Bez Ronalda se mora, a da li se i može – Zidan nigde ne žuri

(Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Ako bismo na šaljiv način opisali dešavanja u Madridu, onda su fudbaleri, ali i navijači Belih zahvalni Florentinu Perezu što na Santjago Bernabeu nije došao Žoze Murinjo, već Zinedin Zidan.

Međutim, iza ponovnog dolaska Zizua na pozanto mesto, stoji i izvesno ,,podvijanje repa” predsednika Reala, s obzirom na način na koji je Zidan otišao prošle godine. Posle treće uzastopne titule šampiona Evrope, Francuz je pokazao da ima jak kičmeni stub, ali i dobro pamćenje na nesuglasice sa Perezom iz igračkih dana. No, kada su u pitanju klupski interesi, onda nema ništa važnije, pa se Real okrenuo pragmatizmu koje bi neko nazvao i oportunizmom.

U svakom slučaju, ne treba sumnjati da Kraljevski klub neće pokazati da niko nije veći od njega, ma kako se zvao. U tome i jeste određena razlika između Reala i Barselone u kojoj postoji neka vrsta identifikacije sa, primera radi, Lionelom Mesijem. Uz sve moguće uspehe, to u Madridu nije bio ni Ronaldo, a ni Zidan u igračkim danima. Verovatno to neće postati ni kao trener, ali se svejedno vratio u klub sa kojim je postigao takve rezultate za koje je razumno sumnjati da ći ih ikada više ponoviti.

Klupa velikih klubova znači ogroman pritisak – da li je to razlog što je Zidan napustio Real? 

Bez obzira na sva obećanja u vidu dovođenja fudbalera koje mora da je dobio od predsednika, u Zidanove uspehe je uklesano jedno drugo ime – Kristijano Ronaldo. Ove sezone belima nije preostalo ništa za čega bi se mogli boriti, osim za pripremu terena za novo preuzimanje glave uloge od Katalonaca. Prva sezona bez Ronalda je već dvojicu trenera ostavila bez posla, od kojih je onaj prvi čak napustio kormilo Crvene furije da bi, kako je ispalo, dobio otkaz u Realu.

Zidan nema razloga da bude nezadovoljan situacijom

Na Santjago Bernabeu nas očekuju veoma interesantna dešavanja, a mnoga pitanja će morati da dobiju odgovor. Biće veoma zanimljivo videti da li će Perez odoleti da se ne meša u Zidanov posao, kao i kakva sudbina čeka neke fudbalere. Tu se pre svega misli na Gareta Bejla, ali i Serhija Ramosa. Doduše, kapiten ima odlično mišljenje o Zidanu od samog početka prvog mandata, koga čak smatra prijateljem. Sa druge strane, Bejl je imao problema da prihvati manjak minuta, barem prema sopstvenom mišljenju.

Odlazak sa vrha: Zidan napustio Real iako je napravio dominaciju!

Situacija u kojoj se nalazi Francuz je možda samo na prvi pogled teška. On dolazi kao spasilac koji ne mora ove sezone ništa da uradi, a za sledeću će sigurno dobiti džak para i odrešene ruke u biranju fudbalera. Sada je jasno da Ronaldo nedostaje, a Zidan će tek od sledeće sezone morati da dokazuje da za njegove trofeje nije zaslužan samo Portugalac.

Da to neće biti nimalo lako govori i podatak da Ronaldo samo u prvoj sezoni u Madridu nije osvojio. Čak i kada je Murinjo otišao, te godine je osvojen ne toliko cenjeni Superkup Španije. Čak ni Zidan u igračkim danima nije uspeo da u svakoj sezoni Realu donese trofej – dve poslednje od pet ukupno su bile bez ikakvog ploda.

Ronaldo će i u Torino doneti bar jedan trofej, možda i više, a Zidan sigurno ne bi prihvatio ponudu za povratak da nije uveren u isto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime