Evropska avantura je okončana, evo zbog čega Partizan nije razočarao

Suma Plzenj
(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Razlog zbog čega se ne može reći da je Partizan razočarao je veoma jedostavan: da bi ostavili takav utisak Crno-beli su pre svega morali nešto da rade, a oni na terenu Dusan arene nisu radili praktično ništa.

Naravno da se neće svi složiti sa takvom ocenom, ali je činjenica da nema previše prostora da se ona ublaži. U stvari, Partizan je ,,radio”, odnosno igrao, taman toliko koliko mu je dozvolio domaćin Plzenj. Čak je i taj dopušteni deo igre bio pod strogom kontrolom fudbalera u plavo-crvenim dresovima.

Kako se završio Partizanov evropski put (GALERIJA)

Ovde nije reč o kompletnoj evropskoj sezoni srpskog šampiona koja je zaista fascinantna, već o duelu sa češkim timom koji je još jednom ukazao na to da za redovniji i duži boravak u Evropi nisu dovoljni povremeni bljeskovi ili trenuci inspiracije.

Srpski fudbaleri imaju dovoljno talenta za nadahnutu igru kojom mogu da savladaju i mnogo kvalitetnije protivnike. Međutim, moderni fudbal odavno ne priznaje nadahnuće kao glavnu pokretačku snagu. Dugotrajan strpljiv rad, dugoročno planiranje, precizno definisani ciljevi i održavanje jednom dostignutog nivoa su glavni ,,donosioci” rezultata.

U tome leže sve razlike koje Partizan ovoga puta nije mogao da prevaziđe. Zato je utakmica ličila na igru ,,mačke i miša”, ili na demonstraciju praktičnog rešavanja zadatka koji učitelj pokazuje učeniku.

Partizan glavom ostao u Beogradu, Viktorija smireno do osmine finala

Teško bi se mogao navesti ijedan detalj meča u kojem fudbaleri Pavela Vrbe nisu imali kristalno jasnu ideju šta treba da rade. Odbrana, sredina, napad – sve je funkcionisalo besprekorno. Pravovremeno postavljanje, precizna dodavanja, racionalno korišćenje prostora, moderna igra po bokovima.

Sve u razmerama uvek dovoljnim, nikad premalim i nikad suvišnim.

Partizan je ipak imao fantastičnu godinu u Evropi

Imao je Partizan neka odlična izdanja tokom putešestvija kroz Evropu. Duel sa Česima ne spada u takva. Izjave pune optimizma pred revanš u kojima se posebno apostrofira brzina krilnih igrača Partizana sada deluju pomalo neprimereno. Samo je jedan tim igrao na taj način, a to svakako nije bio onaj koji vodi Miroslav Đukić.

Fulam igra kod kuće, a nije favorit? Iskoristite izvanrednu kvotu!

Štaviše, Crno-beli su najmanje bili opasni sa krila. Revanš je zapravo pokazao koliko su pogrešni zaključci izvučeni posle prvog susreta. Umesto da se uvidi da Plzenj raspolaže ogromnim rezervama, a da je u Beogradu pokazao tek toliko koliko mu je bilo potrebno, dovoljno i koliko je želeo, njegova taktička rezervisanost je shvaćena kao slabost.

Uostalom, Plzenj je i u Srbiji i u Češkoj imao veći posed lopte, a u prvom susretu neuporedivo više kompletiranih dodavanja. Taktičko-tehnička nadmoć čeških fudbalera se videla i momentima potpune nemogućnosti Jankovića da izvede neproblematično dodavanje. Kod prvog gola Plzenja iskusni Ostojić ne samo da nije pokazao ono što je odlika iskusnih fudbalera – dobro postavljanje – već je Krmenčik pored njega postigao pogodak ,,kao da ga nije ni bilo”.

Ko će pobediti u bici za prvi trofej na Ostrvu?

Moderan fudbal se zasniva na jednostavnoj igri sa što manje dodira lopte. Jedan tim je tako igrao, drugi nije a to je na našu žalost Partizan.

Rezultat okršaja sa Plzenjom ne može da umanji ocenu evropske sezone Đukićeve ekipe koja je izvanredna. Međutim, da bi se od statusa ,,jedne laste” došlo do redovnog boravka u Evropi, potrebno je ne samo zasukati rukave, nego u što većoj meri, ali pre svega na pravi način, uposliti sve ostale kapacitete koje imamo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime