostvario najveći broj pobeda protiv Liverpula, a tada su se najčešće i sastajali. Ono što je posebno zanimljjivo je da su se susretali i u Drugoj diviziji engleskog fudbala u kojoj je Liverpul boravio nekoliko sezona između 1954 i 1962 godine. Terijeri su poslednji put savladali Crvene upravo u ligaškoj utakmice Druge divizije u novembru 1959. godine, a taj susret takođe ima svoje istorijsko obeležje.

Legende Bil Šenkli, Rodžer Hant i prvi trofej FA kupa za Liverpul

To obeležje ima oblik čoveka koji je kao trener ostavio trag u oba kluba. U pitanju je legendarni Bil Šenkli za koga se vezuje stvaranje modernog Liverpula i udaranje temelja budućem višestrukom šampionu Evrope i Engleske. Pre nego što je prešao na Enfild, Šenkli je proveo tri sezone na klupi Hadersfilda i započeo četvrtu pre nego što je u decembru 1959. godine postao menadžer Liverpula.

Vodeći Terijere, Šenkli je na šest mečeva tri puta nadigrao Liverpul, a samo jednom izgubio. Za njegov rad se vezuje i ime jednog od najboljih fudbalera toga doba, Škota Denisa Loua kome je dao šansu u Hadersfildu kada je ovaj imao samo šesnaest godina.

Najubedljiviji trijumf je onaj iz oktobra 1958. godine kada je Hadersfild pred svojim navijačima na Lids Roudu uništio Crvene sa 5:0. Poziv da promeni sredinu je usledio neposredno posle opisanog trijumfa godinu dana kasnije. Bil Šenkli je u dogovoru sa Hadersfildom prihvatio ponudu i na Enfildu proveo ostatak svoje karijere (1959-1974) osvojivši sa Crvenima tri titule šampiona Engleske, dva FA kupa i UEFA kup.

Od tada pa sve do sadašnjih vremena, Hadersfild više nije uspeo da savlada Liverpul izgubivši deset od ukupno trinaest mečeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime