FIFA MOŽDA KORIGUJE PRAVILA: Da li će igrači stvarno menjati reprezentacije?

Po aktuelnim pravilima krovne fudbalske organizacije, igrač može da promeni reprezentaciju samo ako nije odigrao nijedan zvaničan meč.

Po aktuelnim pravilima krovne fudbalske organizacije, igrač može da promeni reprezentaciju samo ako nije odigrao nijedan zvaničan meč. Olimpijske igre, Karipski kup i još neka slična takmičenja ne spadaju u zvanične mečeve. Naravno, i mladi reprezentativci mogu da promene selekciju za koju nastupaju. Nama najbliži primer za ovu temu je Bojan Krkić.

Pravilo bi u budućnosti moglo da se promeni i to bi najviše obradovalo manje zemlje. Surinam i Zelenortska ostrva bi imali višestruku korist od ove odluke, a mnoge druge zemlje iz kontinentalnog dela Afrike bi profitirale. Predlog za novo pravilo da igrač sme da promeni selekciju za koju nastupa ukoliko je odigrao samo jedan ili dva meča u seniorskoj konkurenciji i ako uspe da dobije potvrdu od saveza da selekcija više ne računa na njega.

Naravno, korist bi mogle da imaju i mnoge zemlje Centralne Amerike kojima se ovako otvara put do meksikčih ili američkih igrača na koje se više ne računa, a nekada su bili reprezentativci.

Kvote za osvajanje Svetskog prvenstva su već pripremljene!

Kada je pravimo promenjeno prethodni put, 2004. godine, igračima je dozvoljeno da nakon igranja za jednu mladu selekciju počnu da igraju za drugu seniorsku. Prvi je bio Antar Jahia koji je nakon mlađih selekcija Francsuke zaigrao za Alžir. Sada taj njegov potez uopšte ne deluje neobične jer se takve stvari dešavaju redovno.

Glavni argument za ovu promenu je da se svet, društvo ali i prilike u fudbalu menjaju. Svakodnevno imamo neke migracije, uvek se neko negde seli i teško je na okupu držati sve igrače jedne nacije. Upravo zbog toga su glas podigli oni za koje se godinama čini da su u drugom planu. Fudbal je igra koju bi trebalo da igraju svi, bez izuzetaka. Takvi su i slogani koje poslednjih godina plasira FIFA. Pa onda, šta čekate? Dozvolite ovakvu promenu.

Pogledaj ponudu za danas – sastavi svoj tiket!

Zanimljiv je primet Tijaga Mote. On je za Brazil nastupao na Gold kupu, kada je ta selekcija bila gost turnira i zabeležio je zvanične nastupe. Ali, pošto se računa da je Brazil na to takmičenje poslao selekciju do 23 godine, Mota je mogao da nastupi za A selekciju Italije.

Bojan Krkić je samo jednom do sada oblačio dres Španije i trenutno nije ni blizu ponovnog poziva. Iako je već nekoliko puta bilo priče oko njegovog igranja za Srbiju, on do sada to nije mogao da uradi. Promenom ovog pravila, Srbija bi dobila šansu da ’’presvuče’’ Krkića, ukoliko ubedi španski fudbalski savez da ga pusti.

Ko vama pada na pamet, ko bi među prvima mogao da iskoristi ovu povoljnost?