Džordan Majalata: NFL senzacija koja je prvi NFL meč odgledala pre 3 nedelje! (VIDEO)

Džordan Majalata
(Photo by Mitchell Leff/Getty Images)

Počela je NFL sezona, a Filadelfija Iglsi su  nju ušli sa novim ofanzivnim teklom. Ime mu je Džordan Majalata i sasvim sigurno je jedini igrač u ligi koji ne zna pravila sporta kojim se trenutno bavi.

Majalata je 21-godišnjak rođen u Sidneju, a do skora je igrao ragbi za U20 tim Sidnej Rabitosa, no na ovogodišnjem draftu su ga izabrali Filadelfija Iglsi sa 233. pozicije na draftu. Nisu mnogo rizikovali ako se pogleda da je to već sedma runda drafta – ali kada se zna da Majalata ne zna baš ništa o američkom fudbalu, ovaj potez poprima drugu dimenziju?

KAKO JE STIGAO?

Džordan je igrao ragbi XIII u Australiji i bio je prilično impresivan. Sa svojih 203 cm i preko 140 kilograma nestvarno je brz i bio je praktično nezaustavljiv u mlađim kategorijama. Ipak treneri su želeli da smrša, zbog same prirode ragbija i potrebe da za što boljom kondicijom igrača. Majalata na to nije želeo da pristane. Smatrao je da je njegova tadašnja kilaža apsolutni minimum.

To su iskoristili Filadelfija Iglsi i draftovali ga kao tek drugog igrača u istoriji NFL-a koji nije igrao ovaj sport na koledžu. Majalata je takođe Australijanac u istoriji NFL-a koji se prebacio sa ragbi XIII na američki fudbal.

KLADI SE NA NFL – NAJBOLJE KVOTE U MERIDIANU

Filadelfija mu je dala mesto među 53 igrača u sastavu, a koliko je njegovo znanje o ovom sportu govori i to da nije znao za šta služe štitnici za kolena!

Kada sam došao u kamp za rukije pitao sam ih šta je to. Rekli su mi da su to štitnici, a ja sam ih pitao gde se oni nose. Pokazali su mi šorc i rekli – to ide ovde“, ispričao je ushićeni Majalata.

A koliko je sve ovo zapravo sve u vezi sporta novo ovom Australijancu vidi se i po tome što je pobeda Filadelfije 18:12 nad Atlantom bio prvi meč američkog fudbala koji je ikada pogledao uživo, a pre toga je i na TV-u video samo nekoliko duela.

Gledao sam sa klupe i nisam mogao da veruejem da sam i ja u timu koji igra. Ovo je potpuno novo iskustvo za mene i naučim nešto svake nedelje. Nikada ranije nisam nosio kacigu, sve je novo“, rekao je novi ofanzivni tekl Iglsa.

ŠTA JE PLAN?

Jako smo uzbuđeni zbog njegovih fizikaija, takve stvari se retko viđaju“, rekao je Džo Daglas, potpredsednik Iglsa zadužen za igrački kadar.

KO OSVAJA NFL?

Nema toliko momaka ove veličine koji mogu da se kreću kao ja“, rekao je sam Majalata i bio je u pravu.

Njegovi rezultati na merenjima u predsezoni bili su među najboljima kada su igrači na njegovoj poziciji u pitanju. Ipak nije tako lako ubaciti ofanzivnog tekla u tim – ta pozicija zahteva mnogo znanja o taktici i pozicioniranju, kao i brzinu, te jake i brze ruke. Fizikalije nisu problem, a Majalata je uveren da će mu iskustvo iz ragbija ovde pomoći.

KLADI SE NA KOLEDŽ FUDBAL!

Ono što sam naučio u ragbiju je da kontrolišem svoje telo, a to mi je omogućilo da se prepoznaju moje fizičke predispozicije. Sve to mi olakšava tranziciju“, istakao je on.

Na kraju – jasno je da Majalata ima mesta u ovoj ligi. Na prva dva meča nije igrao, a s obzirom da je u tesnoj pobedi nad Koltsima Karson Venc sekovan čak pet puta – jasno je da Iglsima treba kvalitetan ofanzivni tekl. A Australijanac poreklom sa Samoe je uveren da će spreman dočekati svojih pet minuta.

Nisam igrao prve dve nedelje, ali svaki dan dajem sve od sebe. Ono što vidim ne plaši me. Kada treniramo imamo situacije kao na utakmicama, tako da znam kako će biti na terenu“, smatra Majalata.

TOP PIKOVI ZA NFL FANTAZI DRAFT!

U tinejdžerskim danima je preživeo dve operacije srca i godinu dana nije smeo da se bavi sportom. Nedavno je zaplakao kada su ga izabrali Iglsi, a njegovo vreme dolazi. To kaže i trener Filadelfije Dag Pedersen koji čak planira i da ga u nekim akcijama koristi i kao raning beka!

Jedva čekamo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime