ATALANTA PRED ISTORIJOM: Liga šampiona, kup, ali najpre Udineze

Duvan Zapata
(Photo by Paolo Bruno/Getty Images)

Da se italijanski klubovi koji žele u Ligu šampiona ponašaju kao oni engleski, Atalanta bi se lako našla u tom takmičenju, međutim ekipa iz Bergama će morati da da pun doprinos i sa svoje strane.

Teoretski, ni Inter nije siguran na trećem mestu, ali je najrealnije da popularna Boginja napadne četvrto na kojem se trenutno nalazi Roma. Pred susret sa Udinezeom na svom Atleti Azuri stadonu, Atalanta se nalazi u situaciji da sa tri boda preskače čak tri rivala – Milan, Torino i Romu. Poslednja dva su u ništa manje dobroj formi kao i Plavo-crni iz Bergama, dok je Milan u poslednje vreme sinonim za blagu katastrofu.

Može li Atalanta i do Lige šampiona?

Atalanta se možda našla u neželjenom odmeravanju prioriteta, pošto je očekuje finale Kopa Italija sa Laciom. Liga šampiona ima svoju privlačnu snagu, ali domaći kup za klub ima posebno značenje. Naime, jedini trofej koji Boginja ima je osovjen upravo u italijanskom kupu u sezoni 1962/63. Tada je fenomenalni Anđelo Domengini tri puta zatresao mrežu Torina u finalnom susretu (3:1).

Međutim, Udineze ima svoje muke koje ga motivišu da u Bergamu da sve od sebe. U pitanju je blizina zone ispadanja  od koje su Zebre udaljene samo četiri boda. Međutim, kao što Atalanta ove sezone odlično igra na gostovanjima, Udineze je upravo na tom planu loš, pa je kao gost do sada ostvario samo jednu pobedu, a i od nje je prošlo sedam meseci.

Prvi trofej za Ranijerija i prvi ,,ljubičasti“ za Batistutu: Fiorentina – Atalanta 1996

Zanimljivo je da je Udineze uspešniji na inostranom planu pošto je svojevremeno osvojio Intertoto kup (2000), dok u svojoj zemlji nema nijedan trofej. Belo-crni se nisu posebno provodili u Bergamu u poslednjih par decenija budući da su od 2006. godine sa Atleti Azuri odneli samo jednnu pobedu.

Najbolje kvote za mečeve Kalča se nalaze ovde

Neki ovaj sastav Atalante koji vodi Đan Pjero Gasperini upoređuju sa Ajaksom po lepoti fudbala koji trenutno prikazuju.  Zaista, ako Udinezeu mrežu zatresu tri puta, Bergomljani će biti najefikasniji tim u Kalču sa čak 69 golova. To je više od dva po utakmici, koliko za sada postiže samo Juventus sa sve Kristijanom Ronaldom. Osvojen kup i plasman u Ligu šampiona bi za Boginju, ili ,,najbolji provincijski klub” kako se još naziva Atalanta, bio istorijski uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime