Fudbal, navijanje, huliganstvo: O čemu smo najviše pričali posle Večitog derbija?

Fudbal Super League Season 2017-2018 Derby Derbi Crvena Zvezda v Partizan Richmond Boakye (C) and Nemanja Miletic (R) Beograd, 27.08.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Prošlo je dva dana od završetka Večitog derbija, a glavna tema i dalje nije fudbal koji je viđen na utakmici, nego scene slične onima kakve se mogu videti u prilozima svetskih ratnih izveštača.

U glavnoj ulozi su bili navijači, ali u najširem mogućem smislu te reči, ako ga je uopšte moguće pronaći neki smisao u onom što se događalo na stadionu Partizana. Naravno da je bilo i onih koje zanima fudbal, ali su ,,zvezde” večeri bili neki drugi. Derbi je završen rezultatom 1:1, a ko je ,,pobedio” na tribinama i dalje se ne zna.

Mada, da li ćemo biti pametniji ako i dobijemo odgovor na to pitanje?

Saznanje da dešavanja na derbiju nisu usamljeni slučaj u Evropi, slaba su uteha za sve koje zanima isključivo fudbal. U proteklih nekoliko meseci takve scene su viđene na mnogim svetskim terenima, pa čak i u nekim zemljama koje se smatraju za mnogo uređenije nego što je Srbija.

Derbi Zapadne konferencije se ne sme propustiti!

Utakmice su zbog nereda prekidane u Nemačkoj, Švedskoj, Kipru. Navijači su se tukli sa policijom u Danskoj, Španiji, ponovo na Kipru i u Francuskoj. Nerede su pravili i navijači Fejenorda uoči utakmice Lige šampiona između prvaka Holandije i Šahtjora u Harkivu.

Nažalost, reč ,,navijači” sve više ustupa mesto reči ”huligani” koja se odomaćila i u našem vokabularu. Inače, sam naziv vodi poreklo od irskog prezimena Huligan (Hooligan). U upotrebi se pojavljuje u Velikoj Britaniji krajem XV veka i opisuje devijantno ponašanje i način življenja uličnih bandi i pojedinaca koji su ih su sačinjavali.

Made in England

Fudbal je engleska ,,izmišljotina”, pa je logično da se isto zaključi i za navijanje, a pogotovo huliganstvo. Navijači su prateća pojava svakog kluba, a huligani, mada ne obavezno, vezuju se za one iz velikih gradova gde zauzimaju posebno mesto sa svim osobenostima značajne subkulturne grupe.

Neredi na fudbalskim stadionima su zabeleženi u prvim decenijama prošlog veka, ali se pojava vezuje za kasne pedesete. Pripadajući naziv ,,huliganizam”, počeo je da se širi tokom šezdesetih, zahvaljujući interesovanju medija za sve prisutnija dešavanja. A ona su ubrzo prešla granice Ostrva i proširila se na gotovo sva područja gde se igra fudbal.

Da li će Lajpcig prekinuti lošu seriju?

Većina navijača je ipak ostala u domenu sportskog interesovanja, dok su oni drugi shvatili da će im život biti čak i olakšan ako se organizuju u grupe. Danas skoro da nema kluba koji nema svoju navijačku grupu, neki čak i više njih. Skoro sve imaju zvučna imena i obeležja sa posebnom simbolikom.

Daleko od toga da sve njih karakteriše huliganstvo, još manje se to može tvrditi za pojedinca, ali je u moderno doba reč ,,navijač” postala toliko prokazana da ljudi čak i ne žele da se potrude da im razdvoje značenja.

Ljubitelji fudbala su se toliko navikli na pojavu, da nije retkost čuti ,,obične” navijače kako raspravljaju o tome koja je grupa najmoćnija, koja je napravila najviše nereda i koja ima najbolje veze u društvenom sistemu. U Engleskoj je huliganizam izmešten van stadiona zakonom koji je donešen za vreme Margaret Tačer. Ostatak sveta je bio mnogo manje uspešan na tom planu, pa se ponekad i strašne scene fatalnih ishoda mogu videti pre i posle fudbalskih utakmica na terenima i oko njih u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, Južnoj i Severnoj Americi, Africi, Aziji.

Izgleda da se jedino Severna Koreja nekako drži.

Srbija je ispala, ali Svetsko prvenstvo i dalje traje!

Šalu na stranu, postavlja se pitanje smisla Večitog derbija u kome je fudbal sekundarna stvar. Umesto o nekom evrogolu, danima se priča o upotrebljenoj pirotehnici i izgledu sprovedenih izgrednika. Da li ima odgovora i od kada da ga očekujemo?