Moskva – Monumentalnost, arhitektura, Dostojevski i Luka Jović

Moskva
MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 29: A general view of the Luzhniki stadium on August 29, 2017 in Moscow, Russia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

U glavnom gradu Rusije igraće se na dva stadiona, Lužnjikiju i Otkritije Areni. Gradsko područje ima preko 12 miliona stanovnika, sa Podmoskovljem taj broj dolazi i do 17 miliona.

Sve u vezi Moskve upućuje na veličinu. Moskva je najveći evropski grad, a i najhladniji svetski megagrad (gradovi sa više od 10 miliona ljudi- Moskovski metro je najveći na svetu, ako se ne računaju oni koji se nalaze u Aziji.

Grad leži na reci Moskvi po kojoj je i dobio ime. Od juna do avgusta u gradu se temperaturu kreće od 20 do 26 stepeni celzijusa, tako da će vremenski uslovi za fudbal biti sjajni.

SVE NAJBOLJE KVOTE ZA SP – NA MERIDIANBETU!

Moskva je jedan od najskupljih gradova na svetu, a poznata je po sjajnoj arhitekturi. Od 18 veka arhitektura se nije mnogo promenila i vlasti se trude da očuvaju prepoznatljivi izgled grada. Tokom Staljinove vladavine neki simboli grada poput barokne Sukarev kule su uništeni, ali komunističke vlasti su napravile i neke impozantne građevine poput Lenjinovog mauzoleja, te mnoštva nebodera.

FUDBAL U GRADU

CSKA, Spartak, Dinamo i Lokomotiva iz Moskve su sam krem ruskog fudbala. Spartak je osnovan kao “narodni tim” od strane nekoliko sindikata, Dinamo je bio policijski, a CSKA armijski projekat. Ruska železnica je i sada vlasnik Lokomotive.

MUNDIJAL 50: KAKO JE KOMUNIZAM STVORIO MODERNI FUDBAL

Najveće gradsko rivalstvo je između Spartaka i Dinama. Lokomotivine dve titule su iz XXI veka, a Dinamo nema trofej u nacionalnom prvenstvu od raspada Sovjetskog saveza. Zajedno moskovski klubovi imaju 48 titula nacionalnog prvaka.

STADIONI

Lužnjiki je najveći stadion na kome će se igrati Mundijal, a upravo će se tu otvoriti SP utakmicom Rusije i Saudijske Arabije. Prima 81.000 ljudi, a sagrađen je 1956. godine. U poslednju rekonstrukciju koja je trajala od 2013 do 2017 godine uloženo je 350 miliona evra, a rekordna poseta na stadionu desila se 1963. godine kada je duelu SSSR-a i Italije prisustvovalo preko 100.000 ljudi.

Najveći događaj koji se održavao na Lužnjikiju su Letnje Olimpijske Igre 1980. godine. Olimpik Marsej i Parma su 1999. godine na ovom stadionu odigrali finale Kupa UEFA, a finale Lige šampiona u Moskvi 2008. godine je značilo trofej za Nemanju Vidića i Mančester junajted. Sedam mečeva SP će se odigrati na Lužnjikiju.

Stadion Spartaka Otrkritje Arena je mnogo manji, prima 45.000 ljudi i građen je od 2010. do 2014. godine. Srbija će svoj meč protiv Brazila odigrati ovde. Blizu severne tribine stadiona je statua osnivača Spartaka – braće Starostin, a tu je i 24,5 metra visoka skulptura Spartaka.

Stadion je zvanično otvorila Crvena zvezda 5. septembra 2014. godine na meču sa Spartakom. Bilo je 1:1 a golove su postigli Dimitri Kombarov i Luka Jović.

POZNATE LIČNOSTI

Kada je fudbal u pitanju svakako najveći moskovski fudbaler ikada je Lav Jašin. Neki ga i dalje smatraju najboljim čuvarem mreže svih vremena. Branio je 20 godina za Dinamo iz Moskve, a jedno vreme je uporedo bio i golman hokejaškog tima istog kluba.

PREDSTAVLJAMO VAM TIMOVE NA MUNDIJALU – EVO I RUSIJE

On je branio pedesetih i šezdesetih, a od sadašnjih fudbalera braća Berezucki, stubovi odbrane Rusije i CSKA su rođeni Moskovljani.

GettyImages 72168352
(Photo by Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)

Što se tiče ostalih poznatih ličnosti, teško je napraviti selekciju. Tu su književnici Boris Pasternak, Fjodor Dostojevski, Aleksandar Puškin, Mihail Ljermontov i Marina Cvetajeva, državnici poput Petra Velikog… Od umetnika tu su i verovatno najveća ruska zvezda socijalističkog doba Vladimir Visocki, te pevačica Ala Pugačova, a od ličnosti iz pop kulture tu je i Bulat Okudžava. Vasili Kandinski i Konstantin Stanislavski su rođeni u Moskvi, kao i Marat Safin te poznati hokejaš Aleksandar Ovečkin.

ŠTA IMA DA SE VIDI U GRADU?

Jedan tekst je malo za sve moskovske znamenitosti. Crkva svetog Vasilija je možda i najpoznatija. Nalazi se na čuvenom Crvenom trgu. U obliku je vatre koja se izdiže na nebu, a raznobojne kupole su ono po čemu je crkva prepoznatljiva. Tu je i velelepni Hram Hrista Spasitelja, najviša pravoslavna bogomolja sa 103 metra visine. Josif Staljin je 1931. godine razorio ovaj hram, a država je krajem XX veka obnovila crkvu.

GettyImages 175692713
MOSCOW, RUSSIA – AUGUST 06: The Cathedral of Christ the Saviour is seen ahead of the IAAF World Championships on August 6, 2013 in Moscow, Russia. (Photo by Mark Kolbe/Getty Images)

Pored mnogih muzeja i pozorišta, poznat je i Univerzitet Lomonosov koji je simbol Moskve još od XVIII veka, a vrlo blizu Hrama Hrista Spasitelja je Kremlj. U ovom utvrđenju se nalazi pet palata, četiri crkve i poznate kule koje su simbol Kremlja. Samo ime znači “utvrđenje u okviru grada” i sada je već uobičajeno da se Kremlj navodi kao metafora za rusku vlast.

NAJBOLJI IGRAČ SP? KLADI SE NA SVOG FAVORITA! 

Treba posetiti i čuveni Gorki Park dizajniran od strane čuvenog ruskog avangardnog arhitekte Konstantina Melnikova 1928. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime