Najveći fudbalski izdajnik: Kako je Francuska streljala svog prvog kapitena

izdajnik Aleksis Vilaplan

Izdajnik u fudbalu obično predstavlja igrača koji je prešao iz jednog tima u najvećeg rivala. U Napoliju će vam pomenuti Gonzala Iguaina, u Barseloni Luisa Figa. U Londonu će neki pričati o Ešliju Kolu, a neki o Solu Kembelu. Aleks Vilaplan nije bio takav izdajnik.

Igrao je za Set, Nim, Rasing Pariz, Nicu, Antib i to dvadesetih i tridesetih godina – nije tu bilo prevelikog rivalstva među klubovima. On je izdao svoju otadžbinu i to je na kraju skupo platio. No, krenimo od početka.

PRVI KAPITEN, PRVI AFRIKANAC, PRVI SUPERSTAR

Aleks Vilaplan je rođen u radničkoj porodici u Alžiru 12. septembra 1905. godine. Sa 16 godina preselio se kod rođaka u Francusku, gde ga je menadžer Antiba, Škot misteriozne prošlosti Viktor Gibson odmah preoznao kao velikog talenta.

Bio je po mnogima najbolji igrač glavom svoje generacije i igrač istančanog pasa. Brzo je ušao u nacionalni tim i postao prvi fudbaler iz severne Afrike koji je nastupao za “Trikolore”, tako utabavši put Nasriju, Zidanu,Fontenu, Benzemi

ŽOAO SALDANA – REVOLUCIONAR, KOMUNISTA I NAJVEĆI PROTIVNIK PELEA!

Kontroverze su ga pratile tokom cele karijere. Profesionalizam u sportu je bio zabranjem, ali je Vilaplan već posle godinu i po dana u Antibu otišao u drugoligaški Vergez, koji je finansirala fabrika mineralne vode Perije. Ipak u Antibu su shvatili šta bi izgubili odlaskom svog najboljeg igrača, pa su ga novcem vratili.

 

Nije to potrajalo pošto je 1927. godine otišao u Nim, a 1929. u Rasing Pariz, sve u potrazi za više novca i komfora. Postao je poznato lice u barovima, kabareima i na trkama konja, gde se družio sa ljudima iz podzemlja .

Sve to se nije toliko odražavalo na njegovu igru, pošto je i dalje blistao na terenu. Francuska je otišla na Svetsko prvenstvo 1930. godine, a Vilaplan ne samo da je bio u timu već je bio i prvi kapiten Francuske na Svetskom prvenstvu!

Uvodni meč sa Meksikom “Trikolori” su dobili sa 4:1, a Vilaplan ga je opisao kao “najsrećniji trenutak u životu. U naredna dva meča Francuska je poražena sa 1:0 od Čilea i Argentine. Vilaplan je posle toga za Francusku odigrao još jedan meč – prijateljsku utakmicu sa Brazilom i prekinuo je reprezentativnu karijeru u 24. godini.

POSLEDNJE KOLO PREMIJER LIGE! I NAJBOLJE KVOTE!

Drugi svetski rat se približavao, a Vilaplana je fudbal sve manje zanimao. Vratio se u Antib, a 1932. godine je bio umešan u skandal sa nameštanjem mečeva. Uz sve to, iste godine je optužen za prevaru vezanu za klađenje na trke konja. Njegova tamna strana se tek pomaljala iza ugla.

LOPOV, MONSTRUM, HITLEROV UBICA

U junu 1940. godine nacisti su umarširali u Pariz, a vrlo brzo su od lokalnih kriminalaca napravili odrede koji su lovili i pljačkali Jevreje i ostale neprijatelje režima. Vilaplan je zbog krijumčarenja zlata završio u zatvoru, gde ga je našao Anri Lafont – šef grupe zvane “Francuski Gestapo”.

VALCER “ČOVEKA OD PAPIRA” PRED NACISTIMA

Predratni kapiten Francuske počeo je kao šofer ubicama i iznuđivačima, ali se brzo popeo u hijerarhiji, postavši poznat po svojoj okrutnosti i beskrupuloznosti. Kakva je to grupa bila dovoljno govori da su i sami Nemci želeli da se otarase Lafonta, ali kada je on lično ubio vođu belgijskog pokreta otpora – shvatili su da im je ipak koristan.

“Francuski Gestapo” je bio mnogo efikasniji od regularne policije u “lovu” na Jevreje iz prostog razloga što ih moral uopšte nije ometao. Kada je propagandna mašinerija Rajha krenula da vrbuje Afrikance da se bore na strani Nemačke, predstavljajući Hitlera kao spasioca od kolonizatorskih snaga Vilaplan se idealno uklopio u plan.

Ideja je bila da “lokalci”, a ne Nemci, budu vođe jedinica, pa je Vilaplan tako postao potporučnik. Uskoro je postao naširoko poznat kao “SS Muhamed”, a njegova jedinica je u selu Dordonu 11. juna 1944. godine okrutno ubila 11 boraca pokreta otpora, a ukupno 52 ljudi. Vilaplan nije samo komandovao akcijom, već je i lično učestvovao u bar 10 likvidacija.

Oni su pustošili, silovali, pljačkali, ubijali i udruživali se sa Nemcima ne bi li činili najužasnije egzekucije“, rekao je o Vilaplanovoj jedinici francuski tužilac, na suđenju održanom posle oslobađanja Pariza.

FRANCUSKI FUDBAL – SVI MEČEVI, NAJBOLJE KVOTE, NOVE DUPLE IGRE! 

Lukavi Vilaplan je ipak osetio da se ratna sreća menja, pa je pokušao da javno pokazuje milost, ne bi li pokazao da je zapravo sva zverstva činio ne bi li spasio bar deo svojih sunarodnika. Srećom, nije mu upalilo.

Njegova psihologija je drugačija od psihologije drugih članova bande. On i sam priznaje da je rođeni prevarant. Prevarant sa smislom za šou“, rekao je isti onaj tužilac koji je opisivao Vilaplanova zlodela.

Četrnaest godina pošto je sa kapitenskom trakom oko ruke poveo tim Francuske do prve pobede na Svetskom prvenstvu, Aleks Vilaplan je stajao mirno pred zidom tvrđave Monruž. Dan posle katoličkog Božića zajedno sa Anrijem Lafontom i još šest članova bande zvane “Francuski Gestapo” streljan je pošto je na suđenju izrečena smrtna kazna.

TRIFON IVANOV – BUGARSKI VUK, ČUDNA FRIZURA I VELIKI TURNIRI

Ovo nije priča o romantičnoj prošlosti fudbala. Ovo je priča o tamnoj strani ljudske psihe, ali i priča o tome zašto volimo fudbal. Volimo ga jer na terenu sve nestaje, ništa nije bitno osim igre. Volimo ga jer dok šutira bubamaru i monstrum podseća na nevino dete.

 

1 KOMENTAR

  1. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!|

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime