Farum: Partizan ponovo putuje u oblast prelepih jezera

Farum

Partizan ove sezone kao da je predodređen za turizam po evropskim oblastima bogatim prirodnim lepotama, pogotovo jezerima. Nedelju dana posle puta u Trakai, Crno-beli odlaze u Farum gde će imati priliku da uživaju u sličnim predelima.

Navijače naravno, zanima nešto više od  ugodnog provoda njihovih ljubimaca, a to je rezultat. Da se u klubu ne dešava ono što se dešava, Partizan bi sigurno bio favorit za prolazak u plej-of UEFA Lige Evrope, ali trenutno stvari nisu baš tako jednostavne po tom pitanju.

Trakai – grad okružen jezerima i zamak izgrađen na ostrvu

U svakom slučaju to i nije tema ovog teksta, koji će nam malo približiti Farum, gradić iz koga dolazi Partizanov protivnik Nordsjeland.

Ovaj danski grad naseljen sa manje od devetnaest hiljada stanovnika, još je stariji od Trakaija. Star je više od hiljadu godina, a ime je dobio po svojim osnivačima koji su se doselili iz Nemačke. Od Kopenhagena je udaljen svega dvadesetak kilometara i nalazi se na obali jezera Fureso. Prva zidana crkva je izgrađena već u jedanaestom veku, a njeni delovi se nalaze u okviru danas postojeće.

Značajniji ekonomski napredak Farum počinje da beleži u devetnaestom veku, a između pedesetih i osamdesetih godina prošlog veka stanovništvo se učetvorostručilo  sa četiri na šesnaest hiljada žitelja. Sa još dve manje naseobine, do 2007. godine je bio najmanja opština u oblasti Fredriksborg. Jezerom Fureso je odvojen od susednog mesta Verluse, sa kojim danas čini opštinu nazvanu po jezeru.

Farum se nalazi u oblasti severno od Kopenhagena

Oblast u kojoj je Farum smešten se naziva Nordsjeland, što označava severni deo zemlje. Ona nije previše precizno određena, ali se podrazumeva da je u pitanju sve severno od Kopenhagena. Taj deo Danske zbog svojih prirodnih lepota, ali i istorijskih objekata, u poslednje vreme dobbija sve veći turistički značaj.

Najpoznatiji istorijski objekti i predivni primerci arhitekture su zamci Kronborg u Helsingoru, Fredriksborg u Hilerudu i palata Fredensborg.

Kvota na Partizan je izvanredna, ne treba je propustiti

Najpoznatija istorijska ličnost je Peter Lasen, danski pionir po kome se nazivaju oblast u Kaliforniji i tamošnji Vulkanski nacionalni park.

Što se tiče samog Faruma, u njemu se ističu Farumgard i gradska crkva zidana od crvene opeke. Ko je već tamo, ne propušta odlazak na jezero i obilazak Međunarodnog parka sa skulpturama.

Istoimeni fudbalski klub je osnovan 1991. godine, da bi posle dvanaest godina promenio ime u Nordsjeland. Najveći uspeh ostvaruje 2012 kada postaje šampion Danske.

 

2 KOMENTARA

  1. I seriously love your website.. Great colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and want to find out where you got this from or what the theme is called. Cheers!|

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime