Svedoci smo da je rasizam jedan od najvećih problema današnjice u fudbalu, i onda se desi nešto neobjašnjivo u režiji “Korijere delo sporta”.

Možda će neko reći kako nema poenta pisati o nečemu kada ne može da se objasni, ili o nečemu što vas ostavi u neverici. Ili ne davati pažnju nečemu jer je nekada ignorisanje bolje. Ali, prosto, moramo, to je u obavezi naše profesije.

Kao što je u obavezi svih sportskih radnika da sport bude što “čistiji”, da nema bočnih udara i devijacija, da nisu bitni pol, nacionalnost, boja kože i slično.

Za neke su, nažalost, bitni. Rasizam je odavno jedan od najvećih problema u svetu sporta generalno, u fudbalu pogotovo.

Zato je naslovna strana italijanskog dnevnog lista “Korijere delo Sport” za ovaj četvrtak – skandalozna!

Kultna novina dozvolila je sebi nešto iz kojih god pobuda… Sve i da su imali neku “najbolju nameru”, kao što kažu, poptuno su je promašili. Jednostavno, to se tako ne radi!

Velikim slovima napisano “Black Friday” uz fotografije Romelua Lukakua i Krisa Smolinga (gle čuda, tamnoputih fudbalera) kao najava meča Intera i Rome. Duel u Milanu se igra upravo u petak (20.45), pa je naslov aluzija na…

Ne, ne može biti aluzija na “crni petak” kada su rasprodaje širom sveta, jer je sve pogrešno! Uopšte nećemo o tome da li ima ili nema povezanosti između fudbala i “crnog petka”, pogrešno je! Kao i želja da se pošalje drugačija poruka u borbi protiv rasizma.

I još jednom ćemo ponoviti – pogrešno je! Nije preko potrebna potvrda opravdanosti reči autora ovog teksta, ali ćemo dodati i da su u italijanskim klubovima zgroženi viđenim.

O tome svedoče reakcije Rome i Fiorentine na Tviteru…

Zato, nekada ugledni i dragi “Korijere”, sedi – kec k’o vrata! Stogodišnja tradicija, svakodnevni tiraž od više stotina hiljada, na sve je bačena velika mrlja.

Od dolaska iz Mančester junajteda u Italiju, postali su važni igrači njihovih timova. Zauzeli su čvrst stav protiv rasizma, zvezde su timova koje se bore za Skudeto i Ligu šampiona – takođe je pisalo na naslovnici. Uzalud…

Dodaćemo da se sve ovo dešava u jeku rasističkih ispada širom fudbalske Evrope. Englezi u Bugarskoj, Tajson u Ukrajini, Baloteli u Breši, Seltik protiv Lacija… Treba dalje? Na primer, Mojze Kin je pobegao iz Juventusa u Everton prošlog leta, ne treba dva puta da pogađate zbog čega.

Bombastičan naslov, velika slova, pokušaj šale ili želje da se ukaže na problem rasizma, a rezultat je potpuni fijasko! Ponovićemo za kraj – pogrešno je!

DERBI SERIJE A: INTER – ROMA, PETAK 20.45, KVOTE

OBAVEZNO POGLEDAJTE Fudbalski Kutak E06 | Pijanstvo uživo! Baštenski patuljak, Levandovski, AZ, Pirej i proleće u Evropi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime