Evo kako se košarka menja! Hjuston sa minimumom dvojki, Stef Kari i košarka bez pozicija

Rockets at Wizards 11/7/16

Nova era u košarci je već tu. Već smo navikli da se svake sezone sve više šutira za tri poena, a sinoć su Hjuston Rokitsi uradili nešto što nikome do sada nije pošlo za rukom.

Tim iz Teksasa je pobedio Šarlot Hornetse 109-93 sa najmanjim brojem ubačenih šuteva za dva poena ikada! Hjuston je samo 28 puta postigao dva poena, a dali su čak 22 trojke!

MOŽE LI NEKO DA UGROZI GOLDEN STEJT?

Čak šest košarkaša Hjustona pogađalo je za tri, dok su Erik Gordon i Rajan Anderson dali po 6 trojki. Džejms Harden bio najefikasniji sa 27 poena, od toga 4 trojke.

Linija za tri poena je prvi put uvedena u ABA ligi, takmičenju koje je jedno vreme u SAD postojalo paralelno sa NBA, da bi se posle utopilo u sadašnju najjaču ligu sveta.

NAJBOLJA KOŠARKA NA SVETU, NAJBOLJE KVOTE NA SVETU!

U NBA je uvedena u sezoni 1979/80, a te sezone najbolji trojkaš bio je Brajan Tejlor iz San Dijego Klipersa sa 90 trojki. Sadašnji generalni menadžer Boston Seltiksa Deni Ejndž je bio prvi košarkaš koji je za sezonu dao više od 100 trojki, 148 u sezoni 1987/88. Već sedam godina kasnije Džon Starks je prebacio 200 trojki za godinu dana.

Do skora se broj trojki koji je najbolji trojkaš u sezoni postigao vrteo između 160 i 240, a onda je sa Spleš Bradersima i Golden Stejtom sve promenjeno.

Rajan Anderson je u sezoni 2011-12 postigao 166 trojki, što je bilo izuzetno malo za najboljeg strelca lige. No onda je Kari stupio na scenu i sve se promenilo.

SVAKO VEČE, PRAVA PRILIKA ZA TIKET

U sezoni kada je imao procente šuta 50-40-90, Kari je ubacio 402 trojke! Koliko se košarka promenila govori i činjenica da je trebalo skoro deset godinaod uvođenja trojke u igru da neko šutne preko 400 puta za tri.

To je prvi uradio Majkl Adams iz Denver Nagetsa u sezoni 1988/89, pa i u narednoj sezoni. Sada svaki malo bolji šuter pokušava preko 400 puta da šutne za tri poena u sezoni.

Treba napomenuti da je u sezoni 2003/04 Peđa Stojković bio najbolji trojkaš lige sa tada neverovatnih 240 trojki.

Da li je ovo samo trenutni trend ili će poludistanca kao statistički najlošiji izbor za šut biti potpuno izbrisana iz igre? Da li idemo ka košarci bez pozicija, sa Lebronom Džejmson, Benom Simonsom i Janisom Adetokumbom na pozicijama plejeva i centrima sa jedva 2 metra visine?