AIK prodaje kapitenov DNK – u 371 kutijici!

(Photo by Steve Dykes/Getty Images)

Verovatno ne znate ko je Erik-Nils Johanson. Iznenadiće vas to da je bio prvak Nemačke a da je pored toga osvojio i Liga kup u Engleskoj. Inače je Šveđanin, nekadašnji defanzivac i od skoro penzioner. Povukao se zbog srčanih problema, igrajući za AIK, sa 38 godina.

Počeo jeda se bavi fudbalom igrajući za lokalni Viksjo, ubrzo je prešao u poznatiju Bromapojkarnu. Kratko je i kao dečak igrao za AIK, pre nego što ga je odveo Bajern iz Minhena. Igrajući za njihov mladi tim, rezervni sastav i prvi tim, probio se u fudbalski svet.

ŠVEĐANI NE IGRAJU DO MARTA – ALI FUDBALA IMA!

Sa Bavarcima je osvojio titulu, iako je igrao na samo dva ligaška meča. Nakon jedne seniorske sezone prešao je u Nirnberg, a i tamo se zadržao godinu dana. Čak četiri godine je bio deo Blekburna, da bi u Engleskoj igrao i dve godine za Lester, tadašnjeg drugoligaša.

Skoro 11 godina nastupao je za AIK. Stigao je u klub kao slobodan igrač u leto 2007. godine a penzionisao se prethodnog februara. Iako je u tom trenutku imao 38 godina, nije želeo u penziju. Morao je da prekine sa fudbalom zbog srčanih problema koji su se pojavili. Ipak je zdravlje prioritet.

Tokom svih tih godina je osvojio tri trofeja. AIK je bio šampion 2009. a iste godine su osvojili i kup. Naredne sezone su stigli do trofeja Superkupa, pa se Johanson penzionisao sa šest trofeja. Za Švedsku je nastupio na tri susreta, dok je 371 put nosio dres svog poslednjeg kluba.

Sigurno ste kao dete skupljali sličice. Autogram omiljenog igrača bio je san. Jeftina kopija vama omiljenog dresa nije se skidala ni kada se ide na spavanje. Karte sa utakmica, navijački rekviziti, programi pred mečeve… U svetu fudbala ljudi skupljaju različite stvari.

Navijači ovog švedskog tima imaju priliku za nešto neobičnije. AIK je odlučio da prodaje kapitena, deo po deo, u specijalno dizajniranim kutijama. Kompletan paket zadrži sertifikat o autentičnosti, kapitensku traku na kojoj su grb kluba i Johansonov lik i bočicu sa DNK.

Ideja nije krenula ni od bivšeg kapitena ni od kluba. Zapravo, ovo nije prvi ovakav slučaj. Bivši golman Čelsija Magnus Henman i doktor Robert Gras imaju kompaniju koja se bavi ovakvim stvarima. Odlučili su da broj kopija bude jednak broju nastupa za klub.

’’Kada sam prvi put čuo ideju pomislio sam da su ludi. Zapitao sam se dokle je stigla tehnologija. Ovo ipak nisam 100% ja. DNK je samo 99% isti, ne možete da postavite na mesto zločina i da me okrivite.’’, rekao je Johanson.

DA LI ĆE SRBI MUČITI BAJERN?

’’Moja žena nije imala nikakav problem sa ovim. Imamo troje dece, stalno trče oko kuće i to je dovoljno DNK.’’, nastavio je doskorašnji kapiten. Svaka kutijica predstavlja jedan njegov nastup za klub i tu je ispisana istorija. Procenat zarađenog novca ide u humanitarne svrhe a cena je 307 evra.

Čelnici švedskog tima i sam Johanson misle da je ovo dobra stvar. Umesto dres, na kom imate DNK igrača koju možete da sperete, ovako imate DNK koja se ne gubi. Ovakav paket ima rok trajanja od 500 godina, pa bismo u budućnosti mogli da imamo mnogo kloniranih štopera.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime