Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?

Serbia
(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Zlatna prilika je propuštena. Srbija nije uspela da sačuva rano stečenu prednost u meču protiv Švajcarske i sada je za osminu finala potrebno čudo. Orlovi u sredu igraju protiv Brazila, u meču u kojem su već unapred otpisani, ali susretu koji bi im mogao doneti istorijski uspeh.

Posle slabog drugog poluvremena protiv Švajcaraca, kada je ekipa Mladena Krstajića ispustila sve konce primivši dva jeftina pogotka i ne stvorivši nikakvu značajniju priliku, ostao je najteži posao. U dva ključna meča Srbija nije ostvarila cilj, ostvarivši samo jednu pobedu i sada je pred njima izazov veličine Rusije.

Jer ne može se težim putem od ovoga koji je pred njima. Rival je reprezentacija sa najbogatijom istorijom, rival protiv kojeg se mnogi zalede onog trenutka kada ugledaju ‚‚žutilo” pred svojim očima. Srbija će na sve te stvari koje nosi susret sa selekcijom Brazila na Svetskom prvenstvu morati da okrene glavu na drugu stranu i pokušaju da učine ono što se samo sanjati može.

Razočarati svet i promeniti istoriju

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?
(Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Izbaciti Brazil. Tako se zove operacija, najveća koju je do sada ijedan srpski tim od osamostaljenja imao. Ako su već srpsku selekciju posle meča sa Švajcarskom svi ponovo morali da gledaju kroz priče koje nemaju veze sa terenom (dobrim delom i zbog protivnika) već isključivo sa politikom, i ako su već svi veći mediji Zapadne Evrope ponovo žurili da netačno izveštavaju o temama vrlo bitnim za ovo podneblje, možda su Orlovi sada spremni da ih i na terenu gledaju kao loše momke.

Izbaciti Brazil. Niko to nije uradio na Svetskom prvenstvu, a da je posle toga bio ‚‚dobar momak”. Ne, za to možete samo da postanete zlikovac koji je razočarao svet. Aleksandar Mitrović je, čini se, svestan toga.

KOLUMBIJA ELIMINISALA BEZIDEJNU POLJSKU

‚‚Ne mogu oni da nas obore toliko puta koliko mi možemo da ustanemo. Moramo sada biti ujedinjeni i još jači kako bismo pobedili Brazil”, rekao je napadač na konferenciji za medije u sklopu najave duela protiv petostrukog prvaka sveta.

I ‚‚ujedinjeni” jeste prava reč. Ne samo u svojoj želji da pobede slavnog protivnika, već i u igri na terenu. To je ono što je Švajcarskoj pomoglo da zaradi bod u meču prvog kola, to je ujedno i put kojim Srbija mora da ide.

Može li švajcarski recept da donese još bolji rezultat?

Ako već Orlovi nisu uspeli da u toku samog meča pronađu rešenja za probleme koje im je zadavala Švajcarska, onda bi bar morali da od njih nauče neke stvari iz tog remija sa Brazilom.

Švajcarska je bila kompaktna i umereno agresivna. Bili su ‚‚blizu” Brazila u čitavom meču, čineći sve da im smanje prostor i vreme za odigravanje narednog poteza. Nisu se bojali da Karioke osete njihovo prisustvo. To se naročito videlo u drugom poluvremenu, kada su mešavinom sitnih faulova i čvrste organizacije razbijali ritam meča i frustrirali protivnika.

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?Upravo se to može videti na slici iznad. Švajcarska se branila timski – i to bukvalno, ceo tim – ali i pametno, sužavajući prostor u centralnom delu terena, forsirajući Brazilce na bokove odakle je opasnost neminovno manja. Baš je u tom segmentu Srbija bila neubedljiva u porazu prošlog petka.

Švajcarska je uglavnom bila dobro zatvorena po samim bokovima, naročito po njihovoj desnoj strani, ali manja kohezivnost u igri Orlova je značila i da će kroz središnji deo terena moći da stvaraju šanse.

Tako se dešavalo da čitavo prvo poluvreme Blerim Džemaili preti utrčavanjima levoj centralnoj zoni terena, između Milivojevića, Ivanovića i Milenkovića. Džerdan Šaćiri je takođe svojom kretnjom činio da se Orlovi osećaju nelagodno, a čak ni znatno veći broj igrača u branjenju određenih napada nije bio znak sigurnosti za srpski tim.

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?Iznad je situacija u kojoj Šaćiri prethodno bez ikakvog pritiska dobija loptu sa sredine terena, a onda se okreće i pokušava da započne opasan napad. Ako izolujemo Dušana Tadića i njegovog rivala u donjem levom uglu slike, dobijamo situaciju u kojoj Švajcarska napada sa četiri igrača, a Srbija se brani sa sedam.

ORLOVI ILI KARIOKE?

Ipak, i pored toga, Šaćiri ima sve vreme ovog sveta da izabere svoj pas. Četiri igrača su faktički oko njega, ali nijedan ne vrši pritisak i fudbaler Stouka ima mogućnost da uputi pas na desnu stranu – gde je Tošić izolovan ‚‚jedan na jedan”, a Kolarov kasni – ili da doda loptu Džemailiju levo.

Na kraju je samo Džemailijeva loša odluka nakon prijema lopte bila zaslužna što taj napad nije bio daleko opasniji. Ovakve stvari protiv Brazila nikako ne smeju da se dešavaju.

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?Još jedan dobar recept iz meča Švajcarske protiv Brazila je upravo njihova agresivnost u tom susretu. Švajcarci su napravili 19 faulova, ali nisu bili mnogo ‚‚prljavi”. Konstantno su prekidali igru protiv rivala koji ima sklonosti da, narodski rečeno, lako padne. Napravili su 40 startova tokom 90 minuta i to sa 11 različitih igrača. Svi daju doprinos u defanzivi…

Ovo je nešto na šta Srbija mora da obrati pažnju jer su protiv Švajcarske naši fudbaleri i u niskom bloku sa velikom većinom igrača iza lopte i dalje uspevali da budu daleko od svojih rivala. Gotovo stalno su imali vremena i prostora da se okrenu licem ka golu Vladimira Stojkovića, umesto da ih svojim pritiskom odmah teraju da odigravaju lopte unazad.

Biti efikasan u svakom aspektu igre

To smo videli i u malopređašnjem prikazu u kojem Šaćiri bez pritiska bira svoj sledeći potez. Švajcarci su protiv Brazila to svodili na minimum.

Ono što će takođe biti važno jeste čuvane energije prilikom defanzivnih zadataka. Srbija je protiv Švajcarske mnogo snage potrošila na besomučno jurenje protivnika u njihovoj zadnjoj liniji i to bez ikakvog rezultata. Protiv Brazila će Orlovi samo još više morati da se brane i zato će Mitrović i Milinković-Savić morati da se manje zamaraju takvim nekonkretnim presingom.

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?Upravo se to može videti na slici iznad. Mitrović pokušava da izvrši pritisak na Granita Džaku koji ima tačno četiri opcije za sledeće dodavanje. Razlog – samo Mitrović vrši presing.

Ovakva disproporcija u igri različitih linija tima je očigledno neefikasna. Kada se čitav tim plitko brani, nema razloga za jednog ili dva igrača da vrše presing. Isto tako, kada se tim odlučuje da vrši presing, onda to mora baš tako da se radi – timski.

Sve to, dovelo je do toga da su Mitrović i Milinković-Savić bili među pet igrača sa najviše izvršenih pritisaka na igrače na protivničkoj polovini. Sergej je to uradio 40 puta protiv Švajcarske – više nego iko drugi na jednom susretu ovog Mundijala – a Mitrović 30 puta. Međutim, jasno je da to Srbiji nije donelo gotovo ništa, upravo iz razloga što su to činili izolovano.

Srbija želi senzaciju Mundijala! Postoji li rešenje za Brazil?
Izvor: Statsbomb.com

Srbija će morati da popravi i svoju igru sa loptom u nogama, da konkretizuju stvari jer Brazil neće ništa prepuštati protivniku. Kreiranje napada moraće da bude brže i sa dosta više rizika, kako bi se napadački orijentisani igrači pronalazili što pre i sa što manje protivničkih igrača oko sebe.

To će nesumnjivo biti povod za više netačnih dodavanja i češće gubljenje poseda, ali je racionalan rizik na koji slabiji tim mora da bude spreman. Srbiji je potrebna hrabrost, a ne uvlačenje sumnje u svaki pas i svaki prijem lopte, kao što je to bilo nakon gola Granita Džake prošlog petka.

Na kraju krajeva, za tim kakav je Brazil ne postoji jedno idealno rešenje koje sigurno donosi rezultat. Stvari ne funkcionišu tako. I perfektan meč može biti nedovoljan.

No, ovo je sada idealan trenutak da Srbija pokuša da bude odvažna i snažna, onakva kakvu bi voleo da je vidi svaki njen navijač.

Više od toga niko ne može da traži, niti da obeća.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime