MIRKO POLEDICA EKSKLUZIVNO ZA MERIDIAN: Nismo odustali od štrajka ispred Fudbalskog saveza Srbije!

fudbal-mirko-poledica-sport-fokus
Mirko Poledica: Ne odustajemo od štrajka (FOTO: Meridian)

Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ pre nešto više od mesec dana najavio je štrajk ispred prostorija Fudbalskog saveza Srbije. Da li se od te ideje odustalo, ili su spremni novi koraci?

Gost 11. epizode Meridianovog podkasta Sport fokus bio je bivši fudbaler, a sada predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica.

Naš gost nam je ekskluzivno otkrio kakva je situacija u vezi sa štrajkom Sindikata ispred prostorija Fudbalskog saveza Srbije, kao i koji su dalji koraci u borbi za bolji položaj domaćih fudbalera u srpskom fudbalu.

Štrajk Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ ispred prostorija krovne kuće srpskog fudbala, najavljen pre nešto više od mesec dana. Da li se odustalo od te ideje?

Nije se još uvek odustalo od štrajka ispred Fudbalskog saveza Srbije. Razlog za razmišljanje o štrajku jeste to što domaći igrači u Srbiji imaju nikad gori položaj. Sva prava koje je imao jedan fudbaler u poslednjih šest meseci više nepostoje. Nemamo više Arbitražni sud, klubovi ne moraju da plaćaju igrače, zbog činjenice da neće snositi nikakve posledice. Situacija je malo drugačija sa timovima koji igraju Evropu. Ali princip ostaje isti. Možemo da uporedimo „slučaj Asano“, koji je lagano izašao iz ugovora sa Partizanom, samo zato što je stranac, da se to desilo nekom domaćem igraču pitanje je šta bi bilo – počeo je Mirko Poledica razogovor za Meridian sport.

Od čega zavisi da li će do štrajka doći?

Da li će do štrajka doći zavisi isključivo od igrača. Sa njima su obavljeni razgovori, ali većina njih je trenutno na pripremama. Kada se vrate obavićemo jedan sastanak i sve se dogovoriti. Ali ponavljam razlog za štrajk je taj što nigde u Evropi fudbaleri nemaju tako loš status, kao što srpski igrači imaju u svojoj zemlji.

Pored potencijalnog štrajka Sindikata ispred prostorija Fudbalskog saveza Srbije, Mirko Poledica je prokomentarisao i prethodnu sezonu u Super ligi Srbije, koja je bila malo drugačija nego što je uobičajeno.

– Prošla sezona je bila specifična zbog globalne pandemije koronavirusa. Tu je napravljena jedna greška, jedan loš kompromis da se napravi liga od 20 timova, što nas je dovelo do toga da smo imali najneregularniju ligu u istoriji fudbala. To je jedna slika neznanja, slika da niko nije konsultovao struku, igrače, trenere… Da ne govorim o tome što se tokom takmičenja menjao broj timova koji će da ispadnu, što je dovelo do toga da su neki timovi koji su bili jako loši u prvom delu, odjednom su počeli da pobeđuju svaku utakmicu. Jedna sramna sezona, ali nam ostaje nada da će biti bolje, jer teško da može gore od onoga što smo videli – naglasio je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

mirko poledica-borac-strajk
Sindikat “Nezavisnost” nije odustao do štrajka! (FOTO: Pedja Milosavljevic/Starsport)

Da li je povećan broj klubova u elitnom rangu srpskog fudbala, doneo nešto pozitivno uslovno rečeno slabijim timovima?

– To je bila pre svega politička odluka. Pandemija je zahvatila ceo svet, ali se nigde nije donela odluka o povećanju broja klubova. Učinjena je jedna medveđa usluga svim klubovima. Uslovno rečeno slabiji klubovi su osetili mračnu stranu fudbala. Uz sve turbulencije u Fudbalskom savezu Srbije, može se konstatovati da je to bila jedna jako loša sezona koja nikome nije ništa dobro donela.

Iako je već donešena odluka kako će izgledati format takmičenja u Super ligi Srbije narednih godina, postoje naznake da će se nešto ipak promeniti. Da li format takmičenja suština ili postoji veći problem u srpskom fudbalu?

– Već je objavljeno u kom će se formatu igrati naredne tri sezone, mislim da je jako neozbiljno za jedan savez da sada menja odluku bez obzira na pritiske koji postoje. Ali iako nemamo još uvek zvanične informacije da će biti promena, sve vodi ka tome da će do promena doći. Mada kada pričamo o formatu takmičenja, nije bitan format kada još uvek imamo nameštene utakmice. Kada imate dve ekipe koje su ekstremno favorizovane u takvim okolnostima nije važno pričati o formatu takmičenja – istakao je Mirko Poledica.

Koje je rešenje za izlazak iz teške situacije?

Ključ promena da je da država kroz svoju nadležnost reaguje na neregularnost. Nije problem nameštanja samo kod nas, ali razlika je kada se sazna za neke nelegalne radnje u inostranstvu kazne su veoma rigorozne. Sport je jedna divna stvar, on može na najbolji mogući način da reprezentuje jednu zemlju i stvarno nam ne treba da se loši primeri navode isključivo iz Srbije, pogotovu kada su u pitanju fudbalski seminari u inostranstvu.

Ko je glavni krivac za lošu sitauciju, i koji su dalji koraci ka ozdravljenju srpskog fudbala?

– Krovna organizaija našeg fudbala je najodgovornija za stanje u srpskom fudbalu. Nama je potrebna nacionalna strategija, mora da se promeni statut, pravne regulative. U savezu moraju da rade stručni ljudi. Najvažnija stvar od svega jeste da trenere i igrače treba maksimalnom zaštiti, da mi svi budemo servis njima i da im na najbolji način omogućimo da nesmeta rade svoj posao i ostvaruju vrhunske rezultate – zaključio je Mirko Poledica.

NAJAVLJUJE SE SRAMOTA: Zakazan štrajk glađu ispred FSS-a!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Nikola Kuljača: Vraćamo Partizan tamo gde mu je mesto! | SPORT FOKUS EP10

 
 

3 KOMENTARA

  1. Ma daj bre lipovi sve u savezu ,igrace nam treniraju kao strance a strance kao da su naši ljudi … mladi talenti se prodaju čim dobiju bilo kakve ponude ,kvalitet fudbala na najnižim granama

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime