Evropsko futsal prvenstvo: Da Srbija prođe grupu!

Jedanaesto po redu Evropsko prvenstvo u futsalu biće održano u Sloveniji. Domaćin takmičenja je štafetu preuzeo od Srbije koja je bila prethodni organizator a dve ekipe će biti u istoj grupi na turniru.

Ovo je poslednji put da će takmičenje biti održavano na svake dve godine i sa ovakvim formatom takmičenja. U Sloveniji će nastupiti 12 reprezentacija podeljenih u četiri grupe a ta praksa će biti prekinuta 2022. godine.

Pauza između turnira će se povećati, isto kao i broj učesnika. Još uvek ne znamo ko će biti organizator narednog turnira, ali će na njemu biti 16 učesnika, za četiri više nego sada u Sloveniji. Umesto maštanja o budućnosti, okrenućemo se ovogodišnjem takmičenju.

Ovo je četvrto od poslednjih pet takmičenja koje se održava u našoj okolini. Dok to na početku nije bio slučaj, u poslednjih deset godina su turniri bili u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i sada Sloveniji. Domaćin će biti hala Stožice, koja ima kapacitet od skoro 15.000 mesta.

Pobeda nad domaćinom, za prolaz dalje?

Srbija je u tom periodu propustila samo jedan turnir, onaj koji je 2014. održan u Belgiji. Veoma uspešan niz naše reprezentacije je počeo još u Portugalu 2007. godine. Kako je futsal doživljavao ekspanziju u državi, tako je i reprezentacija beležila bolje rezultate.

Evropsko futsal prvenstvo je počelo da se održava 1996. godine, a već nakon njega je odlučeno da se igra neparnim godinama. Drugi turnir, 1999. godine, bio je debitantski za našu selekciju. Tada kao Jugoslavija, ekipa je postigla pet golova na turniru ali uspela da osvoji samo jedan bod.

Osmogodišnja pauza je donela mnoge promene jer je u tom periodu futsal počeo ozbiljnije da se igra. Srbija je dobila klubove koji su kvalitetni i u evropskim okvirima a odlasci na Evropsko prvenstvo više nisu bili incidenti.

Nakon Portugala 2007. godine Srbija je propustila samo jedan od mogućih šest turnira. Naravno, najbolji rezultat je zabeležen na domaćem terenu, kada su Orlovi nošeni publikom u Beogradskoj areni stigli do polufinala prvenstva!

Tokom dosadašnjih deset prvenstava samo su tri reprezentacije osvajale prvenstvo. Čak sedam puta je najbolja bila Španija, dva puta je pehar pripao Italiji a jednom Rusiji. Rusi su trofej osvojili 1999. godine, jedini put kada je finale odlučeno penalima.

Francuzi su autsajderi na ovom prvenstvu!

Srbija će tokom Evropskog prvenstva u Sloveniji biti u A grupi sa reprezentacijama Italije i Slovenije. Domaćinu će ovo biti šesto učešće dok Italijani nisu propustili nijedan turnir. Generalno gledano, žreb nam je mogao biti i naklonjeniji.

Italija je, što pokazuju i njeni rezultati, jedan od najboljih svetskih timova. Oni imaju dve titule prvaka Evrope a još šest puta su igrali polufinale. Slovenci će biti nošeni publikom, željni dokazivanja. U dosadašnjih pet nastupa imaju samo jednu pobedu sa Evropskog prvenstva.

Takmičenje će otvoriti reprezentacije domaćina i Srbije, u meču koji se igra 30. januara od 18:00 časova. Hala će, kao i za sve ostale mečeve, biti ljubljanske Stožice. Ovj susret bi mogao da bude i odlučujuć za plasman u drugu fazu takmičenja, jer je Italija favorit za prvu poziciju u grupi.

Pogledaj kvote i za ostale mečeve!

Turnir će biti završen 10. februara kada u istom danu budu odigrani meč za treće mesto i finale. Vaka grupa ima tri tima a dva od njih će proći u narednu fazu, među osam najboljih. Kao što je to često bio slučaj do sada, titulu brane Španci.

Zanimljivost za ovo Evropsko prvenstvo je da će na njemu prvi put zaigrati reprezentacija Francuske. Deluje nezamislivo ali jedna od fudbalskih sila u Evropi je propustila sva dosadašnja takmičenja! Odmah na debiju će imati težak posao jer su u grupi sa Španijom i Azerbejdžanom.

Tokom prethodnih nekoliko godina reprezentacija Srbije je beležila značajan napredak. Trenutno su Orlovi 9. reprezentacija po UEFA rang listi. Veoma blizu po koeficijentu, na 7. poziciji, je Slovenija. Orlovi se nadaju prolasku grupne faze a to nije nestvaran cilj!