Federerov servis proživljava drugu mladost: Čilića očekuje paklen posao

Rodžer Federer
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Još samo jedan meč je ostao do kraja prvog gren slem turnira u sezoni, a gledaćemo reprizu finala Vimbldona iz prošle godine. Rodžer Federer je favorit da stigne do 20. gren slem titule, dok Marin Čilić juri svoj drugi trofej iz “velike četvorke”.

Kao najvažniji segment igre pred finale se spominje servis hrvatskog tenisera. Ukoliko on bude funkcionisao kako treba, trebalo bi da gledamo zanimljiv i ujednačen meč. U slučaju da Čilić bude imao i manjih problema sa svojim početnim udarcem, Federer bi finale mogao da reši na sličan način kao letos u Londonu.

Tenis – koji ga udarac čini tako elegantnim?

Ruku na srce, mučio se tada Čilić sa žuljevima, ali teško da bi njihov izostanak mnogo izmenio situaciju protiv raspoloženog Švajcarca. Ipak, često se previđa drugi ugao gledanja na stvari – servis Rodžera Federera.

Unaprediti servis u 36. godini

Njegov početni udarac je među najkonstantnijim i najraznovrsnijim na turu već nekih 15 godina, ali i uprkos tome vredi istaći da je Federer u poznim godinama uspeo da ga unapredi.

Federerov servis proživljava drugu mladost: Čilića očekuje paklen posao

Naime, nakon povrede kolena koja ga je odvojila od terena u drugoj polovini 2016. godine, Federer se na teren vratio u stilu. Osvojio je dva gren slema u 36. godini života, a veliki deo toga igrao je njegov servis. Zbog stilskih promena igre i skraćivanja poena na njemu je sada još veći akcenat, ali Federer se bez mnogo problema oslanja na njega.

Gledajući neke od važnih, a ređe posmatranih parametara, Rodžerov servis je tokom 2017. godine napredovao u nekoliko segmenata.

Tokom prošle godine, Federer je postavio rekord karijere po prosečnom broju as udaraca po meču. Servirao je prosečno 9.63 asova po meču, nešto što mu nikada pre nije pošlo za rukom tokom jedne sezone. Recimo, na početku ove decenije, 2011. godine, Švajcarac je beležio tek 6.9 asova po meču.

Federer
Učinak Rodžera Federera od početka decenije po broju as udaraca i prilika za brejk (po meču). Protekla sezona poprilično odskače od proseka.

To mu omogućava više lakših poena i sigurnije servis gemove, a i brojke potvrđuju utisak koji smo stekli gledanjem njegovih mečeva. U 2017. Federer se prosečno susretao sa 3.53 brejk lopte po meču, a ove decenije je jedino bio bolji dve godine ranije (3.25). Na ovogodišnjem Australijan Openu sve to deluje još brutalnije, pošto je prosečno rivalima dopuštao tek nešto više od dve brejk lopte po meču.

Federer još opasniji na riternu

Sve ovo Federeru olakšava ne samo da sačuva svoje servis gemove već i da se usredsredi na gemove u kojima reternira. Prošle godine je osvojio 26.8 odsto gemova na servis protivnika, dok je 2016. taj procenat bio tek 24.2 odsto.

Može li Rodžer da osvoji 20. gren slem titulu?

To je dovelo i do toga da Federer bude opasniji. On skraćuje poene i koristi svaki milimetar koji mu se dozvoli, bilo da se radi o napadima iz riterna na drugi servis protivnika ili briljantnim drop-šotovima koje niko ne očekuje. Rodžer je prošle godine prosečno imao 8.61 brejk loptu po meču, što je njegov najbolji skor od 2007. godine. Prosta logika ukazuje da će više prilika posledično dovesti i do više osvojenih brejkova…

No, moglo bi se reći i da Čilićev servis može sve to da neutrališe, naročito ako bude pravio varijacije u mestima koja će gađati. Ipak, čak i ako se Federer bude mučio na servis Čilića, i u tom slučaju je “osiguran”, jer njegovi nastupi u taj-brejkovima skoro nisu bili ovako konstantni. Prošle godine je osvojio tačno 70 odsto taj-trejkova, dok je ove godine slavio u sva tri koja je odigrao (logično, jer još uvek nije izgubio set na Australijan Openu).

Federerov servis proživljava drugu mladost: Čilića očekuje paklen posao
Federerov procenat osvojenih taj-brejkova po sezoni. Primetan je ozbiljan skok u proteklim sezonama.

Kada ruka zadrhti u tom 13. gemu dovoljna je i jedna greška da čitav trud propadne i Čilić će toga morati da se pazi. Njegov servis biće ključ za to hoćemo li gledati uzbudljivo finale ili meč nalik onom koji je Federer u sredu odigrao protiv Tomaša Berdiha. Sa druge strane, servis Federera je taj za koji se podrazumeva da će biti na visokom nivou.

Činjenica je, međutim, da je servis Federera sada bolji nego u bilo kom trenutku tokom druge decenije 21. veka.