MILOVAN RAJEVAC ZA MERIDIAN SPORT: Nema više lepote fudbala…

euro-milovan-rajevac-moj-ugao
Milovan Rajevac: Nema više lepote fudbala! (FOTO: Guliver)

Atmosfera na Evropskom prvenstvu u fudbalu se sve više zahutava, a čeka tek nas očekuje pravi spektakl!

Gost Meridianove emisije “Moj ugao”, bio je iskusni fudbalski stručnjak Milovan Rajevac koji je zajedno sa Milanom Boškovićem, prokomentarisao dosadašni učinak reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Milovan Rajevac ima bogat trenerski CV, a kao rezultat koji je obeležio njegov rad kao prvog šefa nekog stručnog štaba je svakako četvrtfinale sa Ganom na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Moja sreća je bila da sam od igrača iz „lokalne“ reprezentacije, napravio igrače za A tim. Dok sam bio selektor imao sam velikih poteškoća, nisam mogao da računam na Esijena i Apiju, ali smo uspeli da napravimo dobar rezultat na Svetskom prvenstvu 2010. godine – počeo je Milovan Rajevac razgovor za Meridian.

Šta je bilo ključno da Gana napravi odličan rezultat pre tačno 11 godina?

– Po mom mišljenju jedan od najvažnijih segmenata je fizička sprema. Uvek se trudim da moje ekipe budu odlično fizički spremne što se pokazalo i na tom Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Pored toga svakako bih istakao i atmosferu u svlačionici koja je bila fenomenalna.

MILOVAN RAJEVAC ZA MERIDIAN SPORT: Nema više lepote fudbala…
Milovan Rajevac: Nema više lepote fudbala! (FOTO: Pakawich Damrongkiattisak/Getty Images)

Polako se prva faza Evropskog prvenstva u fudbalu privodi kraju, kakav je utisak nakon prvih nedelju i po dana takmičenja?

– Uvek posle velikih takmičenja sabiraju se utisci i događaju se nove stvari u fudbalu. Još je rano donositi neke epohalne zaključke, neki ljudi se žale kako ne postiji „stari fudbal“. Činjenica da se danas više igra na rezultat, izgubila se svojevrsna lepota. Mislim da je to suštinska razlika- istakao je Milovan Rajevac.

Ljubitelji „starog fudbala“ često apostrofiraju kako nema više umetnika sa loptom, šta je uzork deficita fudbalera sa takvim karakteristikama?

– Nema više pravih zvezda zbog činjenice da se prostor za igru smanjuje. Igrači su dosta agresivniji u fazi odbrane. Danas se više igra na kontru, tako je na primer Francuska osvojila Svetsko prvenstvo i tako je Nemačka savladala Portugal na aktuelnom šampionatu. Fudbal se danas igra više timski, nema prostora da igrači pokažu neko impozantno fudbalsko umeće.

Jedan od ekipa koja je oduševila na početku EURA je svakako Italija, da li Azuri imaju recept za najviše domete?

– Italijani igraju stvarno dobro, trenutno daju dosta golova. Oni su poznati po tome da nisu mnogo efikasni, ali su tada bili svetski prvaci. Videćemo šta će novi sistem igre da im donese.

Pored Italijana, selekcija koja je na dominantan način došla do osmine finala je i Belgija, šta je zaštitni znak Belgije?

– Belgijanci imaju dobar tim i dobre igrače. Razlika je kada De Brujne nije u timu. De Brujne dominira u fazi odbrane u napadu traži dubinu, prototip modernog igrača. Povreda ga je malo omela, ali to je sada prošlost. Mislim da Belgijanci mogu daleko da doguraju- naglasio je Milovan Rajevac.

Šta nedostaje ovogodišnjem Evropskom prvenstvu?

Nacionalni naboj nije kao kada je nekada bio, ali može se reći da je za to delimično kriva korona. Nadamo se da će se sve to vremenom promeniti, dug je šampionat i da će do kraja biti sve u najboljem redu.

Fudbal se menja iz godine u godinu, to se primećuje i na EURU. Koja je klučna promena koja je zadesila „najvažniju sporednu stvar na svetu“?

– Sistem igre se dosta promenio u odnosu na moje vreme. Danas se igra što se moderno kaže „od noge do noge“, a nekada se igralo na duge lopte. To svakako pomaže da bude izražena brzina fudbala.

Uvek su aktuelne priče o favoritima i najprijatnijim iznenađenjima, kao i o onima koji ne igraju dobro, koja selekcija je razočarala na EP?

Hrvati su delimično razočarali na ovom šampionatu, ali to se moglo pretpostaviti pred sam EURO. Delimično je loša atmosfera oko reprezentacije, Dalić često menja i sve to utiče na rezultat – naglaso je Milovan Rajevac.

Koliko je teško selektorima da se adaptiraju na sve promene u modernom fudbalu?

– U današnje vreme kada spremate igru imate veliki broj informacija. I retko šta vas može iznenaditi, ali fudbal ima mnogo specifičnosti. Igra je mnogo kompleksna i slektori i treneri moraju mnogo pažnje da posvete pripremi. U tome im mnogo pomažu njihovi pomoćnici.

Favoriti za ulazak u sam finiš Evropskog prvenstva?

Svakako Francuska, Nemačka je pokazala da može da igra na odličnom nivou iako već godinama dominira, Italijani su sve prisutiniji i svakako Belgija koja igra fenomenalno- zaključio je Milovan Rajevac.

BOŠKO ĐUROVSKI EKSKLUZIVNO ZA MERIDIAN: Ronaldo? Portugal bi bio bolji kad bi on bio na klupi!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Jovan Damjanović: Srpskom fudbalu nedostaje sistem! | SPORT FOKUS EP08

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime