Belgija na tri načina: Kako sve mogu da nas iznenade?

Lukaku propušta meč sa Italijom! (FOTO: Carl Court/Getty Images)

Večerašnji meč daće nam odgovor na pitanje o jednom finalisti. Francuska i Belgija odigraće prvo polufinale na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Martinezu će nedostajati Menije, izuzetno bitan igrač za postavu Belgije.

Od desne strane zavisilo je mnogo toga u dosadašnjim mečevima Belgijanaca. Belgija je odigrala pet mečeva na turniru do sada i zabeležila svih pet pobeda. Učinak Menijea na tim susreta je bio veoma bitan i statistički ali i na druge načine.

Menije je propustio samo jedan meč, onaj u kom je Belgija kombinovala protiv Engleza. Na ostala četiri susreta su igrali u dve različite formacije. Menije je bio desno i u veznom redu u 3-4-2-1 i kao desni bek u 4-3-3.

BELGIJANCI IMAJU VELIKU ŠANSU VEČERAS!

Sa dve asistencije na dosadašnjem delu turnira ali i kao najdefanzivniji vezista Belgijanaca, značajno je uticao na dobre rezultate. Martinez je krenuo na Svetsko prvenstvo sa čudnim izborom defanzivaca. Na spisku se našlo pet štopera i samo jedan igrač kom je prirodno da igra na poziciji beka.

Situacija je takva da će zbog dva žuta kartona Menijea Martinez morati da promeni kompletnu koncepciju. Pripremili smo različite formacije u kojima bi Belgijanci mogli da nastupe večeras. Jedna od bi bila ogromno iznenađenje!

4-2-3-1

Stiče se utisak da su samo dvojici ljudi zagarantovana mesta, u bilo kojoj od formacija Belgije. Kurtoa će sigurno biti na golu a Lukaku će sigurno predvoditi napad. Zaslužili su to igrama u dosadašnjem delu turnira.

KVOTE SU MEGA NA OBA TIMA!

Ukoliko se Martinez opredeli za ovu formaciju defanzivci će dobiti mnogo pomoći u skoku od Felainija. Njegova uloga će biti i rvanje protiv Olivijea Žirua što nije nimalo lak posao. Vitsel bi u tom slučaju morao da krpi ostale rupe.

Njih će sigurno biti jer će Francuzi pokušavati da stvore višak na bokovima. Tamo će igrati dvojica krilnih igrača koji ne obožavaju defanzivu i dva štopera. Može da se desi da umesto Vermelena uz aut liniju bude Vertongen ali su podjednake šanse za ta dva scenarija.

lineup 5

3-4-2-1

Ovako su započeli turnir i ovo je Martinezova omiljena formacija. Smatra da je upravo ona idealna za igrače koje ima i tako su i funkcionisali. Značajno je bilo to što je jedno krilo bio Karasko a kasnije ga je na istom mestu zamenio Čadli.

MOŽE LI LUKAKU DA STIGNE KEJNA?

Sada, kada nema Menijea da pravi balans na desnom boku možemo očekivati dva klasična krila na tim pozicijama! To bi trebalo da budu upravo igrači koji su se sreli sa tom ulogom, na jednom boku Čadli a na drugom Karasko.

Ovo je varijanta za napad, ukoliko roberto Martinez i njegovi saradnici pomisle da je dobro napasti Francuze. Belgija ima kvalitet za napad a u ovakvoj formaciji ima čak šest ofanzivno orijentisanih igrača + Aksela Vitsela. Ozbiljan potencijal!

lineup 6

4-3-3

Ovo bi iznenadilo i navijače Belgije! Mesto bi se, neočekivano, stvorilo za Musu Dembelea. Prednost smo mu dali iako ima konkurenciju u vidu Tjelemansa i Dendonkera. Igrao je samo na dve utakmice do sada i možda je krajnje vreme da se pojavi na terenu.

KO OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO?

Ova formacija bi mu bila idealna. Kada bi Martinez prešao na igranje sa četiri defanzivca, jak vezni red bi bio ključ. Vitsel bi dobio malo slobodniju ulogu a dvojica igrača bi mu čuvala leđa. Ponovo bi štoperi glumili bekove ali to tako mora kod Belgijanaca.

Ono što bi ostalo isto kao i u mnogim ranijim slučajevima su pozicije Azara, de Brujnea i Felainija. Pozicija dvojice ofanzivnih vezista je praktično ista u svim pozicijama i menja se vrlo malo. Felaini je, iako nije počeo turnir u startnoj postavi, stigao do mesta jednog od najbitnijih igrača ekipe.

lineup 4

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime