Evropo, upoznaj Irvinga Lozana: Napadač PSV-a rešeta i nema nameru da stane

Kakav način da se predstavite novoj publici. Za Irvinga Lozana malo ko je čuo dok je igrao za meksičku Pačuku, a ako je i bilo skeptičnih navijača oko njegovog prelaska u Evropu – sada ih više nema!

Napadač PSV Ajndhovena Irving Lozano ove sezone trese mreže kao od šale. Dolazak u Holandiju već se pokazao kao sjajan potez i za klub i za igrača. Lozano je upisao devet nastupa u holandskoj Erediviziji i već je postigao devet golova. Da stvar bude luđa, ovaj mladi Meksikanac je uz to zabeležio i tri asistencije.

U Holandiji su oduševljeni novom zvezdom u nastajanju. PSV je ove sezone skoro nepogrešiv u domaćem prvenstvu. Očito su u Ajndhovenu željni da „preotmu“ titulu šampionu Fejnordu i 10 pobeda u 11 mečeva to i potvrđuje.

Ali Lozano je za sada priča sezone. Uz saigrača Jirgena Lokadiju je prvi strelac lige, a neverovatnu formu prikazuje i za nacionalni tim. Prošle nedelje je u remiju Meksika protiv Belgije imao napadački obračun sa Romeluom Lukakuom. Obojica igrača su se po dva puta upisala u strelce u ludom remiju, 3:3.

Očigledno je da u Ajndhovenu vole meksičke fudbalere. Pre Lozana su za crveno-bele nastupali Andres Guardado, Ektor Moreno, Karlos Salsido i Fransisko Rodrigez. Sada, kada su videli za šta je sve sposoban 22-godišnji Lozano, ta ljubav će moći samo još više da raste.

Bivši napadač Pačuke za PSV najčešće nastupa na levoj napadačkoj poziciji u formaciji 4-3-3. „Filipsovci“ su ubedljivo najbolji napadački tim lige i to je samo još jedan pokazatelj koliko mudro je Lozano izabrao. Ne samo da je PSV bio zainteresovan za njega, već je i bio logičan sled oprobati se u ligi koja pogoduje mladim napadačima. Lozano stiče iskustvo u ligi jačoj od meksičke i ne preskače „stepenice“ na putu ka vrhu. Za sada ide postepeno unapred i napredak je već vidljiv.

Raul Himenez, njegov saigrač u reprezentaciji Meksika, je već potegnuo priču o tome kako bi bilo dobro da u ovakvoj formi Lozano bude i u Rusiji. „Sombrerosi“ nikako ne uspevaju da odu dalje od osmine finale na prethodnim Mundijalima i sa ovako raspoloženim i nadahnutim napadačem to nije nemoguće.

Međutim, do tada je ostalo još dosta vremena. PSV za sada odlično drži stvari pod kontrolom u Holandiji – uprkos ranom ispadanju iz Lige Evrope – i Lozano će imati prilike da još mnogo toga pokaže. Pre svega, potrebno je uveriti sve da ovih devet golova na devet mečeva nisu slučajnost. Lozano do sada postiže gol na svaka 82 minuta, što je redak golgeterski učinak. Kako sezona bude odmicala, verovatno će i ovaj statistički kuriozitet postati malo manje neverovatan, ali treba imati u vidu da Lozano nije centralni napadač crveno-belih.

Do sada je pokazao da je vrlo ubojit kada mu se pruže šanse – imao je tek 31 šut ka golu rivala ove sezone, skoro svaki treći je bio gol – ali i da je kreativan. Osim tri asistencije kao najočigledniji argument, Lozano je vrlo siguran sa loptom. Rivali imaju problema da mu je oduzmu i u tome mu pomaže sasvim solidni driblinzi. Nema strah od protivničkih defanzivaca i ulaska u igru jedan na jedan, pa i ne čudi što uspeva da napravi skoro dva uspešna driblinga (1.93) na svakih 90 minuta.

Naravno da ovde postoje manji nedostaci u njegovoj igri. Lozano se nije preterano pokazao koji igrač koji mnogo doprinosi defanzivnoj igri tima. Ipak, kada je neka ekipa toliko nadmoćna koliko PSV jeste ove sezone, to je sasvim očekivano.

Ovako „ludački“ početak sezone verovatno nisu očekivali ni u PSV-u kada su odlučili da ga dovedu iz MX lige. Sada se već zadovoljno trljaju ruke i samo je pitanje kada će Lozano napustiti Holandiju. Dok se to ne desi, pred napadačem će biti zadatak da pomogne u vraćanju pehara u Ajndhoven, a onda i nastup na Svetskom prvenstvu. Naredne godine u ovo vreme, ko zna gde bi Lozano mogao da igra…