Federiko Kijeza: Ja ću da postižem golove! (VIDEO)

Kijeza je

Svi ljubitelji fudbala već znaju ko je Federiko Kijeza. Sin slavnog fudbalera i bivšeg reprezentativca nosi dres Fiorentine. U ljubičastom trese mreže kao što je i obećao pre…pa baš davno!

Otac Enriko je bio član italijanskog prvenstva kada je ono bilo najjače u istoriji. Karijeru je započeo još davne 1988. godine u Sampdoriji a završio je 2010. u niželigašu Figline. Bio je učesnik Evropskog i Svetskog prvenstva a dok je bio deo Parme rodio se Federiko.

Federiko je 1997. godište i tek je prethodnog oktobra napunio 20 godina. Po konstituciji je sličan ocu ali igra malo povučenije. Za razliku od starijeg Kijeze, mlađi može da bude čak i vezni igrač. Fiorentina je jedini klub za koji je nastupao, jer je ljubičasti dres obukao sa 10 godina.

Sledi im gostovanje Sampdoriji!

Kada je bio još manji, dok je otac nastupao za Fiorentinu, slučajno se našao u središtu jednog intervjua. Batistuta je 2000. godine u suzama napustio Firencu i prešao u Romu. Trogodišnji Federiko je izjavio kako nema potrebe da se navijači brinu.

Jednog od najbolji napadača na svetu u tom trenutku mogao je da odmeni Toldo. Kako i zašto, nikome osim mlađanom Federiku nije bilo jasno. Ali, na sugestiju oca i novinara koji je radio intervju, mali Kijeza se predomislio.

Nije bilo potrebe da golman koji će godinu dana kasnije otići u Inter promeni poziciju. Trebalo je samo da prođe 16 godina i da poziciju u timu zauzme dete koje je odgovaralo na pitanja. Obećanje je ispunio, kao što je tada rekao, on stvarno daje golove za Fiorentinu.

Enriko je tokom karijere u ljubičastom dresu odigrao 83 meča i postigao 44 gola. To deluje kao impozantan učinak ali sin nije ustuknuo zbog toga. Tokom dve sezone je mlađi Kijeza zabeležio 55 mečeva i 8 golova.

Fiorentina je zatim domaćin Veroni!

Imajući u vidu da Federiko Kijeza igra desno krilo ili čak desnog veznog, brojke su fantastične. U dosadašnjoj karijeri je zabeležio i sedam asistencija što mu je osnovni posao. Golovi su tu samo da bi ispunio obećanje dato pre skoro dve decenije!