Filip Čović, Perikle i kako na strašnom mestu biti postojan

U psihologiji postoji nešto što se naziva nadkompenzacija i za šta se veoma često kao dobar primer navodi čuveni Perikle, međutim, u određenom smislu se u društvo atinskog državnika i govornika može smestiti i košarkaš Crvene zvezde Filip Čović.

Pre nego što sve zazvuči pretenciozno, treba reći da nadkompenzaciju čini uspešan trud da se čovek potvrdi upravo u oblasti u kojoj je iz nekih razloga uskraćen. Za Perikla važi da je mucao u govoru dok je bio mlad. Koliki je napor i snaga volje potrebna da se od čoveka koji ima poteškoće da govori, postane jedan od najpoznatijih govornika u istoriji, običnom čoveku je teško i da zamisli.

Plejmejker Crvene zvezde na terenu kao Perikle za govornicom

A kakve veze ima Filip Čović sa tim, zapitaće se neko. Ako se poveže to što se pri pomenu izgleda modernog košarkaša, vizuelni utisak koji Čović ostavlja ne uklapa u takvu sliku i ono što plejmejker Crvene zvezde pokazuje na terenu u poslednje vreme, mogu se povući neke paralele. Doduše, za svoju igre dobijao je priznanja i ranije tako što je više puta proglašavan za igrača kola i meseca u ABA ligi, ali su utakmice kakve su polufinalna serija sa Partizanom i finalna sa Budućnosti od one vrste u kakvima se najbolje pokazuje ko je od kakvog materijala. Plejmejker Crveno-belih je nesumnjivo od kapitenskog.

DRUGA RUNDA U PIONIRU: Zvezda zadržava prednost ili šampion ima odgovor?

Da se razumemo, neće Čović postići odlučujuću trojku protiv Hrvatske na nekom velikom takmičenju, niti će biti (skoro skoro sigurno) među putnicima za Kinu. Verovatno neće ući u istoriju kao jedan od najboljih bekova srpske košarke, ali je u sportskom smislu, pokazao suštinsko značenje poslovice ,,na strašnom mestu postojati”. U trenutku kada je naviše trebalo, on je najviše i dao.

Možete zamisliti šta je potrebno da uradi neko visine 178 santimetara u sportu u kojem ni dva metra više ne znače ništa posebno? U kojem se danas grmalji sa preko 210 santimetara izvlače na pozicije gde je do pre par decenija bilo nezamislivo da ih vidimo? U kojem se i centri bave plejmejkerskim poslovima ili šutiraju sa osam metara? Šta god da je taj sastojak koji u sebi ima košarkaš o kojem je reč, ima ga mnogo i u njegovo održavanje je uloženo puno napora, truda i neodustajanja pred preprekama.

Filip Čović je pokazao sve osobine posedovanja karaktera

Karakter je između ostalog, sposobnost da se nadiđu sopstvene slabosti i nedostaci. U košarkaškom smislu, Filip Čović je to pokazao na terenu na dva načina: odličnom igrom i odličnom igrom u najtežim uslovima. Prevazišao je ne samo ulogu koja mu je namenjivala da bude tek treća opcija organizatora igre svoje ekipe, već se pokazao kao faktor koji pokreće saigrače, preokreće rezultat, a prema pritisku utakmica u kojima se rešava sudbina ne samo jedne sezone, odnosi se kao da ga nema.

Jedan od zanimljivih trenutaka koji pokazuje koliko je Čović sabran u ključnim trenucima je momenat iz Niša sa Kupa Radivoja Koraća, kada je pri postavljanju ubacivanja lopte iz auta skrenuo pažnju Tomiću da on neće moći to da izvede ako ispred njega postave visokog igrača. Pet dosadašnjih utakmica u obe plej-of serije u kojima je nedostajao Džo Regland, stavile su ga na veliki ispit. Položio ga je ma kako se na kraju priča završila. Školsko izvođenje pikenrola, postizanje poena u pravim trenucima, dobra selekcija šuta, a pre svega sigurnost lopte u njegovim rukama, stvari su koje je pokazao u sve i jednoj utakmici. Čović je u tri duela sa Partizanom i dve utakmice sa Budućnosti izgubio svega tri lopte. Imao je sa druge strane, čak 35 asistencija.

Poznato je da je ona najviše u rukama plejmejkera, pa nije teško izvesti zaključak koliko je to velika stvar. Uslovi Večitog derbija i mečevi sa šampionom samo podvlače značaj učinka.

Niko ne kaže da bek Crvene zvezde ne može da odigra loše, ili da on nema slabih tačaka. Ima ih, pogotovo u odbrani čijim zahtevima ne može da odgovori uvek na najbolji način. Međutim, karakter onoga koji je najbolji kada je najteže, čini da se takve stvari veoma lako opraštaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime