NOVI PROJEKAT UEFA Čeferin spaja fudbal i škole

UEFA je predstavila projekat u kojem fudbal ulazi u školu (FOTO : Meridian)

Ljubljana je ove nedelje centar fudbalske Evrope. UEFA je organizovala veliki broj sportskih događaja u glavnom gradu Slovenije.

Bilo je i dosta mališana iz nekoliko evropskih država. Oni su imali posebnu priliku da se druže sa Luisom Figom, Floranom Maludom i Milenkom Aćimovićem.

Prvi čovek evropske kuće fudbala, Aleksandar Čeferin, okupio je bivše asove iz sveta fudbala na Trgu republike.

Cilj okupljanja bio je predstavljanje novog projekta pod nazivom “UEFA – Fudbal u školama” u trajanju od 2020. do 2024. godine.

Čeferin je tom prilikom izjavio:

Kada sam ja bio mlad, stalno smo igrali fudbal napolju, pa su roditelji morali da viču na nas da uđemo u kuću. Danas je potpuno obrnuto – deca su na telefonima i igraju igrice. Mi ne možemo u potpunosti da promenimo ovo, ali možemo da utičemo i ukažemo na problem – rekao je Slovenac.

Najpopularniji sport odavno nije samo igra, već ima i društvenu i edukativnu ulogu. Samim tim, i veliki uticaj u današnjem društvu.

UEFA radi na tome da se fudbal dovoljno približi deci u doba digitalizacije u kojem živimo. Fudbal i igra su pomalo izgubili suštinski smisao, pa se stavljaju akcenat na te vrednosti.

EVO KAKO SU GLASALI IGRAČI Van Dajk iznenadio, Kejn pogodio

Škole su idealan partner za ovakav projekat. Mnoga deca će upravo u ovim objektima prvi put igrati fudbal, a kasnije će imati priliku da odluče da li žele da nastave da se bave ovim sportom u klubovima.

Takođe, u školama se mališani ne dele po polu, religiji, nacionalnosti i slično. Cilj je i da se nastavnici i volonteri programa školuju za držanje fudbalskih treninga, kao i da fudbal postane deo fizičkog obrazovanja za najmlađe.

Mališani su u Ljubljani imali priliku da igraju fudbal sa Figom i Maludom, i da se uvere da su i oni na neki način samo obični ljudi.

Ono što je najvažnije, biće dostupan u svim zemljama članicama UEFA.

Svaka asocijacija zainteresovana za učešće u programu imaće zadatak da zacrta četvorogodišnji plan koji je u skladu sa ciljevima organizacije.

Evropska kuća fudbala je za ovaj projekat izdvojila 11 miliona evra.

Meridian je bio na listu mesta u Ljubljani. Pratite naš jutjub kanal i portal, gde vas uskoro očekuju priče sa Figom, Maludom i Aćimovićem. Uz to, Meridian je spremio i jedno iznenađenje za čitaoce portala.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Navijači Partizana i Crvene Zvezde – Ko je bio glasniji? 161. DERBI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime