Nemanja Bjelica: Šta stoji iza renesanse srpskog krila? (VIDEO)

Nemanja Bjelica
(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Nemanja Bjelica ima sasvim drugačiju sezonu u NBA od prethodne tri, što se vidi i po sasvim površnom pogledu na statistiku srpskog krila.

Bjeica je ove sezone odigrao sve mečeve za Kingse, a uz to ima 27.3 minuta po meču. Procenat šuta mu je 59 odsto, a prosečno beleži 15.6 poena uz 6 skokova, 3 asistencije i skoro jednu blokadu po meču.  Bjelica je duplirao broj poena, i asistencija u odnosu na prošlu sezonu, a kada su skokovi u pitanju ima dva skoka više nego prošle godine.

Sakramentu ovo prija i Kingsi su u seriji od pet pobeda – ali šta stoji iza renesanse Nemanje Bjelice ove sezone?

NEMA VIŠE ĆOŠKARENJA

Karl-Entoni Tauns i Endru Vigins su u Minesoti bili glavne zvezde i lopta je bila kod njih u rukama. Nemanja Bjelica je imao ulogu da stoji u uglu i čeka pas za trojku. To se sada promenilo i ključna je stvar u dobrim igrama.

NBA – NAŠA PONUDA ĆE TE ODUŠEVITI

Bjelica konstantno igra sa loptom u rukama, a pogotovo je to slučaj u tranziciji. Posle skoka u odbrani saigrači ga traže pasom i on prenosi loptu u tranziciji. Redovno on vuče kontre i u svom najlošijem meču protiv Pelikana dao je četiri poena u kontrama. Protiv Jute je prva četiri poena postigao u tranziciji, a u kontrama se redovno dešava da ga preuzmu sporije četvorke ili centri, što on lagano rešava na obruču.

Ove sezone je oostigao 21 trojku i 32 dvojke i njegov izbor šuteva se promenio. Dobio je mnogo veću slobodu u igri i najveći broj poena postiže ulascima u reket. Tu koristi svoj sjajan osećaj za igru i pregled igre – mnogo igrača mu skače na finte šuta, a kada ga ostave previše usamljenog – sledi trojka.

NJEGOVE ASISTENCIJE VREDE VIŠE

Prestao je da stoji u uglu i sada je njegova pozicija ili na 45 stepeni ili na čelu reketa, gde prima loptu i odatle kreira napad svog tima.

Ima tri asistencije po meču za sada, ali to su zaista “izmišljeni” poeni. Sjajno prepoznaje situacije kada neko kasni u preuzimanju i uvek ih koristi da pronađe saigrača koji je bez čuvara.

POENI IGRAČA – NAJVEĆA NBA PONUDA TE ČEKA!

Vili Koli-Stajn je imao najviše koristi od Nemanje Bjelice u timu, jer su napravili sjajnu saradnju. Za sada su samo nekoliko puta igrali u piku, koji se uglavnom završavao poenima na obruču. Ta saradnja bi mogla još više da se unapredi. Bjelica vidi prostor za pas gde ga drugi ne vide i mnogo puta ove sezone je provukao loptu između nekoliko protivničkih igrača, nakon čega su usledili laki poeni – uglavnom je Koli – Stajn to rešavao ispod koša.

KOŠARKA NIJE ATLETIKA SA LOPTOM

I to Nemanja Bjelica upravo pokazuje ove sezone. Mnogi su se brinuli da li će uspeti da se nosi sa fizički snažnijim i bržim krilima i krilnim centrima, ali čim je dobio prostora da igra pokazalo se da to nije nikakav problem.

Protiv Memfisa je bio perfektan u odbrani, imao je dve blokade, “zaključao” je igrače koje je čuvao, bio odličan u skoku i uzeo nekoliko lopti. Njegova neverovatna košarkaška inteligencija je primetna na terenu ovih dana – a tome u prilog može poslužuti meč protiv Vašington Vizardsa.

Tada je postigao 26 poena i tukao iz svih oružja. Prvo je počeo da postiže poene ispod koša i da svojim pametnim pozicioniranjem dolazi do učinka. Potom se odmakao, čuvari su mu ostavili prostor oko trojke, što je sjajno iskoristio. Preokrenuo je meč u četvrtoj četvrtini sa nekoliko odličnih šuteva i doneo je pobedu svom timu.

Najbitnije što je pokazao je da kod svakog protivnika ume da prepozna slabu tačku. U meču sa Majamijem su se na njemu menjali Keli Olinik i Tajler Džonson. Slabijeg i manjeg Džonsona je unosio pod koš, dok je protiv Olinika rešavao prodorima posle izolacije.

Takođe vidi se i fizički napredak. U duelu sa Jutom uspeo je da se ispod koša izbori sa Džeom Krauderom i bude dominantan u skoku protiv njega.

Nemanja Bjelica je konačno našao svoje mesto pod suncem u NBA. Sakramento mu je to pružio, jer je dobio slobodu, loptu u rukama i ulogu koja nije toliko taktički omeđena.

Nemojte se brinuti za ovaj njegov niz. Nastaviće se.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime