Stiven Džerard i Rendžers: Hrabrost, jurenje Seltika i Liverpul u mislima

Džerard Rendžers
GLASGOW, SCOTLAND - MAY 04: Steven Gerrard shakes hands with Dave King as he is unveiled as the new manager of Rangers football Club at Ibrox Stadium on May 4, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Bio je voljen i obožavan u Liverpulu, cenjen i poštovan svuda drugde. Ipak, to je sve bilo na račun igračke genijalnosti. Sada počinje novo poglavlje u njegovom životu – Stiven Džerard je novi menadžer Rendžersa i pred njim je ogroman zadatak. Potrebno je sustići Seltik.

Nije potrebno mnogo da bi se razumele obe strane u ovom razgovoru.

Džerard počinje trenersku karijeru u velikom klubu, u sredini gde je pritisak ogroman, ali gde i prostora za napredak itekako ima. Rendžers, sa druge strane, želi da mladim i energičnim trenerom velikog imena iz igračkih dana približi sebe svevladajućem Seltiku i vrati se na vrh škotskog fudbala.

Pitanja je u ovom trenutku zaista mnogo i neke od odgovora dobijaćemo tek od starta sledeće sezone, kada Džerard zvanično preuzme tim.

Hoće li se „učiti“ na Rendžersu? Kako će igrati njegov tim? Kako će poslovati tokom prelaznog roka? Hoće li dobiti dovoljno vremena i šta bi se smatralo za uspeh? Džerardov dolazak na Ajbroks jeste jednačina sa mnogo nepoznatih, ali nije nerešiva enigma.

Džerard je neiskusan, ali „gladan“ i hrabar

Džerard Rendžers
GLASGOW, SCOTLAND – MAY 04: Steven Gerrard shakes hands with Dave King as he is unveiled as the new manager of Rangers football Club at Ibrox Stadium on May 4, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Glavni argument koji se nameće protiv dolaska legende Liverpula jeste njegovo neiskustvo. Džerard nikada nije radio u profesionalnom fudbalu kao menadžer, a jedini dosadašnji posao bio mu je vođenje Liverpulovih omladinaca, ekipe igrača do 18 godina.

Očigledno je da će ovo biti dva različita posla. Do sada se Stivi Dži susretao sa momcima koji su odrasli na Mersisajdu sa njegovim posterima na zidu. Za njih je on bio ikona i svaku njegovu reč slušali su kao zakon. I to je normalno.

Sada je na redu prvi „pravi“ posao. Vrlo zahtevan posao. Rendžers je specifičan klub sa ogromnom istorijom i njihovo nedavno vraćanje iz četvrtog ranga ka Premijer ligi Škotske bio je bolan put. Seltik je u međuvremenu daleko odmakao i na Džerardu će biti da za početak smanji jaz.

MUNDIJAL 50: TRIFON IVANOV – BUGARSKI VUK, ČOVEK ČUDNE FRIZURE I IGRAČ ZA VELIKE TURNIRE

Međutim, nedostatak iskustva nije pravilo za neuspeh. Nedostatak iskustva može da bude problem, ali nikako ne povlači sa sobom loše rezultate i pogrešne odluke. Poslednjih decenija postoji sve više primera u kojima treneri briljiraju u prvom poslu – dovoljno je samo pogledati ka Pepu Gvardioli i Zinedinu Zidanu.

Naravno da bi bilo neumesno upoređivati Džerarda sa njima dvojicom i klubovima u kojima su oni počinjali svoje karijere, kao i govoriti da su Gvardiola i Zidan pravilo, a ne izuzetak. Ipak, neiskustvo ne mora da znači ništa. Uostalom, iskusni menadžeri ne bi dobijali otkaze na svakom ćošku da je presudno u tolikoj meri.

Preuzimanje Rendžersa u ovom trenutku – samo nekoliko dana nakon 0:5 u Old Firmu dovoljno govori o haotičnoj situaciji – ukazuje na hrabrost Džerarda, na njegovu želju za dokazivanjem.

LIVERPUL JURI TITULU PRVAKA EVROPE PROTIV REAL MADRIDA

Klub sa Ajbroksa dobija mladog menadžera punog elana, želje za dokazivanjem, a uz to pokazuje i naznake za donošenje dobrih poteza. Glavni razlog za to je dovođenje Garija Mekalistera u stručni štab.

Džerardov nekadašnji saigrač u Liverpulu odlično poznaje Rendžers i škotski fudbal uopšte. On je legenda tamošnjeg fudbala i ima dosta iskustva u trenerskom poslu. Štaviše, Mekalister je bio deo stručnog štaba Brendana Rodžersa u Liverpulu. Sada će zajedno sa legendarnom „osmicom“ smišljati plan protiv bivšeg šefa.

Potrebno je vreme – Džerard bi trebalo da ga dobije

GettyImages 457837228
LIVERPOOL, ENGLAND – OCTOBER 25: Brendan Rodgers, manager of Liverpool speaks with his captain Steven Gerrard as Steve Bruce manager of Hull City looks on during the Barclays Premier League match between Liverpool and Hull City at Anfield on October 25, 2014 in Liverpool, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Dolazak Mekalistera bi mogao biti indicija da je Džerard dovoljno pametan da se okruži kvalitetnim saradnicima. Tako će se najbolje osigurati od pogrešnih odluka i navijače Rendžersa je, čini se, ta odluka obradovala.

Međutim, ne bi li Rendžers prišao Seltiku, a potom ga i prestigao, potrebno je vreme. Imajući u vidu da je potpisao četvorogodišnji ugovor, jasna je naznaka da bi vreme trebalo i da dobije.

Bilo bi glupo od strane kluba da dovede mladog menadžera na početku karijere i ne dozvoli mu duži period tokom kojeg bi izgradio tim i identitet tima. Naročito se to odnosi na trenutni Rendžers koji je uveliko zreo za remont i za očekivati je promene u prvom timu tokom leta.

MUNDIJAL 50: ŠANDOR KOČIŠ I SUŠTINA FUDBALA

Tu na scenu stupa finansijska podrška koju će Džerard dobiti. Jednostavno, Rendžeri će morati da podrže novog menadžera ulaganjima u transfere.

Džerard bi, kao veliko igračko ime sa dobrim kontaktima, mogao da bude spona u dovođenju pojedinih zanimljivih igrača, naročito na pozajmice. No, to nije način na koji se gradi ozbiljan klub. Stoga će Rendžers morati da pokaže ambiciju koju je Džerard demonstrirao dolaskom u tako velikog i nesređenog giganta.

Upravo bi tokom leta trebalo da dobijemo naznake u kom pravcu će ići ovaj tim. Jedna od glavnih nepoznanica upravo je i način na koji će Rendžers igrati, ali po izjavama Džerarda može se naslutiti da će dopadljiv fudbal biti poželjan.

Gledajući njegovu igračku karijeru, to bi bilo logično – iako nipošto nije pravilo – ali ne treba se zaluđivati spektakularnim taktičkim dostignućima i „svemirskim“ fudbalom. Ipak je ovo Škotska.

MUNDIJAL 50: JOHAN NESKENS – ONAJ DRUGI JOHAN

Šta bi u njegovom mandatu bio uspeh? Osvajanje titule, zasigurno. Ipak, dobro pitanje je i šta bi bio neuspeh, jer ne postoje garancije da će osvajač Lige šampiona 2005. biti u klubu pune četiri godine.

U situaciji kada Džerard odlazi posle dve sezone, ali ostavlja dobru situaciju u timu i realnu šansu Rendžersu da se u narednim sezonama ozbiljno bori za titulu prvaka teško da bismo rekli da je to neuspeh.

Situacije je potrebno stavljati u kontekst.

Ubrzani put ka Premijer ligi i sličnosti Rendžersa i Liverpula

GettyImages 954614370
GLASGOW, SCOTLAND – MAY 04: Steven Gerrard is unveiled as the new manager of Rangers football Club at Ibrox Stadium on May 4, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Kao vrlo važan aspekt razgovora o Džerardu jeste njegova želja da jednog dana bude menadžer Liverpula. Odluka da preuzme škotskog velikana govori u prilog tome, jer je na stolu imao i ponude iz Čempionšipa.

Odlazak severno od granice je svojevrstan ubrzani put ka dolasku u Premijer ligu. Džerard je još u jesen 2016. imao ponudu MK Donsa, dok se nedavno pominjao Ipsvič i još nekoliko timova iz Čempionšipa.

Iako Rendžers nosi veći pritisak, Džerardova odluka ima dobro pokriće. U Čempionšipu bi se od njega – bez obzira koji tim bi vodio – očekivalo da uvede klub u Premijer ligu, a to je ozbiljan korak za svakog trenera koji je radio na tom nivou.

VIRUS SFM HARA EVROPOM: LIVERPULOV TRIO JURI KA KIJEVU

Ono što se engleskim trenerima najčešće zamera kada ih najveći klubovi Premijer lige ne uzimaju u obzir za mesto menadžera jeste nedostatak iskustva u velikim klubovima.

Šon Dajš je svojom genijalnošću u Barnliju definitivno zaslužio priliku, ali i dalje zvuči nerealno da menadžer Klaretsa dobije priliku, recimo, u Arsenalu ili Čelsiju. Brendan Rodžers u Liverpulu nakon dobrog posla u Svonsiju bio je više izuzetak pre nego podatak koji ide u prilog.

Ovako, Džerard će raditi u ogromnom klubu pod velikim pritiskom što je mnogo sličnije Liverpulu nego vođenje osrednjeg tima u drugom rangu.

Zato je njegov izbor Rendžersa logičan. Hoće li biti plodonosan je drugo pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime