Jedino učešće za Zair, poraz od Jugoslavije i slobodan udarac za Brazil!

U Zapadnoj Nemačko 1974. godine je 16 najboljih timova na svetu igralo za titulu šampiona. Među ekipama se nalazio i Zair, debitant na Mundijalu. Četiri grupe sa po četiri tima i nijedan osvojen bod za jedinog predstavnika Afrike tada.

Danas ova zemlja u Africi nosi ime DR Kongo i ima mnogo sjajnih fudbalera na evropskom kontinentu. Iz nje nam dolaze Bolasi, Mbemba, Kakuta, Masuaku, Kebano… Nisu uspeli da izbore plasman u Rusiju ali će možda ponoviti uspeh svojih prethodnika.

Kada su se Zairci pojavili na Svetskom prvenstvu bili su pravi hit. Došli su u Zapadnu Nemačku iz zemlje u kojoj je vladao diktator Mobutu Sese Seko ali ponosni što mogu da igraju protiv najboljih. Celokupan nastup je krenuo loše jer nisu dobili premije.

Zapravo, igrači smatraju da su premije podignute i podeljene u savezu a da su oni ostali neisplaćeni. Dva meseca su bili odvojeni od domovine i porodica, izgubili su sva tri meča na turniru i za to nisu dobili ništa. Nije im bilo lako da se bore sa pritiskom i pretnjama.

ČOVEK OD PAPIRA I AUSTRIJA KOJA NIJE OTIŠLA NA MUNDIJAL!

Pred meč poslednjeg kola sa Brazilom igrači su dobili informaciju da je Seko izuzetno nezadovoljan njihovim nastupom. Uslovljeni su, ukoliko izgube razlikom većom od 5:0, zabranjen im je povratak u zemlju. Nisu bili spremni na to.

Škotska je meč prve runde rešila u svoju korist 2:0 dok se Jugoslavija poigravala. Bilo je čak 9:0 uz tri gola Bajevića i još šest različitih strelaca. Kako je Mvepu Ilunga kasnije pričao, Zair nije ni želeo da igra taj meč. Bili su razočarani u tretman koji su imali, iako su protiv Škota odigrali korektno.

Ilunga je i na njemu napravio incident ali je posledice toga snosio drugi igrač. Ndaje Mulamba je isključen zbog napada na sudiju Omara Delgada iako nije bio kriv za incident. Taj napad je bio još jedna vrsta protesta jer je Jugoslavija već vodila 4:0.

Umesto da propuste utakmicu sa Jugoslavijom izašli su na teren i samo statirali. Pustili su Džajića i ekipu da se poigravaju i pokušavali na taj način da skrenu pažnju na sebe. Kulminacija skretnja pažnje bio je susret treće runde protiv Brazila.

Izgubili su samo 3:0 i to zbog dva gola u poslednjih dvadesetak minuta meča. Pre trećeg gola je utakmicu obeležio jedan detalj u kom je učestvovao Mvepu Ilunga. Reprezentativac je u tom momentu delovao kao da ne zna pravila fudbala, iako je bio dvostruki šampion Afrike sa svojim klubom.

Dok je sudija nameštao živi zid, Brazil se pripremao da izvede slobodan udarac. Zair se nije pripremao ni za šta, njima je bilo potpuno svejedno šta će se desiti. Ilunga je u tom momentu pritrčao lopti i u stilu NFL igrača je ispucao na protivničku polovinu.

TRIFON IVANOV – PRAVA MUNDIJALSKA LEGENDA!

”Pokušao sam da dobijem crveni karton. Nisam više želeo da budem na tom terenu. Ljudi oko nas su se smejali, niko nas nije poštovao.’’, izjavio je godinama kasnije Ilunga. Iako, u prvi mah, stvarno deluje da je tu loptu ispucao bez neke naročite potrebe.

Preminuo je 2015. godine, u Kinšasi. Nakon duge i teške bolesti protiv koje nije mogao da se izbori. Ostaće zapamćen kao čovek koji je pogrešno shvaćen. Umesto fudbalskih pravila protivio se režimu jednog diktatora.

Vlast u Zairu nije sa oduševljenjem gledala na njihov nastup u Zapadnoj Nemačkoj. Ipak, ni Ilunga nije imao mnogo lepih reči o političkom stanju u svojoj zemlji. Nekoliko decenija kasnije je nagovestio da još nisu dobili premije koje su im obećane za plasman na Mundijal.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime