Kobi Brajant ima laku ruku – Srbija ostala bez ,,grupe smrti”

Kobi Brajant na korak od Kuće slavnih (FOTO: Harry How/Getty Images)

Sport je u skladu sa vremenom, u sebe uključio i sve moguće nijanse takozvanog šou-biznisa, pa je tako i izvlačenje ekipa i pravljenje grupa za prvu fazu predstojeće FIBA Svetskog kupa u Kini, bilo popunjeno i zabavnim delom programa.

Ceremoniji su prisustvovale mnoge košarkaške zvezde, među kojima je najveća bio Kobi Brajant. Momenat simbolike se dogodio kada mu se u rukama našla kartica sa natpisom Jordan. Asocijacija koja u u ovom sportu znači nešto sasvim drugo, a ne naziv jedne od zemalja učesnica takmičenja, koja se inače našla u grupi G. Oni koji su bili zaduženi da o tome vode računa, kažu da je u Šenženu bilo oko osam hiljada posetilaca na događaju. Nekadašnji višestruki NBA šampion i jedan od najboljih košarkaša u istoriji je u svojstvu ambasadora Svetskog kupa bio deo izvlačenja. Njemu je društvo pravio i Jao Ming, inače predsednik Košarkaškog saveza Kine.

FIBA Svetski kup: Srbija četvrti nosilac, Kobi Brajant izvlači kuglice!

Prva faza se sastoji od osam grupa od po četiri ekipe. Na taj način počinje nova era ovog takmičenja koje nikada ranije nije imalo toliko okupljenih selekcija. To naravno, omogućava favoritima da se lakše nađu u sledećoj fazi, pod uslovom da svje protivnike shvate ozbiljno.

Srbija ostala bez tradicionalne ,,grupe smrti”

Za razliku od nekih prethodnih takmičenja, Srbija ovoga puta nije svrstana u grupu koja bi ponela naziv ,,grupa smrti”. Pored Orlova, grupu D čije će se utakmice igrati u Fošanu, čine još Italija, Filipini i Angola. Dve najbolje reprezentacije nastavljau takmičenje, a favoriti su očigledni.

Mečevi prve faze počinju 31. avgusta, a dok se finalna utakmica igra 15. septembra. Finalisti sa prošlog prvenstva, Srbija i SAD, ne mogu se sastati pre polufinala. Za najtežu grupu bi mogla da se proglasi ona u kojoj se nalaze Litvanija, Australija, Kanada i Senegal (H, Donguan), mada ni grupa F (Nanjing) ne zaostaje previše: Grčka, Brazil, Novi Zeland i Crna Gora. Ostale grupe su sastavljene na sledeći način: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina (A, Peking); Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija (B, Vuhan); Španija, Iran, Porotriko, Tunis (C, Gvangžu); Turska, Češka, SAD, Japan (E, Šangaj); Dominikanska Republika, Francuska, nemačka, Jordan (G, Šenžen).

A novi debitant na FIBA Svetskom kupu zove se – Crna Gora!

Sledeća faza se sastoji od četiri grupe sa po četiri selekcije. Takmičenje se nastavlja četvrtfinalima u kojima učestvuju po dve najbolje ekipe, a koje je na programu od desetog septembra. Za ovu priliku je redizajniran trofej na kome su urezana imena svih zemalja pobednica, a Molten je napravio loptu kojom će se igrati na takmičenju, koja je takođe na umetnički vizuelno obogaćena određenim motivima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime