Azija je u šoku, Katar je šampion! Japan pao, slede Kopa Amerika i Mundijal! (VIDEO)

0
Katar
(Photo by Koki Nagahama/Getty Images)

Kada je 2007. godine Irak podigao trofej namenjen fudbalskom šampionu Azije, svet je ostao u šoku kako je ratom razorena zemlja uspela da ostvari takav uspeh. Kada je 2015. Australija stigla do pehara, nije bilo iznenađenja u fudbalskom smislu, ali je šampion stizao sa drugog kontinenta.

Sada kada je to za rukom pošlo reprezentaciji Katara, svet je ponovo iznenađen. Selekcija male zalivske zemlje u finalu je potukla Japan 3:1 i tako kompletirala fantastične partije tokom čitavog turnira.POSLUŠAJTE NOVI EVROGOL PODKAST – O MITROVIĆU, PREMIJER LIGI, BARSELONI I MNOGIM DRUGIM TEMAMA!Katar je u finalu poveo preko Almoeza Alija već u 12. minutu posle lepo izvedenih ‚‚makazica”, čime je postavio rekord Azijskog kupa sa čak devet golova na jednom turniru. Abdelaziz Hatim je u 27. minutu duplirao prednost odličnim udarcem sa distance koji Šuići Gonda nije mogao da brani.

Japan je bio u šoku, kao i manje-više svaki protivnik Katara na turniru. Ipak, Japanci su uspeli nešto što niko nije na ovogodišnjem turniru u UAE – postigli su gol protiv Katara!

Do tog trenutka, kada je Takumi Minomino smanjio na 2:1, Katar je već postigao 18 golova (10 u grupnoj fazi, četiri samo u polufinalu protiv domaćina) i nije primio nijedan. Taj izvanredan niz je ipak bio prekinut u 69. minutu.

Ipak, nije Katar mnogo mario za to. Oni su u 83. minutu potvrdili pobedu, pošto je Akram Afif bio precizan iz jedanaesterca. Slavlje u Abu Dabiju je moglo da počne!

I time je Katar nagovestio da neće biti daleko najgora domaća selekcija nekog Svetskog prvenstva, kada turnir bude stigao u njihovu zemlju u novembru 2022. godine. Kup Konfederacija 2021. godine, ukoliko bude uopšte i održan, najverovatnije neće biti odigran u Kataru kako bi se igrao tokom juna i jula, ali će Katar svejedno učestvovati po dva osnova – domaćin Mundijala i šampion Azije.

No, ono što će stići dosta pre tih obaveza, jeste nastup na Kopa Amerika u Brazilu leta ove godine. Katar je, upravo uz finalistu Japan, jedan od dve pozvane selekcije da se nadmeću na turniru Južne Amerike, pa su dve azijske selekcije dobile poziv umesto dosadašnje prakse da to budu KONKAKAF reprezentacije.

GettyImages 1092583332
(Photo by Francois Nel/Getty Images)

Mnogi su se tome smejali, sumnjajući da tesna veza između KONMEBOLA i fudbalskog saveza Katara ima isključivo finansijsku ‚‚podlogu” i da je to glavni razlog. Ipak, sada kada je Katar postao šampion Azije, ova odluka ispostavila se mudrom.

Reprezentacija koju predvodi Feliks Sančez Bas tako će odigrati dva velika nadmetanja u istoj godini, samo tri godine pre nego što budu debitovali na Mundijalu. Oni će u Brazilu igrati u grupi B sa Argentinom, Kolumbijom i Paragvajem. Neki su se već našalili da bi zbog njihovog uspeha na Azijskom kupu ova grupa mogla da se proglasi za ‚‚grupu smrti”.

KLADI SE NA KOPA AMERIKA, MI VEĆ JEDVA ČEKAMO LETO!

Kada se sumiraju utisci, Katar je titulu osvojio u UAE, zemlji koja ima teške političke odnose sa Katarom. To je dovelo i do političkih tenzija tokom turnira, ali izgleda da je fudbal i ovoga puta izašao kao pobednik.

Uostalom, kao i Katar, novi šampion Azije.

https://www.youtube.com/watch?v=VZddzOQVRiE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime