Fernando Alonso – poslednji krug u Abu Dabiju

(Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Sedamnaest godina posle svoje prve trke, a dvanaest posle svoje druge titule svetskog šampiona Formule 1, Fernando Alonso se poslednji put pojavio na stazi i ostavio takmičenje bez jedne od najomiljenijih pojava u poslednjih više od petnaest godina.

Iako nije sasvim zatvorio mogućnost da se jednog dana vrati, trka u Abu Dabiju je po svemu sudeći, predstavljala njegovo poslednje sedanje u pilotsku kabinu nekog bolida Formule 1. Ako i ima planove u vezi sa nastavkom karijere, oni se odnose na čuvenu trku ,,500 milja Indijanapolisa” na kojoj bi, ako se pojavi sledeće godine, učestvovao drugi put. Njegova zaostavština u Formuli 1 ostaju dve šampionske titule i trideset i dve pobedničke vožnje u trkama.

Formula 1: Zašto sada kažeš Hamilton, a misliš na Fanđa?

Navijače je počeo da stiče još od kada se pojavio vozeći za Minardi na Velikoj nagradi Australije 2001. godine. Dve godine kasnije prelazi u Reno i sa nepune dvadeset i dve na Hungaroringu stiže do prvog trijumfa. U Renou je proveo tri godine i u tom periodu dva puta postao svetski šampion (2005, 2006).

Alonso je poslednju pobedu ostvario u Španiji pre osam godina

Kuriozitet je da je poslednju pobedu ostvario deset godina posle prve i to u svojoj zemlji, ali tada u bolidu Ferarija u kojem je tri puta osvajao drugo mesto i za malo ostajao bez treče titule. 2007. godinu Alonso provodi u Meklarenu, a sledeće dve ponovo u Renou, gde je imao najviše uspeha u karijeri. Crvena boja Ferarija je bila i njegova u periodu od 2010-2014, da bi završne tri sezone odvozio za Meklaren.

Na trci u Abu Dabiju je osvojio jedanaesto mesto, što znači da karijeru nije okončao i osvajanjem bodova u poslednjoj vožnji, koje nije zaradio posle sedmog mesta u Sigapuru. Fernando Alonso ih ukupno ima 1899, što je trenutno treći najviši zbir u istoriji. U njegovoj zemlji nema vozača koji se mogu bar približno pohvaliti takvim uspesima, a on ima želju da postane tek drugi vozač koji je pored Formule 1 pobeđivao i u trci ,,24 sata Le Mana” i u Indijanapolisu. Jedini vlasnik specifične trostruke krune za sada je Britanac Grem Hil.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime