Bajern u krizi jednako je Nemačka u krizi – Kovač i Lev za sada van dometa

Za Milera nema mesta u reprezentaciji (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Nije teško izvući zaključak da postoji određena veza između situacije u kojoj se nalazi minhnenski Bajern i one u kojoj je fudbalska reprezentacija Nemačke, jer je logika veze najjačeg kluba (i tima) u zemlji i nacionalne selekcije sasvim jednostavna i prosta.

Budući da je Bajern već godinama daleko ispred svih ostalih timova u Bundesligi, gde mu nedostaje prava konkurencija, kriza u koju je zapao se poklopila sa onom kakvu preživljava i seniorska reprezentacija. Niko Kovač je za sada preživeo, kao i Joakim Lev, što verovatno i jeste recept kako se treba suočavati sa ozbiljnim problemima. Nestrpljenje i žurba nisu baš najbolji saveznik u tome.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST: PRIČALI SMO O ZVEZDI, LIVERPULU, JOKANOVOM FULAMU, DORTMUNDU…Bajern je tek nedavno prekinnuo seriju loših rezultata i bar za kratko olakšao pritisak koji je počeo da trpi Niko Kovač. Da Bundesliga nije različita od drugih elitnih takmičenja gde trenerske glave (o)lako padaju, videlo se i ove sezone. Bez posla je posle svega deset meseci ostao Tajfun Korkut (Štutgart), dok su ,,mete okačene” na prsa Haika Herliha (Leverkuzen) i Domenika Tedeska (Šalke).

Pet stvari koje ste možda propustili u Ligi šampiona!

Kovač je dospeo u situaciju da ga u klubu podržavaju ,,teškaši”, odnosno najveća zaslužna imena, dok je u svlačionici slušao izlive nezadovoljstva određenih fudbalera. Verovatno će doći trenutak kada će neko morati da se ujede za jezik.

Nemačka je izgubila titulu svetskog šampiona i upisala rekordan broj poraza

Sa druge strane, Joakim Lev je ove godine izgubio i titulu svetskog šampiona i postavio novi rekord po broju izgubljenih utakmica reprezentacije u jednog kalendarskoj godini. Nemačka je izgubila čak šest puta, a da stvar bude gora, četiri poraza su se dogodila u takmičarskim mečevima. Ne treba posebno isticati činjenicu da su okosnicu šampionskog sastava iz Brazila činili fudbaleri Bajerna.

Pre četiri godine to su bili Filip Lam, Manuel Nojer, Mario Gece, Bastijan Švajnštajger, Žerom Boateng, Tomas Miler i Toni Kros. Od tada su neki promenili sredinu, neki prestali da igraju, ali je i rekonstruisani Bajern i dalje glavni izvor sa koga su se Panceri napajali. Normalno je da se u takvoj postavci stvari dogodi da se krize međusobno mešaju, prelivaju i preklapaju.

Lev nije uspeo ništa da promeni u odnosu na očajan utisak koji je ostavljen u Rusiji, štaviše, Nemačka je pred eliminacijom uz svoje grupe Lige nacija. Holandija je, primera radi, prvi put u istoriji pobedila Pancere sa tri gola razlike. Kritika se posebno ustremila na fudbalere iz odbrane koji su svi igrači Bajerna – Nojer, Humels, Boateng.

Ako pretpostavimo da je fudbal, samim tim i veliki klubovi, podložan ciklusima promena, onda se moglo pretpostaviti i da će u jednom periodu dominacija Crvenih biti stavljena na probu. Možda je upravo sada to vreme. Ekipa se nije značajnije pojačala preko leta, ne želeći između ostalog da se izlaže bespotrebnim troškovima, budući da se smatralo da sastav ima potrebnu dubinu i pokrivenost svih pozicija.

Bajern je loše reagovao na kritike u medijima

Klub se ipak nije pokazao otpornim na kritike koje su primljene arogantno i prilično nesportski. Izvršen je ,,kontranapad” na medije sa vidljivom željom da se Bajern samoizdigne do statusa nedodirljivosti. Mudriji bi rekli da se na ovaj način sigurno pokušava da sakrije neki veći i dublji problem, možda u samim strukturama i organizaciji kluba.

Bajern – četiri stvari koje Kovač mora brzo da menja!

Bajern je vezao dve uzastopne pobede i malo olakšao unos kiseonika kroz otežalu atmosferu. Pobede će se verovatno nastaviti, što je u okolnostima imperativ, pogotovo jer Dortmund ne pokazuje znake posustajanja. Uvezanost kluba i reprezentacije je jedan od razloga lošijih igara sa početka sezone, jer je uvek potrebno vreme da se igrači oporave posle napornih takmičenja, čak i kada ona traju kraće nego što je predviđeno.

Međusobni odnos će se pokazati i kada se situacija bude popravljala, jer je nerealno očekivati da problemi nikada ne budu rešeni. Bar ne u Nemačkoj i u Bajernu. Pitanje je samo da li će to biti za vreme Kovačevog mandata, jer da podsetimo da se sa nekim stvarima, nazovimo to pukotinama u oklopu, nije izborio ni iskusni Anćeloti.

Legende kluba ga za sada podržavaju, ali ruku na srce, pitanje je koliko je to iskreno i koliko pri tom misle na sopstvenu zaštitu. Čak i ovakav kakav je i sa ne baš ujednačenim sastavom koji ima, Kovač je definitivno manji problem koji Bajern ima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime