Bitka za Nirnberg – Seća li se iko rezultata?

Bitka za Nirnberg
NUREMBERG, GERMANY - JUNE 25: Wesley Sneijder #20 (C) of the Netherlands is restrained by Portuguese players, after pushing Petit of Portugal to the ground during the FIFA World Cup Germany 2006 Round of 16 match between Portugal and Netherlands at the Frankenstadion on June 25, 2006 in Nuremberg, Germany. (Photo by Jan Pitman/Bongarts/Getty Images)

Ako u grupi ljudi spomenete „Sramotu iz Hihona“, oni koji znaju o čemu se radi jesu dobri poznavaoci fudbala. Ako vam sa usana pobegne „Hilsboro“, ljubitelji fudbala umeće da to ime povežu sa brojem 96. Međutim, jedan termin bi nekoga mogao da zbuni.

Kada se spomene Bitka za Nirnberg, rekreativni poznavaoci istorije bi se mogli uključiti u razgovor, objašnjavajući da je to jedna od bitaka s kraja Drugog svetskog rata.

Tada je sedma armija Sjedinjenih Američkih Država, u aprilu 1945., tokom pet dana borbe uspela da nadvlada nacističku Nemačku i osvoji jedan od ključnih gradova tadašnjeg Rajha. Priča se da je to jedna od najžešćih urbanih borbi u ratu, a SAD su ovom pobedom zadale veliki udarac protivniku.

Mada, Bitka za Nirnberg bi mogla da otkrije i ozbiljne poznavaoce istorije u vašoj okolini, jer se u tom gradu vodila velika bitka u Tridesetogodišnjem ratu. Bilo je to 1632. kada su se susreli Šveđani i Sveto rimsko carstvo, a pripoveda se da je u borbi učestvovalo ukupno više od 250.000 ljudi. Doduše, ako bi već to znali, sigurno bi vas ispravili da se radilo o opsadi Nirnberga, a ne klasičnoj bici.

Bitka za Nirnberg – Seća li se iko rezultata?
NUREMBERG, GERMANY – JUNE 25: Andre Ooijer (L) of the Netherlands scuffles with Portuguese players, after Khalid Boulahrouz of the Netherlands, is shown the red card by Referee Valentin Ivanov of Russia, after appearing to elbow Luis Figo of Portugal in the face during the FIFA World Cup Germany 2006 Round of 16 match between Portugal and Netherlands at the Frankenstadion on June 25, 2006 in Nuremberg, Germany. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Ipak, moderna bitka za Nirnberg odigrala se više od 60 godina nakon one u Drugom svetskom ratu. Mogla bi se opisati kao borba prsa u prsa, iz koje je trijumfant izašao kao pirovi pobednik. I da, naravno da se radi o fudbalu.

Portugalci i Holanđani su se u leto 2006. godine borili za parče zemlje, odbijajući da odstupe i za milimetar. Dve grupe, spremne na sve, vodile su bitku na tuđoj zemlji u želji da dopru do njenog glavnog grada – Berlina.

I koliko god ovaj preterano ratoborni opis nekome deluje nepotrebno, svi koji su tog 25. juna gledali fudbalsku utakmicu odmah su znali da je taj meč postao nešto više. Ne, nije postao borba za goli život, kao što bi se reklo za neke druge bitke za Nirnberg. Ne, bio je odvratna slika prelepog sporta, nešto najružnije na najlepšoj sceni. Skup prljavih poteza koji su za cilj imali samo jedno – da budu što prljaviji.

MUNDIJAL 50: REKORDI SVETSKIH PRVENSTVA ZA KOJE NISTE ZNALI

Ipak, i u toj poganoj farsi bilo je nečeg očaravajućeg. Koliko god su golovi bili u drugom planu i koliko god je cilj bio uzvratiti udarac rivalu, bilo je teško skloniti pogled sa malog ekrana. Čekao se sledeći potez. Čekao se sledeći udarac.

Portugal i Holandija su do osmine finala Svetskog prvenstva u Nemačkoj stigli sličnim putevima. U grupnoj fazi su bili neporaženi sa po tek jednim primljenim golom, a nagrada je bila borba protiv Engleske. Nekadašnja Imperija više nije bila tako velika. Itekako je bila pobediva i bilo je potrebno samo osvojiti Nirnberg.

Bitka za Nirnberg
Sastavi timova na meču Portugal – Holandija, osmina finala Svetskog prvenstva 2006. godine.

Ali nijedna strana nije bila da se preda bez borbe. Igrao se drugi minut meča kada Mark van Bomel dobio žuti karton za start sa leđa na Kristijanu Ronaldu. Temelji sveopšteg haosa bili su ojačani samo pet minuta kasnije kada je Kalid Bularuz kramponima praktično ušao u butinu igrača Mančester Junajteda, zbog koje je Ronaldo kasnije morao da napusti igru. Semafor: dva žuta kartona.

Maniš je u 20. minutu rečnikom prosečnog gledaoca „izuo“ Van Bomela, da bi Koštinja desetak minuta kasnije zakasnio u start nad Filipom Kokuom. Taman kada se činilo da su se stvari smirile, Koštinja pred odlazak na odmor dobija žuti karton zbog namernog i krajnje nepotrebnog igranja rukom na centru igrališta. Semafor: pet žutih kartona i jedan crveni.

MUNDIJAL 50: NAJVEĆI FUDBALSKI IZDAJNIK – KAKO JE FRANCUSKA STRELJALA SVOG PRVOG KAPITENA

U nastavku je prvo Petit dobio javnu opomenu zbog prekidanja kontra-napada, pre nego što će Đovani van Bronkhorst „pokositi“ kolegu iz Barselone, Deka. Tada kreće i prva ozbiljnija gužva u kojoj Figo uspeva da glavom udari Van Bomela – doduše ne onako kako će Zinedin Zidan učiniti u poslednjem meču turnira – a sudija Valentin Ivanov Van Bronkhorstu i Figu dodeljuje žute kartone.

Na oko pola sata do kraja meča, Luis Figo uspeva da prođe po levoj strani i taman kada je trebalo da nastavi prodor, Bularuz se namerio da Portugalac ne prođe. Lakat u vilicu i Figo je oboren. Ivanov se ponovo lati kartona i Bularuz zbog drugog žutog leti iz igre. Semafor: devet žutih i dva crvena kartona.

I tek su počeli da se zagrevaju. U tom trenutku počinje još jedna gužva, veća nego ona prethodna, a Luis Felipe Skolari ima šta da kaže glavnom sudiji. Njegovi igrači dobijali su ozbiljne udarce, mada ni oni kasnije nisu ostajali dužni.

Bitka za Nirnberg – Seća li se iko rezultata?
NUREMBERG, GERMANY – JUNE 25: Luis Figo #7 (C) of Portugal is shown the yellow card by Referee Valentin Ivanov of Russia during the FIFA World Cup Germany 2006 Round of 16 match between Portugal and Netherlands at the Frankenstadion on June 25, 2006 in Nuremberg, Germany.
(Photo by Alexander Heimann/Getty Images)

Desetak minuta kasnije je Deko gledao kako će da udari Heitingu, pa je to uradio klizećim startom sa leđa, a dobio je žuti karton. Tada počinje treća gužva. Ljubitelji koškanja su imali zašto da budu presrećni. Snajder je branio Heitingu krenuvši ka Deku, a svi ostali u bordo dresovima su branili Deka. Opomene su dobili upravo njih dvojica, ali i Rafael van der Vart.

Samo dva minuta kasnije, Portugalci nastavljaju da biju jer Nuno Valente udeljuje „svoje parče torte“ skočnom zglobu Robina van Persija. Ovaj dezert ga je koštao javne opomene.

Prava zbrka je nastala samo par minuta nakon toga, kada je Deko odbijao da izvede slobodan udarac, tražeći da mu se Koku skloni s puta, a išao je i dotle da je uzeo loptu u ruke. Sudija Ivanov je procenio da je to dovoljno za žuti karton, Dekov drugi u pet minuta, pa je i on morao napolje.

Tu još uvek nije bio kraj. Igrala se duboka nadoknada kada je Van Bronkhorst prvo osvojio loptu kraj svog šesnaesterca pa je onda izgubio, pre nego što je napravio faul nad Tijagom. Još jedan igrač Barse dobija drugi žuti i to je to. Ukupan rezultat: 16 žutih kartona i četiri crvena.

DOKLE PORTUGAL MOŽE NA OVOM MUNDIJALU?

Tadašnji selektor Holandije Marko van Basten je posle meča izjavio da se u drugom poluvremenu nije igrao fudbal, već da je vladao haos, a sudija Ivanov je deset godina kasnije rekao da mu je to bio najteži meč u karijeri.

Pred sam kraj meča, nastala je čuvena slika na kojoj Deko i Van Bronkhorst sede na stepenicama pred ulazak u tunel, objašnjavajući se i gledajući svoje saigrače kako dovršavaju meč bez njih. Meč je upamćen kao Bitka za Nirnberg jer je to postao meč sa najviše pokazanih kartona na jednom meču Svetskog prvenstva i pitanje je kada će rekord biti oboren, ako ikada i bude.

A seća li se iko rezultata?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime