Afrički kup nacija u Egiptu – zvanično!

(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Konačno znamo gde će se održati 32. Afrički kup nacija. Nakon mnogo problema, krovna organizacija fudbala u Africi odlučila je da domaćin turnira bude Egipat! Organizacija je oduzeta Kamerunu, koji nije uspeo da obezbedi uslove.

Problemi sa infrastrukturom, napadi Boko Harama i građanski rat u jednom delu teritorije bili su previše. Od nedavno traje borba Ambazonije za otcepljenje od Kameruna i sukobi se prostiruje širom zapadnog dela zemlje.

fudbal uživo

Ipak su najveći problem bili uslovi u kojima će se igrati fudbal. Kamerun je dobio domaćinstvo ali mu je ono oduzeto jer stadionu nisu sređeni. Kako je do takmičenja ostalo oko šest meseci, vremena za biranje novog domaćina nije bilo previše.

Naravno, pričalo se o nekoliko zemalja koje bi mogle da preuzmu organizaciju. Prvo je nuđeno Maroku, kao kompenzacija za izgubljeno domaćinstvo Mundijala, ali su oni to odbili. Maroko više ne želi da bude zamena, kada druge afričke zemlje ne mogu da isprate zahteve.

U priči su bile i Obala Slonovače, koja će biti domaćin 2023. godine, kao i Gvineja, koja treba da organizuje turnir dve godine kasnije. Pričalo se i o Južnoj Africi, ali je pitanje da li tamo postoji želja za organizovanjem velikih takmičenja nakon Mundijala, koji nije bio isplativ.

Izbor je pao na Egipat, koji ima vatrene navijače, pune stadione i sjajnu infrastrukturu. Imaju i trenutno najboljeg afričkog fudbalera, Mohameda Salaha, pa će turnir proći bez problema. Treblo bi da gledamo dobar fudbal, pred dosta publike!

Naredno izdanje Afričkog kupa nacija igraće se tokom leta 2019. godine. Promena termina sa nekadašnjeg zimskog je ustupak Afrike evropskim klubovima u kojima igra većina igrača sa tog kontinenta.

KLADI SE NA FUDBAL U EGIPTU!

Afrički kup nacija će u narednom izdanju biti proširen sa 16 na 24 učesnika. Današnja odluka je saopštena u Senegalu, a Obala Slonovače smatra da je trebalo da dobije organizaciju. Pominje se čak da će uložiti i žalbu, a kao kompromis mogu da dobiju organizaciju narednog prvenstva.

Kao novi organizator turnira Egipat je svrstan u grupu A, a celokupan žreb još nije obavljen. Na njemu će se naći dva debitanta, Madagaskar i Mauritanija, a Kenija se vraća na turnir posle 15 godina pauze. Afrički kup nacija će početi 15. juna i trajati naredne četiri nedelje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime