Evroliga bira najbolje: Sonja Petrović najkorisnija košarkašica ligaškog dela

Uzdanica Srbije na Eurobasketu: Sonja Petrović (FOTO: Srđan Stevanović/Starsport)

Iako se nalazimo u jeku sezone u NBA i evropskim takmičenjima, vest da je Sonja Petrović proglašena za najkorisniju košarkašicu ligaškog dela Evrolige je prošla neopravdano nezapaženo.

Srpska košarkašica je to priznanje dobila zahvaljujući izvanrednim igrama za Dinamo iz Kurska, nosioca titule klupskog šampiona Evrope. Znajući da u klubovima, kao i u samom takmičenju dominiraju američke košarkašice, jasno šta Sonja Petrović predstavlja u Evroligi. Da nije tako, ne bi dobila poziv od trenutno najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Top 5 NBA trejdova u ,,pet do 12“!

Propustivši samo jednu od četrnaest utakmica, prosečno je beležila 15,4 poena, 6,2 skoka, 3,5 asistencije i dve ukradene lopte. Važno je istaći da je Sonja Petrović daleko najpreciznija od ukupno deset košarkašica koje su ubacivale više od petnaest poena. Njen procenat iz igre je 54,1%, a samo još Britni Griner ubacuje više od polovine svojih šuteva!

Spomenuta Griner je inače prošle godine bila najefikasija košarkašica u WNBA! Reprezentativka Srbije je sa indeksom korisnosti 21,9 iza sebe ostavila Žantel Lavender, Amandu Zahui, Kortni Vanderslot i Ališu Klark.

Sonja Petrović je ključna košarkašica šampiona Evrope!

Njen klub je kao cilj za sezonu 2017/18 zacrtao odbranu svoje prve titule evropskog šampiona, a dolazak srpske košarkašice je jedan od ključnih poteza u tom smislu. Ekipu vodi dvostruki šampion Evrope sa Španijom Lukas Mondelo, a pored Petrovićeve glavne poluge u timu su sjajne američke košarkašice Ogvumike, Mekatri i Prins, kao i Španjolka Ana Kruz.

Povrede: Najgorih 10 u NBA ove sezone!

Sonja Petrović ima najveće moguće poverenje svog trenera. Na parketu provodi najviše vremena, postiže najviše koševa i ima drugi najbolji učinak u skokovima i asistencijama! Biti najbolji u redovima šampiona koji inače nema nijedan poraz je izuzetno vredno dostignuće. Kuriozitet u vezi sa Dinamom je da je prošle sezone do trofeja stigao pobedama nad svim protivničkim ekipama!

Koliko je to teško u ovom takmičenju može se videti iz par zanimljivih podataka. U poslednjih šest godina među najboljim košarkašicama u tri osnovne statističke kategorije našle su se samo dve koje nisu iz SAD!

Kvote za nove mečeve Evrolige su spremne, budite i vi!

Sonja Petrović je u svojoj karijeri tri puta bila klupski šampion Evrope. Dva puta je pobeđivala sa moskovskim Spartakom, a jednom sa USK iz Praga. Sa reprezentacijom Srbije je bila prvak Evrope 2015 i treća na Olimpijskim igrama u Brazilu godinu dana kasnije.

U biografiji joj stoji i da je igrala i za dva WNBA kluba – Čikago i Feniks.

Trenutno se nalazi u Beogradu gde je novi/stari selektor Marina Maljković okupila reprezentativke u sklopu trodnevnog testiranja. Povratak trofejne Maljkovićeve znači samo jedno – planovi ponovo podrazumevaju visoke ambicije, a Sonja Petrović je i dalje kamen temeljac na kome će se oni ostvariti.