Fudbal, sumo rvanje i navijačice: Šta im je zajedničko?

Sumo rvanje, navijačica, lopta

Kao što je normalno misliti da se fudbal ,,pika” u svim zemljama, isto tako je normalno ne pomišljati da, primera radi, neka od severnoafričkih zemalja ima zapaženu ulogu na Zimskim Olimpijskim igrama.

To što mi mislimo da se fudbal svuda igra, makar na poljančetu, svakako da odgovara istini. Međutim fudbal, kao i većina ostalih sportova na planeti, tokom svog razvoja su došli do trenutka kada je postalo logično da je sledeća etapa osnivanje organizacija.

Prve su osnovane krajem pretprošlog veka, primera radi Ragbi federacija, dok je većina nastala u prvim decenijama 20. veka.

Sportovi se inače dele u par osnovnih grupa: na Olimpijske, uključujući i zimske i na određen broj drugih koji su svrstani u Federaciju međunarodno priznatih sportova.

Upoznajte se sa Meridianbet promocijama

,,Ozloglašena” FIFA je osnovana 1904. godine i trenutno broji 211 zemalja članica. Iako je fudbal ,,najvažnija sporedna stvar na svetu”, FIFA ipak nije najbrojnija sportska organizacija. Ta čast pripada Međunarodnoj stonoteniskoj federaciji u kojoj članstvo ima 226 zemalja! Ovogodišnjim ulaskom Bahama, Kape Verdea, Eritreje i Gvineje Bisao, stoni tenis se i zvanično igra u svakoj zemlji na planeti!

Zanimljivo je da se među državama koje nisu članice FIFA nalaze Kiribati, Maršalova ostrva, Mikronezija, Niue, Palau, Tuvalu i Monako! Kneževina Monako jeste nezavisna država, ali kada je u pitanju fudbal, Kneževina nije članica ni UEFA.

Barselona je i dalje neporažena, a na Nou Kamp dolazi La Korunja 

Doskora najbrojnija organizacija je bila odbojkaška sa 221 članicom. FIVB, međutim, nije i najstarija, pošto je osnovana tek 1947. godine. Od nje je starija čak i Svetska rukometna federacija (IHF) koja postoji godinu dana duže i broji 201 članicu.

Kraljica igara je zna se, atletika, a IAAF je osnovana 1912. godine. 20 godina kasnije je nastala FIBA u čiju istoriju se zlatnim slovima upisala i srpska košarka. Srbija je jedna od 213 zemalja članica ove organizacije.

Još jedan sport koji je našoj zemlji doneo zapažene rezultate, posebno u poslednje vreme je tenis. Teniska federacija (ITF) postoji od 1913. godine, a tenis od nedavno spada u grupu olimpijskih sportova.

Jedan smo rod!

Najpoznatiji sport koji ima svoju ,,Olimpijadu” je šah. On pripada grupi međunarodno priznatih sportova, a organizacija koja okuplja nacionalne saveze je FIDE. Iako šahisti imaju čuvenu izreku ,,jedan smo rod”, FIDE okuplja samo 185 zemalja.

Proverite ko je od golgetera u formi!

Jedan od najatraktivnijih i najkomercijalnijih svetskih sportova je američki fudbal. NFL je poznata širom sveta, ali postoji i međunarodna organizacija koju su osnovale zemlje u kojoj se ovaj sport takođe igra. IFAF je jedna od mlađih asocijacija (1998), a njeno članstvo broji 105 nacionalnih saveza.

Sumo rvanje je u Japanu i više nego sport, pošto se u njemu sabiraju mnoge tradicije Zemlje izlazećeg sunca. Samo u Japanu Sumo se smatra i profesijom, a postoji i međunarodna organizacija koja okuplja 87 zemalja i čije se sedište nalazi, a gde bi drugde – u Tokiju.

Devojke koje svojom veštinom plesa animiraju posetioce pre i za vreme utakmica, privlačnom pojavom često dekoncentrišu publiku, ali i skreću pažnju sa ponekad dosadnih dešavanja na terenu.

Međutim i takozvane Čirlidersice, odnosno navijačice mogu sa ponosom da kažu da je njihov posao takođe sport! To potvrđuje postojanje organizacije ICU, jedne od najmlađih u paleti svetskih udruženja (2004), a koja iz sedišta u Memfisu, usklađuje interese čak 110 nacionalnih udruženja!