FIBA kvalifikacije: Slovenija otpala odavno, Crna Gora blizu cilja, a ostali?

Foto: FIBA

Dok nekoliko selekcija poslednje mečeve u FIBA kvalifikacijama za ovogodišnji Svetski kup može da odigra bez ikakvog pritiska, proveravajući sa kakvim sve snagama raspolaže za Kinu, neke druge moraju da ,,grizu” ako žele da se u avgustu nađu na istom mestu.

Kada je u pitanju Srbija, sve je jasno – jedna pobeda iz dve utakmice u kojima su Orlovi favoriti, biće sasvim dovoljna. Ali šta sa ostalim reprezentacijama koje žele na takmičenje na kome neće biti kontinentalnog prvaka Slovenije? Ko još pored Španije, Turske, Litvanije, Francuske, Češke, Grčke i Nemačke, može dalje?

U grupi I takvu mogućnost imaju Crna Gora, Latvija i Ukrajina. Međutim, mesto je samo jedno, a u najboljoj ,,startnoj” poziciji je Crna Gora. Đetićima su potrebne pobede protiv Ukrajine u gostima i Latvije kod kuće, ali možda bude dovoljna i jedna uz povoljne rezultate drugih mečeva. Time bi izbegli eventualni krug tri ekipe sa istim brojem pobeda.

Slično važi i za Latviju, dok je Ukrajina u najlošijoj poziciji jer ima pobedu manje i u obavezi je da savlada oba protivnika, kao i da to bude sa određenom razlikom protiv Crne Gore.

Teodosić pamti poraz u Talinu – Srbija je prejaka da bi ostala bez Svetskog kupa!

Crna Gora je u prvim mečevima pobedila i Latviju i Ukrajinu.

U Grupi J je najuzbudljivije. Litvanija je već u Kini, ali je ostalo još dva upražnjena mesta. Najbliže cilju je Italija, a kontrolu u svojim rukama ima i Poljska koja bi se posle dugo vremena vratila na svetsku pozornicu.

Hrvatska zavisi od rezultata drugih utakmica

Azurima je dovoljna jedna pobeda, a mogu i bez nje, ako od Mađara izgube sa manje od šest poena ili Mađarska izgubi od Hrvatske. Poljacima su potrebni trijumfi protiv Hrvatske i Holandije, ali je velika verovatnoća da im bude dovoljan i samo jedan. Štaviše, imaju prostora i za oba poraza, ali se onda upliće matematika tri ekipe.

Mađarska mora da savlada i Italiju i Hrvatsku i opet da zavisi od drugih rezultata. Ako Azuri ili Poljaci pobede bar u jednoj utakmici, Mađari otpadaju. Hrvatska je u najlošijem položaju jer pored obaveznih trijumfa (Poljska, Mađarska), mora da se nada da će Poljaci izgubiti od otpale Holandije, ili da Mađarska savlada Italiju.

Za preostalo mesto u Grupi K konkurišu Rusija i Finska. Zbornaja ima jednu pobedu više i trijumf u međusobnom duelu u gostima. U jednoj od uzbudljivijih mečeva u grupi, Rusija je vođena Kulaginom (26 poena, sedam skokova, pet asistencija) slavila u produžetku. Rusija dalje može uz novu pobedu nad Finskom ili pobedu protiv Bugarske, samo što tada postoje i neki uslovi.

Završeni košarkaški kupovi u Evropi – red iznenađenja, red skandala 

Zbornaja komanda može dalje i u slučaju oba poraza, ako na svom parketu izgubi od Finske sa manje od dva razlike. Finskoj je za plasman potrebno da pre svega budu bolji od Rusije u međusobim duelima. Mogu dalje i pobedom sa jednim poenom razlike, ali ne ako Bugarska ne ostvari pobede u obe preostale utakmice.

Ako su ekipe izjednačene, najpre se gledaju pobede u međusobnim mečevima. Zatim se pristupa obračunavanju koš razlike, a ako je i ona ista, gleda se koje u međusobnim mečevima postigao veći broj koševa. Ako je i tu ista situacija, gleda se ukupna koš razlika, zatim ukupna broj koševa u grupi i na kraju, ako su timovi izjednačeni u svakom kriterijumu, pristupa se žrebu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime