EVROLIGA: kad je počela istorija Fajnal fora?

Košarkaši Panatinaikosa i zvanično su odbranili titulu prvaka Grčke (PHOTO: Getty images)

Evroliga nije oduvek imala sistem takmičenja sa završnim turnirom na kraju, odnosno nije se oduvek igrao Fajnal for. Mnogi bi se međutim zbunili na pitanje kada je prvi put održan takav turnir i ko je bio pobednik.

U opticaju se najčešće pominje početak 21. veka kada je evropska košarka imala dva klupska ,,šampiona Evrope”. Evroliga je ugledala svetlo dana u sezoni 2000/01, poslednjoj u kojoj je i FIBA imala isto takmičenje. Te godine su pobednici bili Makabi (FIBA) i Kinder iz Bolonje (Evroliga).

Zakucavanje, ili kako dići publiku na noge!

Osim što je prva sezona u sada najelitnijem kontinentalnom takmičenju poznata po tome što je italijanska košarka poslednji put dala šampiona Evrope, u njoj se tada pobednik nije dobio na Fajnal foru. Igrao se plej-of u kome je posle pet odigranih mečeva Kinder predvođen Đinobilijem savladao Tau Keramiku sa Duškom Ivanovićem na klupi.

Najčešći odgovor je da je Evroliga uvela završni turnir u Gentu 1988. godine gde je jedan od učesnika bio Partizan. Odgovor jeste čest, ali je i pogrešan. Prvi završni turnir u evropskoj klupskoj košarci je odigran u Bolonji na kraju sezone 1965/66.

To je bila deveta sezona otkako je FIBA provisala Kup šampiona, pa se smatralo da je vreme da se probaju neki noviteti. Takmičenje je započelo 26 klubova što je za ono vreme bio impozantan broj. Trofej je branio Real koji je prethodne sezone osvojio svoju drugu od sadašnjih rekordnih devet titula.

Milano jedini imao ,,američku pomoć”

Posle sita i rešeta na završni turnir su otišli Milano (Simental), CSKA, Slavija iz Praga i AEK. Određeni su i parovi za polufinalne mečeve: Slavija – AEK i Milano – CSKA. Slavija je savladala Grke sa čak 30 poena razlike (103-73) u duelu u kome nezamislivo za sadašnje uslove, za svoje timove igrali samo domaći košarkaši.

Evroliga

To nije bio slučaj sa Milanom koji je jedini imao ,,američku pomoć” u vidu Bila Bredlija i Skipa Torena. Tadašnji Simental je u polufinalu pobedio CSKA, a u finalu i Slaviju (77:72), osvojivši prvu od svoje tri titule evropskog šampiona.

Barselona dočekuje Unikahu, šta kažete na kvotu za dvojku?

Mali kuriozitet je i da su u finalu sudili dvojica mađarskih sudija, što bi danas bilo veoma iznenađujuće.

Italijani su sledeće godine imali šansu da odbrane trofej, ali su u finalu izgubili od Reala. Posle te dve sezone takmičenje je napustilo sistem završnog turnira koji se nije igrao u sledećih 20 godina.

Evroliga se danas ne može ni zamisliti bez Fajnal fora. Kao što je poznato ove godine će se po prvi put igrati u Srbiji, a grad domaćin je Beograd.