Aksel Vitsel – pojačanje Dortmunda iskače iz ,,šeme”

Aksel Vitsel
(Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Da je postojala sumnja da se Aksel Vitsel neće isplatiti, Dortmund se ne bi toliko trudio da ga iz daleke Kine dovede na Vestfalen. Belgijanac je stigao iz Tianđina kao dugoročno rešenje za sredinu terena Milionera, ali se već u prvoj takmičarskoj utakmici istakao i kao strelac ključnog gola za svoj novi tim.

Da nije bilo tog pogotka, Dortmund bi već na početku sezone ispao iz Kupa Nemačke, takmičenja koje smo u jednom prethodnom tekstu naveli kao najveću šansu da ekipa Lusijena Favra stigne do nekog trofeja. Naime, Vitsel je u petom minutu nadoknade vremena poništio prednost Grojter Firta, a Rojs je u produžetku ostavio Žute u takmičenju.

Sezona bez pritisaka na Signal Iduna parku – Dortmund kreće ispočetka

Nekoliko sezona je ovaj fudbaler proveo donekle ispod radara igrajući za Zenit u Premijer ligi Rusije. Iako je bio interesantan i evropskim velikanima, prošle godine se opredelio za odlazak u Kinu. Lige petice su ipak dočekale da ga vide na svojim terenima, konkretno Bundesliga, pošto je posle jedne godine provedene na dalekom istoku, Vitsel shvatio da mu ipak je potrebno izazovnije takmičarsko okruženje.

Vitsel je 2008. godine proglašen za fudbalera sezone u Belgiji

Izrazito talentovanom, nije mu trebalo mnogo vremena da kao mlad fudbaler pokaže da mu seniorska konkurencija nije problem. Već 2006. godine sa nepunih osamnaest postaje prvotimac belgijskog Standarda. Sezonu 2007/08 završava kao šampion Belgije i dobitnik nagrade za fudbalera godine.

Posle pet sezona se seli u sasvim drugačije podneblje, u Portugal, ali član Benfike ostaje samo jednu godinu. 2012. od ambicioznog Zenita dobija ponudu koja se ne odbija svoju prepoznatljivu felainijevsku frizuru odnosi u Sankt Peterburg. Iako je za nacionalni tim odigrao skoro 100 utakmica, nikada nije privlačio pažnju kao neki drugi fudbaleri iz te sjajne generacije Crvenih đavola.

Možda je i to jedan od razloga koji mu je pomogao da se odluči za dolazak u Dortmund.

Interesantno je da je na početku karijere igrao na desnom krilu, ali je to potrajalo samo do prelaska u Benfiku. U Lisabonu postaje povučeni fudbaler sredine terena, koji međutim, veoma uspešno doprinosi u ofanzivi. Pogodak protiv Grojtera je uostalom, potvrda njegovih takvih sklonosti i kvaliteta.

Ne može se reći da je Dortmund baš oskudevao u talentovanim fudbalerima sredine terena. Pored Vegla, tu su i Dahu, Gece, Dilejni, ali i omladinci kao što su Gomez i Burnić. Uloga koja je namenjena Vitselu je da pored svog iskustva, napravi onaj fini balans između defanzivno i ofanzivno orijentisanih ,,srednjaka”, odnosno uspostavi ravnotežu u vezi između Vegla i Dahua na jednoj i Gecea i Kagave na drugoj strani terena.

Belgijanac za Dortmund i Favra znači veću mogućnost rotiranja

Milioneri ionako već sezonama unazad imaju isuviše problema sa povredama igrača, tako da se ni motiv većeg izbora fudbalera za tri (zamalo da bude dva) takmičenja ne treba isključiti. Vitsel je idealna kombinacija snažnog i visokog fudbalera, kome je priroda podarila talenat za loptu. Velika preciznost u dodavanjima, kao i sezonska isporuka određenog broja golova su takođe deo kvaliteta koje Belgijanac poseduje.

Dortmund u prvom kolu Bundeslige dočekuje Lajpcig, a kvote se nalaze ovde!

Lusijen Favr će svakako znati da iskoristi svestranost Vitsela koji može da pokriva više pozicija. Možda kao podršku ofanzivnijim igračima, ili će njemu poveriti takvu ulogu. To naravno zavisi za kakvu će se formaciju opredeliti Favr, koji je u Menhengladbahu voleo da upražnjava 4-3-3.

Upravo takva postavka bi omogućila i jednu i drugu varijantu, dok bi, primera radi, sa petoricom u sredini raspoređenim u 2-3, Belgijancu verovatno zapala defanzivnija uloga.

Vitsel svakako odudara od transfer aktivnosti koje je Dortmund preduzeo ovoga leta, pre svega svojom klasom. Isečak svog repertoara je već pokazao spasavši ekipu bruke u kupu, a pored ravnoteže u taktičkim zamislima, od njega se očekuje da bude taj koji će povećati smirenost u donošenju odluka na sredini terena, čime se Dortmund nije baš odlikovao prethodnih par sezona.

Ako ga mimoiđu povrede, Vitsel bi trebalo da bude jedan od značajnijih pojava u Bundesligi ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime