Arsenal je doveo momka koji ume da zagrize: Lukas Toreira je Tobdžija!

Toreira
(Photo by Paolo Rattini/Getty Images)

Reprezentativac Urugvaja nije zajedno sa saigračima iz Rusije otputovao u svoju zemlju. Imao je još nekog posla u Evropi pa je propustio paradu pripremljenu za doček. Toreira je morao da poseti London i potpiše ugovor sa novim timom, Arsenalom.

Doskorašnji fudbaler Sampdorije je u Arsenal stigao za 30 miliona evra. Otkupna klauzula je bila pet miliona manja ali je tim iz Londona rešio da poveća ulog i otera konkurenciju od plena. Toreira je Đenovu zamenio za London i klub manjih zamenio za klub većih ambicija.

Sampdorija nije prvi evropski tim u kom je Toreira igrao. Iako ima tek 22 godine u Evropi je već četiri godine. Prvo je nosio dres Peskare pa je na stil fudbala u Evropi već dovoljno priviknut. Doduše, sada će se prvi put susresti sa fudbalom u Engleskoj ali ne bi to trebalo da bude problem.

Sampdorija je prethodne sezone igrala u veoma zanimljivom sistemu 4-3-1-2 u kom je on imao zacementirano mesto. Bio je centralni vezni u tom sistemu i zajedno sa još dvojicom igrača pokrivao ogroman deo prostora.

Ispred njega je igrao Gaston Ramirez, ljubiteljima Premijer lige dobro poznato lice. Ne treba očekivati od Toreire da ulazi u prostor namenjen ofanzivnom vezisti, njegov posao je uvek iza. Čak i kada dvojica igrača iz njegove linije krenu napred, on ostaje kao poslednji ugao tog dijamanta.

To što ostaje kao poslednji igrač veznog reda ne znači da je Toreira loš sa loptom. Upravo je suprotno, on ostaje u pozadini, često čak i u liniji sa defanzivcima, da bi odatle započeo napad. Lopte na bok, vezistima koji su napravili širinu, ili unapred, napadačima koji mogu da ih prihvate.

RONALDO U TORINU JE ZAVRŠETAK CIKLUSA: NOVI JUVENTUS SADA IMA SAMO JEDAN CILJ

Toreira je bio ključni čovek za gradnju svakog napada Sampdorije u prethodnom periodu. Za mnogo lopti se i sam izborio, jer trči neverovatno mnogo, a kasnije ih je distribuirao dalje. Njegova glavna odlika je da nikada ne stoji, bez obzira kod koga je lopta.

Pokriva ogromnu površinu terena i u svakom momentu može da napadne igrača sa loptom. Priključiće se napadu kada oseti potrebu za tim, kada ugleda prostor u koji može da utrči. Biće pomoć defanzivi kada god bude neophodno, bilo da se ekipa brani ili da napada iz poslednje linije.

GettyImages 988126606
SOCHI, RUSSIA – JUNE 30: Raphael Guerreiro of Portugal is challenged by Lucas Torreira of Uruguay during the 2018 FIFA World Cup Russia Round of 16 match between Uruguay and Portugal at Fisht Stadium on June 30, 2018 in Sochi, Russia. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Toreira je neverovatno brz i što je još bitnije, on obožava da trči. To se ogleda u visini. Toreira je visok samo 168 centimetara, identično kao Ngolo Kante. Na osnovu onoga što smo ispričali do sada, njih dvojica i nisu baš za poređenje.

Još uvek ne znamo kakav će sistem odabrati Unai Emeri za svoj Arsenal. Toreira će u njemu sigurno imati mesta, bilo da vezni red čini 3, 4 ili 5 igrača. U Parizu je igrao u sistemu 4-3-3 i možda će želeti da ga implementira i u Londonu.

To bi prijalo i Arsenalu, zbog sitne promene koja može da donese mnogo ali i Toreiri. U takvom rasporedu bi do izražaja došli svi njegovi kvaliteti. Bio bi dovoljno blizu poslednje linije i sa dovoljno igrača ispred da može da im šalje lopte unapred.

DA LI SE ARSENAL VRAĆA U LIGU ŠAMPIONA?

Kako klubu iz Londona predstoji rekonstrukcija ovog leta, videćemo kakvi su se sve planovi postavili. Toreira je mlad, dovoljno iskusan i kvalitetan da se uhvati u koštac sa problemima. Biće ogromno pojačanje za Arsenal već u narednoj sezoni.

Tome u prilog govore i njegove partije na Svetskom prvenstvu. Nakon što se Urugvaj mučio u prva dva kola i nakon što je on u tim mečevima odigrao samo 35 minuta, stvari su se promenile. Naredne tri utakmice je igrao po 90 minuta a Urugvaj je zbog njega i promene formacije bio fantastičan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime