Evertonova staklena odbrana nastavlja da posrće

Everton

Još jedan težak poraz za Everton ove sezone. Kao da ih njihovi navijači ove sezone već nisu videli dovoljno, ali ono što Karamele prikazuju na terenu nikako ne daju nagoveštaj da će se stvari uskoro promeniti.

Sautempton je zadao samo još jedan u nizu teških udaraca ekipi Evertona, pobedivši goste sa ubedljivih 4:1. Ovaj novi poraz došao je samo tri dana nakon što su pristalice Karamela na Gudison parku prisustvovale debaklu protiv Atalante (1:5) i njihov tim sada okupira 16. mesto Premijer lige.

Ali koliko katastrofalno Everton igra, to i nije tako loše. Imaju dva boda više od prvog tima iz zone ispadanja, a primili su najviše golova od svih premijerligaških ekipa. Džordan Pikford je već 28 puta morao da vadi loptu iz mreže na samo 13 mečeva. Protekle sezone, Everton je za dvostruko više mečeva primio jedan gol manje – 27 golova na 26 mečeva.


Everton jednostavno nije mogao ništa Sautemptonu. Gol su postigli iz jednog od samo dva šuta u okvir gola rivala, a Sveci su svoju rafalnu paljbu ispaljivali kada god su stigli. Dušan Tadić i Čarli Ostin su presudili mučenim Karamelama, dok je Stiven Dejvis kompletirao konačan rezultat. Jedino je Gilfi Sigurdson koliko-toliko uspeo da učini ovaj poraz lakšim svojim pogotkom.

No, navijačima teško da će to biti važno. Karamele rivalima dopuštaju u proseku 14.15 udaraca po meču, što je šesti najgori rezultat lige, a u čak 62% slučajeva udarce ka golu Pikforda protivnici upućuju iz unutrašnjosti šesnaesterca. Zato je Pikford već bio primoran na 43 odbrane ove sezone, pa stoga jedino golmani Svonsija i Barnlija to čine češće.

Skupocena pojačanja tokom prelaznog roka očigledno ništa nisu donela timu. Sigurdson, Dejvi Klasen i Vejn Runi su slični igrači bez previše brzine u svom arsenalu, a Sandro Ramirez nikako ne može biti zamena za Romelua Lukakua. Kada se na to pridodaju neubedljiva pojačanja u vidu Majkla Kina i Nikole Vlašića, ostaje nejasno ko bi poželeo da u ovom trenutku preuzme Everton.

Vršilac dužnosti Dejvid Unsvort nije uspeo da makar malo olakša situaciju onome ko bude seo na klupu, a činjenica da uprava kluba već nedeljama ne uspeva da pronađe zamenu za Ronalda Kumana govori dosta. I dalje je teško videti ekipu sa svim igračima koje ima kako ispadaju u Čempionšip, ali činjenica je da je situacija alarmantna.

Ako se nešto uskoro ne promeni, ni ispadanje iz Premijer lige neće biti tako nemoguće.