FIBA prozori – prilika za mlade, ali i ponekog veterana

Đorđević
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Sada već čuveni FIBA prozori doneli su mnogo muka reprezentacijama koje učestvuju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Neke su snašle bolje, na primer Srbija, a neke gore, kao što je to Hrvatska. Detalji polemike između FIBA i Evrolige su manje-više poznati svima koji prate košarku. Nažalost, mnoge reprezentacije su ostale bez najboljih košarkaša, jer je vrlo mali broj onih koji igraju u Evroligi ili NBA nastupio za svoju selekciju.

Meridianbet kvote za pobednika ABA lige su tu!

Srbija je jedan od primera da se iz te situacije mogla izvući i neka korist. Ostvarene su pobede mečevima sa Austrijom i Gruzijom, a Đorđević je priliku iskoristio da pruži šansu nekim mlađim košarkašima koji su je oberučke prihvatili i na pravi način iskoristili.

Ni Španija nije bila pošteđena muka sa sastavljanjem ekipe za FIBA kvalifikacije, iako raspolaže velikim brojem vrhunskih košarkaša. Serđo Skariolo je međutim, razmišljao na veoma zanimljiv način, pa je pored nekolicine pripadnika mladih snaga, na njegovoj listi osvanulo i nekoliko veterana kao što su Fran Vaskez, Serhi Vidal i Albert Oliver.

Četiri ,,banke”, a debitant!

Ovaj poslednji je ujedno najstariji i najinteresantniji. Sa svojih punih 39 godina, Albert Oliver je iskusniji i od Vaskeza (34) i od Vidala (36). Dodatak koji zapravo pojačava kuriozitet je to da ra razliku od njih dvojice, Oliver prethodno nikada njije nosio dres Crvene furije!

Učestvujući u obe pobede Španije u prvom FIBA prozoru, ovaj košarkaš je debitovao za nacionalni tim tek nekoliko meseci pre nego što će zakoračiti u petu deceniju života. Jedan od boljih primera izreke da nikad nije kasno.

Kome će pripasti ruski derbi u Evroligi?

Oliver trenutno igra za Gran Kanariju, gde potvrđuje da ga Skariolo nije pozvao tek da popuni broj. Ovaj vremešni plejmejker na parketu prosečno provodi 20 minuta, a postiže skoro 10 poena 4 asistencije! Svoju dvadesetogodišnju karijeru proveo je samo u ACB ligašima, između ostalih za Valensiju, Estudijantes i Huventud.

Malo je verovatno da ćemo Olivera gledati u dresu Crvene furije i na Svetskom prvenstvu. Španija je već godinama jedna od najboljih selekcija na Svetu, ako se izuzme SAD, možda i najbolja, a konkurencija na svim pozicijama, pa i na njegovoj, veoma je jaka.

Njemu međutim to nimalo nije smetalo da se stavi na raspolaganje i da sa četiri ,,banke” svojoj biografiji doda i reprezentativne nastupe.