Alfredo Di Stefano, Mario Kempes i ostali ,,anonimusi”: Arsenal – Valensija 1980

Mandatory Credit: Tony Duffy/Allsport

Osim što se grčevito bore za mesto koje vodi u Ligu šampiona, Arsenal i Valensija spas sezone vide u osvajanju nekog trofeja, po mogućstvu onakvog kakvog već imaju u svojim vitrinama  – evropskog.

Za razliku od Tobdžija, Slepi miševi mogu i na domaćem planu da se okite odličjem, s obzirom da ih čeka finale Kupa Kralja. Doduše, drugi finalista je u ovom trenutku zastrašujuće dobra Barselona, ali se u takmičenjima kao što je Kup, lakše događaju iznenađenja. Arsenal je za sada, ostao samo na prilici u Ligi Evrope, od koje ga deli protivnik u polufinalu – Valensija.

Elton Džon u loži, a Pižon na terenu: Votford – Arsenal 1982/83

Rivali su se sastajali u prvoj polovini prošle decenije četiri puta. U oba slučaja u pitanju su bili mečevi u Ligi šampiona, s tim da su u sezoni 2000/01 odigrali dve utakmice u četvrtfinalu, a 2002/03 u grupnoj fazi takmičenja. U istom takmičenju su stizali i do finalnih mečeva, ali nikada i do trofeja.

Njih su na starom kontinetu osvajali u drugom kupovima. Prva odličja Arsenal i Valensija su zadobili u nekadašnjem Kupu sajamskih gradova, takmičenju koje nije bilo pod okriljem UEFA, ali je u to doba imalo svoju određenu težinu i značaj. Arsenal je bio najbolji 1970. godine, a Valensija dva puta uzastopno (1962, 1963). Slepi miševi su kasnije pobeđivali i u svim ostalim evropskim kupovima, osim onom najkvalitetnijem.

Arsenal u Evropi nije toliko uspešan kao Valensija

Sa druge strane, Tobdžije su osvojile UEFA kup (1994).

Prvi ,,pravi” trofej stigao je na Mestalju preko leđa Arsenala, a radi se o tituli pobednika Kupa pobednika kupova za sezonu 1979/80. U takmičenje su ušli kao pobednici u nacionalnim kupovima, što i jednima i drugima bio jedan od retkih uspeha tih godina. Čak ni te sezone u domaćim prvenstvima ni Tobdžije (4), ni Slepi miševi (7) nisu napravili ništa značajnije.

Ko će u finale Lige Evrope? Najbolje kvote vas čekaju ovde!

Međutim, u Evropi im je išlo sasvim dobro. Na putu do finala su imali i neke teške protivnike kao što je Barselona koju je Valensija izbacila u četvrtfinalu i Juventus, koga je eliminisao Arsenal u polufinalu. Štaviše, Arsenal je postao prvi engleski klub koji je pobedio Staru damu.

Finale se odigralo na briselskom Hejselu, a publika je mogla da uživa u svim uzbuđenjima koje donosi fudbal sem golova. Njih je bilo tek pošto se pristupio izvođenju jedanaesteraca, pošto su dva sata igre protekla bez pogodaka.

Na klupi Valensije je sedeo slavni Alfredo Di Stefano, a Arsenal je vodio Teri Nil. U sastavima je bilo nekoliko velikih imena toga doba kao što su Miguel Tendiljo, Rajner Bonhof, Mario Kempes (Valensija), Pat Dženings, Pat Rajs (Arsenal). U provj seriji su penale promašili Kempes i Brejdi, da bi pobedu Špancima doneo Arijas pošto je Riks promašio penal za Arsenal.

Valensija

Pereira, Karete, Botubot, Tendiljo, Solsona, Saura, Bonohf, Subirats, Kempes, Rodrigez

Arsenal

Dženings, Rajs, Nelson, Talbot, O Liri, Jang, Brejdi, Sanderlend, Stejplton, Prajs, Riks

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime