JOVAN DAMJANOVIĆ ZA MERIDIAN SPORT: Srpskom fudbalu nedostaje zdrav sistem!

jovan-damjanović-sport-fokus
Jovan Damjanović: "Srpskom fudbalu je potreban sistem (FOTO: Meridian)

Super liga Srbije se ove godine igrala u nešto izmenjenom formatu koji je podrazumevao veći broj klubova i utakmica, da li je to pravo rešenje za domaći fudbal?

Gost osme emisije Meridianovog podkasta Sport fokus bio je iskusni fudbalski stručnjak Jovan Damjanović.

Sa našim gostom smo prokomentarisali kakvo je trenutno stanje u srpskom klupskom fudbalu i šta je neophodno promeniti kako bi domaći šampionat mogao nesmetano da napreduje.

Jovan Damjanović ima samo 39 godina, ali je za to vreme pored odlične igračke karijere uspeo da upiše i solidnu karijeru kako kao funkcioner tako i kao prvi šef struke.

U Fudbalskom klubu Voždovac obavljao je nekoliko funkcija među kojima je sportski direktor i prvi trener tima, da li te dve funkcije imaju sličnosti?

– Te dve funkcije su jako povezane. Iskreno mislim da jedan mladi trener mora da prođe kroz više struktura u klubu i da je jako bitno da ne preskače korake. Kao direktor omladinske škole imao sam priliku da sarađujem sa brojnim trenerima i tako skupljam kvalitetno znanje. Kada je reč o funkciji sportskog direktora i trenera, mislim da te dve funkcije treba da budu povezane. Zbog činjenice da sportski direktor uvek mora da zna kako se trener oseća, kako je na terenu i kako može da bude prava podrška – počeo je Jovan Damjanović razgovor za Meridian sport.

superliga-srbije-fkvozdovac-fknapredak-damjanovic
Jovan Damjanović: “Srpsko fudbalu nedostaje sistem…” FOTO: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Iskusni fudbalski radnik je postavio temelje Voždovca koji su se videli kada je bilo najpotrebije. Kada je mladi tim koji je imao čak 13 bonus igrača (fudbaleri mlađi od 21 godine) uspe da izbori opstanak.

– Radio sam kao šef stručnog štaba skoro godinu i po dana, u jednom specifičnom periodu koji je bio nezgodan kako za fudbal tako i za celo čovečanstvo. Od marta prošle godine smo imali dosta specifičan posao, mada to je za mladog trenera poput mene bio određeni izazov. Imali smo dosta poteškoća sa igračkim kadrom, sezona je bila jako teška, ali kad podvučem crtu moram da budem zadovoljan iako nisam završio sezonu. Ali sve u svemu nije bilo loše raditi u jednom jako, jako kvalitetnom klubu za naše uslove.

Bilo je dosta povika oko broja timova koji se takmiče u Super ligi Srbije, da li treba smanjiti broj učesnika u elitnom fudbalskom rangu kod nas?

– Što se tiče Super lige Srbije mislim da treba da je igra manji broj klubova i da se napravi određena koncetracija kvaliteta. Mora da postoji kriterijum, ali to kod nas nažalost još nije urađeno. Liga sa manje timova pomaže da se ne rasipa potrebna energija, a samim tim i druga liga će biti dosta kvalitetnija – istakao je Jovan Damjanović.

jovan damjanović-voždovac-radnički-partizan-kup srbije
Jovan Damjanović: “Srpskom fudbalu je potreban sistem…” (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Deluje da godinama mladi igrači u Srbiji ne dobijaju pravu šansu, zbog čega talentovani fudbaleri napuštaju domaće takmičenje?

– Mladim igračima nije lako da odu u inostranstvo. Od poznavanja jezika pa sve do emocijalnog stanja igrača, jednostavno nije lako. Ali ako ostanu u Srbiji nema kvalitetno okruženje, nema kvalitetan rad i onda se dogodi stagnacija i nazadovanje.

Da bi se sprečio prerani odlazak mladih fudbalera i kako bi se pravili igrači za reprezentaciju na terenima u Srbiji odlučeno je da svaki tim Super lige Srbije mora u prvoj postavi da ima dva igrača mlađa od 21. godine tzv. bonusi.

Da li je pravilo bonusa dobro i da li nešto nedostaje?

– Pravilo je dobro, ali ima jedna stvar. Igrač prirodno treba da dođe na „scenu“, a ne da mu je to nametnuto. Veliki je stres u našem šampionatu, i teško je da bi mladi igrači dobili šansu u realnim okolnostima. Ali tako se pojavljuju igrači poput mladog Jovića iz Partizana, ali pitanje je da li bi dobili priliku da nema tzv. bonusa. Međutim jako je važno da napravimo zdrav sistem, džaba ako im dajemo šansu da igraju ako ne postoji zdrav sistem.

Pored problema sa mladim igračima, u zadnje vreme se pojavljuje i problem sa manjkom kvalitetnih trenera, šta nedostaje trenerima u Srbiji?

– Osnovni uzrok je u edukaciji srpskih trenera, poznajem kako se radi u inostranstvu. Tamošnji savezi svojim mladim trenerima pružaju veću dostupnost infromacija, iako mislim da su naši treneri talentovaniji, ali jednostavno sistem edukacije i obrazovanja ne postoji kod nas. U takvim okolnostima ne možete da iznedrite ni trenera ni igrača – istakao je Jovan Damjanović.

Kada je reč o aktuelnom Evropskom prvenstvu, naš gost nije imao dilemu.

  • – Po mom mišnjenju apsolutni favoriti da dođu do završnice su Francuska i Belgija. Vidi se kontinuitet u njihovom radu i vreme je da se to naplati.

Što se tiče trenerskog posla, da li je bilo nekih konkretnih ponuda u poslednje vreme?

– Bilo je razogvora sa jednim klubom iz domaće lige koji je na mene ostavio dobar utisak. Imaju viziju i razmišljaju i istom smeru kao i ja. Još uvek nema neke konkretne poruke, ali ja strpljivo čekam da se pojavi prava prilika i prava sredina za mene – zaključio je Jovan Damjanović.

NA DANAŠNJI DAN: Bomba Kolarova koja je dala lažnu nadu! (VIDEO)

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Lazar Tufegdžić: Nadam se da cu od ovog leta igrati za Galatasaraj! | Sport Fokus EP07

5 KOMENTARA

  1. Tacno je apsolutno da nam fali u fudbalu zdrav sistem,ali i sve komponente tog sistema,pocevsi od ljudskosti,postenja i postovanja….Toliko toga treba promeniti da sve dodje na svoje mesto….

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime