Sankt Petersburg: Zenit, kultura i Ermitaž!

(Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Sankt Peterburg je možda najlakše opisati kao prestonicu kulture u Rusiji, ili kao grad koji je menjao nazive, ali će on ovoga leta u svoju bogatu istoriju dodati i činjenicu da je bio jedan od centara svetskog fudbala.

Sam grad nije tako star, budući da je osnovan na samom početku osamnaestog veka (1703), a osnovao ga je lično Petar Veliki. Nekoliko puta su mu menjali ime, pa se zvao i Petrograd i Lenjingrad, da bi mu 1991. godine bio vraćen prvobitni naziv. Sankt Peterburg je takođe bio i glavni grad carske Rusije zbog čega ga i danas zovu Severnom prestonicom.

Sankt Petersburg: Zenit, kultura i Ermitaž!
(Photo by Epsilon/Getty Images)

Nalazi se na obali Baltičkog mora, tačnije na ušću reke Neve, a u gradu se nalazi skoro šest stotina mostova od kojih su dvadeset dva pokretna. Činjenica da se nalazi na samo par metara nadmorske visine, popularni Piter je kroz istoriju bio poplavljen skoro 300 puta, odnosno, ta nevolja bi ga zaobišla tek jednom u deset godina.

POGLEDAJ SPECIJAL – SVE JE TU!

Sankt Peterburg spada u hladne i vlažne gradove sa vlažnom kontinentalnom klimom, a nebo je uglavnom prekriveno oblacima. Fudbaleri i navijači će za vreme Svetskog kupa imati prilike da se dive fenomenu Belih noći koji je prisutan tokom juna i jula.

Fudbal u gradu

Najpoznatiji klub u Sankt Peterburgu je Zenit. Ova ekipa je pet puta osvajala šampionat svoje zemlje, ali ima i evropske trofeje u vidu trijumfa u UEFA kupu 2008 i Intertoto kupu 20002. godine. Od poznatijih klubova u ovom gradu je još i Dinamo koji trenutno igra u drugoj ligi Rusije, a vredi spomenuti i Tosno koji se nalazi u široj oblasti grada i koji je samo pet godina po osnivanju uspeo da se plasira u rusku Premijer ligu.

Stadion

Utakmice će se igrati na modernom Sankt Peterburg stadionu, jednom od najvećih u zemlji kapaciteta blizu 70 hiljada posetilaca. Na njemu je otvoren i završen prošlogodišnji Kup Konfederacija, a projektovao ga je čuveni japanski arhitekta Kišo Kurokava. Na istom mestu na ostrvu Krestovski se prethodno nalazio Kirov, jedan od najvećih stadiona na svetu koji je imao čak 110 hiljada mesta i koji je porušen u samom toku gradnje novog 2006. godine.

Novi stadion poseduje pomični krov, kao i ,,klizeći” teren, što omogućava da se na njemu održavaju sve vrste zabavnih i sportskih priredbi bez obzira na vremenske uslove koji se unutar objekta mogu savršeno kontrolisati. Klub koji se smatra domaćinom na ovom stadionu je višestruki šampion Rusije Zenit.

GOLOVI, KORNERI, OFSAJDI… SVE KVOTE TE ČEKAJU!

Na njemu će se odigrati tri meča grupne faze Svetskog kupa i jedna od četvrtfinalnih utakmica.

Poznate ličnosti

Od poznatijih aktivnih fudbalera, Keržakov je rođen u Sankt Peterburgu, a svakako najčuveniji je Andrej Aršavin koji je najveći deo karijere proveo u Zenitu i Arsenalu. Jedan od najpoznatijiih ruskih košarkaša Andrej Kirilenko nije rođen, ali je odrastao u ovom gradu. Dugogodišnji kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović od prošle godine igra za Zenit.

KOJI TIM ĆE IZVESTI PRVI KORNER U FINALU?

Sankt Peterburg i Moskva su oduvek bili tesno povezani, pa su mnoge slavne ličnosti iz istorije Rusije među kojima i Fjodor Dostojevski, ali i Alfred Nobel boravile u oba grada. Pravi Peterburžani su pisci Vladimir Nabokov i Nikolaj Gogolj, kompozitor Dmitri Šostakovič, a od savremenika, to je jedan od najvećih živih matematičara Grigorij Perelman.

Ne treba zaboraviti ni Vladimira Iljiča Lenjina, zatim tvorca periodne tablice elemenata Dmitrija Mendeljejeva, čuvenog košarkaškog trenera Vladimir Kondrašina i nekadašnjeg svetskog šampiona u šahu Borisa Spaskog.

Šta treba videti u gradu?

Pre svega ne treba propustiti čuveni Ermitaž, koji spada u najveće muzeje na svetu i koji je otvoren polovinom devetnaestog veka i u okviru kojeg se nalazi Zimski dvorac, inače zvanična rezidencija ruskih careva tokom tri veka. Zvanični podaci nam otkrivaju da se u Ermitažu nalazi preko tri miliona predmeta iz svih razdoblja ljudske istorije.

MAŽIĆ U FINALU? AKO NE BUDE SRBIJE!

Nevski prospekt je ulica poznata ljubiteljima ruske literature i muzike, a koja je dobila naziv po junaku i svecu iz 13. veka Aleksandru Nevskom. Njome se dolazi do centralnog gradskog trga gde se nalazi spomenik Aleksandru Prvom i pobedi Rusa nad Napoleonom. Sa svojih 50 metara visine spada u najviše spomenike nekom vojskovođi.

Sankt Petersburg: Zenit, kultura i Ermitaž!
(Photo by Bruce Bennett/Getty Images)

San svakog svetskog baletskog ansambla je da nastupi u Rusiji, što se posebno odnosi na Marijinsko pozorište koje kao i akademija Vaganov, važi za najbolje i najstarije na svetu.

48 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime