Katar 2022 – Raskoš, korupcija i politika

Katar 2022
UNSPECIFIED: In this undated computer-generated artists impression provided by 2022 Supreme Committee for Delivery and Legacy, the Al Rayyan Stadium, a Qatar 2022 World Cup venue to be built in Al-Rayyan, Qatar. (Illustration provided by 2022 Supreme Committee for Delivery and Legacy via Getty Images)

Svetsko prvenstvo u Rusiji biće ujedno i prvenstvo održano u najvećoj zemlji sveta. Na 12 stadiona u 11 gradova, 32 fudbalske selekcije takmičiće se u 64 meča ko će postati novi vladar planete.

I dok je domaćinstvo Rusije dobijeno od strane FIFA već godinama pod velikim znakom pitanja zbog načina na koji je dobijeno, ono i dalje ne može da se takmiči sa narednim Mundijalom. Katar će 2022. biti domaćin najvažnijeg fudbalskog takmičenja i ta odluka i dan-danas u negativnom smislu fascinira prave ljubitelje fudbala.

Rusija je najveća zemlja sveta i jedna od najvećih političkih sila, dok je u fudbalskom smislu ruska Premijer liga po koeficijentu UEFA na šestom mestu evropskih liga. Katar, sa druge strane, jasno i glasno ima samo jednu stvar – novac.

MUNDIJAL 50: BITKA ZA NIRNBERG – SEĆA LI SE IKO REZULTATA?

Da li je novac onda postao jedini validan razlog da se dobije domaćinstvo tako važnog i velikog turnira? Katar ga ima u izobilju i praktično ne znaju šta će s njim. Međutim, novac kao takav nije problem, problem je što je verovatno novac bio način da se potkupe članovi borda FIFA koji su odlučivali o tome ko će dobiti priliku da organizuje Mundijal.

Ali nećemo sada ići u te teme. Rusija i Katar su bili – i idalje jesu – pod manjom ili većom istragom jesu li ili ne podmićivale ljude na pozicijama ne bi li sebi obezbedili domaćinstvo Svetskog prvenstva.

GettyImages 881493504
UNSPECIFIED: In this undated computer-generated artists impression provided by 2022 Supreme Committee for Delivery and Legacy, the Ras Abu Aboud stadium, a Qatar 2022 World Cup venue to be built in Doha, Qatar. (Illustration provided by 2022 Supreme Committee for Delivery and Legacy via Getty Images)

Ono što je sigurno u ovoj priči jeste da će turnir 2022. biti najnepotrebnije stvaranje problema na svim fudbalskim nivoima. Odlukom FIFA, održaće se u novembru i decembru te godine i odmah vam je jasan problem – kako će se usklađivati kalendari klupskih i reprezentativnih sezona sa takmičenjem koje bi trebalo da se završi malo pre katoličkog Božića?

Jasno je da, ukoliko ta odluka ostane na snazi, to mora stvoriti velike probleme čelnim ljudima fudbala kako da sve prilagode bahatoj odluci FIFA da domaćinstvo dodele zemlje u kojoj su leti temperature oko 50 i više stepeni celzijusa.

KO OSVAJA MUNDIJAL?

Pre samo mesec dana pojavila se informacija i da je KONMEBOL navodno zamolio FIFA da se već u Kataru proširi Mundijal sa 32 tima učesnika na 48, iako je to planirano za 2026. godinu. Nijedan validan razlog nije bio podnet u toj „molbi“, ali naznake novog kruga mutnih radnji bio je otkriven onog trenutka kada je taj isti KONMEBOL objavio spisak 12 reprezentacija koje će učestvovati na Kopa Amerika 2019. godine. Pored standardnih 10 južnoameričkih selekcija, na poziv konfederacije tog kontinenta učestvovaće Japan i – Katar.

Sve to je dodatno podgrejalo sumnje da je glavnu ulogu ponovo imao novac iz ove male zalivske zemlje što dovodi do pitanja – da li je novac postao jedini kriterijum po kojem se donose odluke?

Ukoliko ste pesimista, za vas ovde nema dileme, ali zaista je trenutna situacija takva da sve ide u tom pravcu. Đani Infantino je od dolaska na mesto predsednika FIFA povlačio isključivo poteze koji bi trebalo da idu na štetu fudbala, ali u korist bogatih da postanu još bogatiji.

GettyImages 901460348
DOHA, QATAR – JANUARY 04: A general view of the Khalifa International Stadium on January 4, 2018 in Doha, Qatar. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Počeli su planovi za osnivanje FIFA Liga nacija, po uzoru na verziju UEFA koja startuje ove jeseni, a potom i proširenje Svetskog klupskog prvenstva sa dosadašnjih šest ili sedam timova na čak 24.

Sve te promene trebalo bi da donesu FIFA i fudbalskim savezima pri njoj profit od preko dve milijarde dolara. Zvuči kao mnogo novca za „neprofitnu“ organizaciju.

No, ako bismo turniru u Kataru morali da pronađemo i nešto pozitivno, to će zasigurno biti kvalitet stadiona jer se na tome neće štedeti. Naprotiv, Katar će se razbacivati da učini taj Mundijal najraskošnijim do sada, a još jedna prednost biće veličina države.

MUNDIJAL 50: PASKAL CUBERBILER – MUNDIJALI PAMTE NJEGOVU NULU

Katar je po površini gotovo dvostruko manje od Vojvodine, i na takvom prostoru će se naći 32 ili 48 selekcija, kao i svi navijači i izveštači. To će značajno olakšati kretanje ljudi, jer neće biti dugačkih putovanja kakvih je bilo u Brazilu i biće u Rusiji.

Međutim, reklo bi se da su to sve sitnice u odnosu na političke igre koje se vode u visokim krugovima FIFA. Bogati Katar već godinama ulazi u svest Zapadne Evrope svojim ulaganjima u Barselonu, Pari Sen Žermen i mnoge druge nefudbalske projekte, a ovaj vezan za 2022. je najfudbalskiji do sada.

Ili najpolitičniji?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime