Fudbal, transferi i klauzule – ko još pita za broj nula?

Kao najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbal je uvek u žiži interesovanja, bilo da se radi o takmičenjima, posebnim utakmicama i njihovim protagonistima ili su u pitanju obične i neobične navijačke priče.

Ni priča o novcu kada je fudbal u pitanju, ne može da se izbegne. Pogotovo ne danas kada se svakodnevno najavljuju ili odvijaju transferi vredni i stotine miliona neke čvrste valute. U tim uslovima i ostajanje bez teksta je jedna od sve češćih reakcija na objavljene vesti i govorkanja.

Kutinjo otišao, ali je ostao Klop: Šta može Liverpul u budućnosti?

Nije se još ni slegla prašina od letošnjih uzbuđenja u vezi sa prelascima Nejmara i Mbapea u PSŽ, a fudbal je već ,,zatrpan” novim atrakcijama zbog kojih su one stare samo nekoliko meseci već zaboravljene. Plafon na ,,kući transfera” je uklonjen, a i skidanje krova je samo pitanje vremena.

Pre nekoliko dana Filip Kutinjo je za prelazak iz Liverpula u Barselonu dobio 120 miliona evra. Vlasnik novog ostrvskog rekorda je pre samo četiri godine vredeo nešto više od 9,5 miliona evra. U slučaju da ga neki klub želi pre isteka petogodišnjeg ugovora, moraće da izdvoji svega 400 miliona!

A kuda će Sančez?

Njegov slučaj može biti zasenjen svakoga časa. Trenutno se najviše priča o Čileancu Aleksisu Sančezu, odnosno o njegovom novom klubu. U vazduhu se cifre smenjuju kao na licitacijama: 140, 150, 160, 170 miliona! najverovatniji ,,dobitnik” je Mančester Junajted.

Dame i gospodo, Kazujoši Mijura – najstariji fudbaler na svetu

Fudbal postaje sve brži na terenu, ali i van njega. Vremena za čekanje se nema, jer ako nećeš ti, igrača će uzeti neko drugi ko se ne usteže od zavlačenja ruke u džep.

Veoma često se prave poređenja nekadašnjih i današnjih zarada najboljih fudbalera. Razlike su ogromne, tolike da se takođe veoma često zaključuje da su neopravdane u odnosu na kvalitet fudbalera. Pitanje ostaje otvoreno i pored saznanja da ni ekonomski uslovi nisu isti kao oni od pre nekoliko decenija. Podrazumeva se činjenica da se primera radi, za jedan dolar nekada kupovalo više nego danas.

Međutim, u okviru jedne ili možda dve dekade, promena možda nije toliko drastična kao ona u cenama koštanja fudbalskih transfera.

Baloteli je u formi, može li Nica do nove pobede?

Ronaldo je prilikom prelaska iz Intera u Real plaćen 46 miliona evra. Dvanaest godina kasnije toliko vredi jedan Huan Mata. Pre nešto manje od tri godine za toliko novca je Liverpul iz Aston Vile doveo Kristijana Bentekea.

Da li Iguain ima dvostruko veću vrednost za fudbal od Ronalda? Toliko ga je naime procenio Juventus samo 14 godina posle Brazilčevog prelaska u Kraljevski klub. Pitanja u ovakvom smislu se mogu ređati beskonačno.

Koliko bi vredeli Pele, Maradona i Krojf?

Šta bi tek moglo da se kaže za novac koji su dobijali Maradona, Krojf ili Pele? Uvek je aktuelno pitanje kako bi se oni snašli u današnjem fudbalu i koliko bi vredeli . Neki procenitelji su uvereni da bi dvadesetpetogodišnji Pele u Nejmarovim godinama, a u aktuelnom trenutku, vredeo dvostruko više od zvezde PSŽ-a.

Pitanje da li bi Pele danas igrao kao nekada s obzirom na promene koje je fudbal pretrpeo je izlišno. Naravno da bi. Bi zato jer se u današnje vreme ne bi prebacivale odlike tadašnjeg fudbala, već samo on i njegov talenat.

Viljareal želi nove bodove, pobeda protiv Reala već zaboravljena!

I obrnuto pitanje ima puno smisla – kako bi igrali i koliko bi u ono doba vredeli današnji fudbaleri, pa i zvezde?

Nijedan od šest najvećih fudbalskih transfera nije jeftiniji od 100 miliona evra i stariji od pet godina. Nejmar, Mbape, Kutinjo, Dembele, Pogba i Bejl su plaćeni blizu milijardu evra! A novi šokovi tek treba da se dogode.

Oni koji se bave ,,anuliranjem” inflatornih uticaja navode da bi Maradoninih pet miliona funti koliko je dobio za prelazak iz Barselone u Napoli sada vredelo oko petnaest miliona.

Papen prvi probio granicu od deset miliona

Žan Pjer Papen je bio prvi koji je dobio više od 10 miliona funti, a sada bi koštao ravno 19. Prema podešenoj računici ispod granice od 20 miliona bi ostale i takve veličine kao što su Bađo, Gulit, Paolo Rosi i sam Johan Krojf.

Holanđanin je Barselonu koštao nepunih milion funti (nešto više od milion sadašnjih evra), dok je recimo Suma koštao Partizan dvostruko toliko! Ali da ne bude sve tako crno, da kažemo da bi Krojf sada vredeo oko 12 milion evra. To je i dalje deset puta manje od Kutinja!

Inače, novopečeni fudbaler Liverpula Virdžil van Dajk je jedini defanzivac na listi 25 najvećih transfera u istoriji. Fudbal se bar u tome nije promenio, pare prvo onima koji daju golove, pa tek onda onima koji ih sprečavaju. U tom pogledu se verovatno još dugo vremena neće ni menjati.

Čekamo sa nestrpljenjem nove basnoslovne transfere. Da li je neko rekao Kristijano Ronaldo?