Preminuo legendarni Mati Nikenen

Mati
Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport

Jedan od najboljih ski skakača svih vremena Mati Nikenen preminuo je iznenada u 56. godini života u noći između nedelje i ponedeljka.

Finski mediji navode da je nekadašnji šampion u ski skokovima sa svojim bendom nastupao u petak uveče, te da ništa nije ukazivalo na njegovo loše zdravstveno stanje. Uzrok smrti još uvek nije poznat, a legendarni Nikenen je poslednji put nastupio u restoranu izvesne Elje Nutinene.

Šou je prošao veoma dobro i Nikenen je imao sjajnu energiju. Saznati da je preminuo za nas je veliki šok“, izjavila je ona.

KLADI SE NA SKI SKOKOVE

Mati Nikenen je rođen 1963. godine, a tokom osamdesetih je bio najdominanija figura u svetu ski skokova. U svojoj desetogodišnjoj karijeri četiri puta je bio najbolji u generanom plasmanu Svetskog kupa, a dva puta je nastupio na Olimpijskim igrama.

U Sarajevu 1984. godine je osvojio dva zlata i jedno srebro, a četiri godine kasnije u Kalgariju se okitio sa sve tri zlatne medalje. Već sa 18 godina osvojio je svoj prvi Svetski kup, sa 19 je uzeo titulu na turneju Četiri skakaonice, a medalje u Sarajevu je uzeo kao 20-godišnjak.

Četiri skakaonice je osvojio još jednom i to 1988. godine, a u karijeri je ostvario 46. pobeda i čak 76. puta je završio na podijumu. Na Svetskim prvenstvima je osvojio pet zlata, jedno srebro i tri bronze, a tokom karijere je bio poznat kao “Leteći Finac”.

Posle skakačke karijere imao je niz problema sa zakonom i alkoholizmom, ali je u nekoliko poslednjih godina uspeo da ih prebrodi i vrati se na pravi kolosek.

Uzrok njegove smrti još nije poznat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime