FA kup – Vembli ga je proslavio, ali su se finala igrala i na drugim stadionima!

FA kup Vembli
(Photo by UEFA via Getty Images)

Engleski FA kup važi za najstarije fudbalsko takmičenje na svetu koje se i dalje redovno održava, a koje je između ostalog, poznato i po stadionu na čijem se terenu igraju finalni mečevi.

Kada se spomene Vembli, prva asocijacija je čuveno finale Svetskog prvenstva 1966. godine između Engleske i Nemačke. To najvećim delom važi za kontinentalne ljubitelje fudbala, dok za Engleze ovaj stadion predstavlja mnogo više, odnosno mesto gde se dobijaju pobednici domaćih kupova, ali i promovišu timovi u viši rang takmičenja.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST – PRIČALI SMO O SVEMU ŠTO NAS NERVIRA U FUDBALU!Na mestu nekadašnjeg originalnog Vemblija, izgrađen je novi istoimeni stadion, čija namena nije promenjena i na kome se posle nekoliko godina pauze zbog izgradnje nastavilo sa tradicijom odigravanja finalnih utakmica FA kupa.

Čak i bez tih dvanaest godina otkako su Čelsi i Everton odigrali prvo finale na novom Vembliju, ovo se ime vezuje za najveći broj mečeva u kojima se dobijao pobednik. Međutim, Vembli nije i jedino mesto na kome se dolazilo do trofeja u FA kupu. Sticajem raznih okolnosti i razloga, neki mečevi su se igrali i na drugim stadionima. Među njima se nalaze i neki veoma poznati širokoj fudbalskoj javnosti, kao što su Old Traford i Stamford Bridž, ali i neki drugi.

Kenington Oval

Na njemu je odigrano prvo finale davne 1873. godine u kojem su učestvovali Vanderers i Rojal Endžinirs. Stadion je izgrađen u istoimenom južnom delu Londona 1845. godine, sa osnovnom namenom da se na njemu igraju kriket mečevi. Kao i na nekim drugim objektima, upotrebljavan je i za druge sportove kao što su fudbal i ragbi.

Sa jednim izuzetkom, na njemu su odigrana sva finala zaključno sa 1892. godinom. Trenutni kapacitet Kenington Oval stadiona je 25 hiljada mesta, a nalazi se u vlasništvu kornvolskog vojvodstva.

Lili Bridž

Na sportskom terenu pod ovim nazivom se održalo drugo po redu finale FA kupa. Timovi su bili Vanderers i Oksfordski univerzitet, ali su se na ovom mestu mnogo češće održavala takmičenja u drugim sportovima kao što je atletika, zatim kriket, pa i biciklističke trke i boks mečevi. Tereni koji su se nalazili na Lili Bridžu, u blizini današnjeg Stamford Bridža, pušteni su u upotrebu 1866. godine, ali su zatvoreni 1888 posle nemira sa tragičnim posledicama.

Južna Amerika: Superklasiko, stadioni, Tevez i u kojoj su zemlji izmišljene ,,makazice“

Zanimljivo je da se na Lili Bridžu igralo finale samo iz razloga što prvi pobednik Vanderers nije imao svoj stadion, pa je dobio pravo da bira mesto odigravanja.

Rejskors Graund

U sezoni 1885/86 je došlo do treće slučaja ponavljanja utakmice zbog nerešenog rezultata. Blekburn i Vest Bromvič su prvi susret na Ovalu završili bez golova, a za ponovljenu utakmicu izbor je pao na Rejskors Graund. Teren se u prvih nekoliko decenija po izgradnji koristio uglavnom za kriket i trke konja, koje su pred II Svetski rat ukinute.

Nalazi se u Derbiju, gradu u engleskoj pokrajini Derbišajr, a finalni meč u kojem je Blekburn treći put za redom osvojio FA kup, posmatralo je dvanaest hiljada posetilaca.

Foloufild

Bio je mesto odigravanja samo jednog finala (1893) u kome je Vulverhempton bio bolji od Evertona. Stadion je izgrađen 1892. u Mančesteru, ali na njemu fudbalski timovi nisu bili previše česti gosti. Pred kraj veka je došlo do nereda na polufinalnoj utakmici između Šefild Junajteda i Liverpula, takođe u FA kupu, koja je prekinuta, posle čega su se češće organizovala takmičenja u biciklizmu i atletici, kao i ragbi mečevi.

Foloufild je porušen 1994. godine, a na tom mestu se danas nalazi univerzitetski grad.

Gudison

Otvoren je 1892. godine, od kada na njemu svoje mečeve igra liverpulski premijerligaš Everton. Domaćin finalnog meča FA kupa je bio 1894. godine, kada je Nots Kaunti savladao Bolton i osvojio jedini trofej. Finale se nikada više nije igralo na Gudisonu, ali je na njemu odigrano nekoliko mečeva na Svetskom kupu 1966. godine.

Kristal Palas

Građevina od metala i stakla koja je napravljena u Hajd Parku za Svetsku izložbu 1851. godine, da bi po završetku iste bila premeštena u južni deo Londona i ponovo podignuta. Ceo kraj, uključujući i park, dobio je naziv Kristal Palas po ovoj fascinantnoj građevini. To mesto je bilo domaćin finalnih mečeva FA kupa u periodu od 1895 – 1914 godine, sa prvim pobednikom Aston Vilom, a poslednjim Barsnlijem.

UEFA otkriva ko su najbogatiji klubovi – milijarde u kasama, milioni na terenima i društvenim mrežama 

Građevina je uništena u požaru koji je izbio 1936. godine.

Bramal Lejn

Finale kojim 1912. godine se završavala sezona fudbala na ostrvu, moralo je da bude ponovljeno pošto su Barnsli i Vest Bromvič prvi susret okončali bez golova. Mesto odigravanja druge utakmce je bio Šefild, a stadion Bramal Lejn, ,,kuća” Šefild Junajteda. Istorija ovog stadiona počinje 1855. godine, a za njega se vezuje takmičenje koje je prethodilo FA kupu – Judan kup, za koji se tvrdi da je najstarije fudbaslko takmičenje u Engleskoj.

Bramal Lejn je nekoliko puta renoviran (trenutni kapacitet je 32 hiljade mesta), a na njemu je odigrana i prva utakmica pod reflektorskim osvetljenjem.

Milenijum

Jedan od najlepših stadiona na ostrvu se nalazi u Kardifu i domaćin je mečeva velških nacionalnih selekcija u fudbalu i ragbiju. Pored sportskih događaja, Milenijum je mesto gde se održavaju i neke druge manifestacije , kao što su veliki koncerti. U vreme izgradnje novog Vemblija, finalni mečevi FA kupa su se održavali na ovom stadionu, gde je pored toga, 2017. godine odigrana i finalna utakmica Lige šampiona.

Milenijum je otvoren 1999. godine, a domaćin finalistima popularnog takmičenja je bio u period od 2001 – 2006. Zanimljivo je da je Liverpul bio pobednik prve (Arsenal) i poslednje utakmice (Vest Hem).

Crtice i zanimljivosti iz života najboljeg od svih najboljih

Na kraju, treba reći i da je u nekoliko navrata finalni susret odigran na Old Trafordu i Stamford Bridžu, čemu je razlog uglavnom bio ponavljanje utakmice zbgo nerešenog rezultata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime