EURO 2018: Koliko može Srbija u Hrvatskoj?

Srbija rukomet, Marko Vujin
Marko Vujin pojačao Varadr (FOTO: Pedja Milosavljevic / Starsport)

U petak počinje Evropsko prvenstvo u rukometu u Hrvatskoj, a Srbija već na startu ima najteži ispit u vidu domaćina. Splitska arena Spaladium biće domaćin svih utakmica “Orlova”, koji igraju u grupi A sa već pomenutom Hrvatskom, Švedskom i Islandom.

Selektor Jovica Cvetković imao je prilično težak zadatak u odabiru igrača za prvenstvo.  Povrede nekih od najiskusnijih reprezentativaca kao što su Stojković i Rnić učinile su stvari komplikovanijim za sastavljanje tima. Tako je u komšiluk otputovalo šest debitanata, od kojih su dvojica golmana – Vladimir Cupara i Tibor Ivanišević.

U fokusu će svakako biti i Stefan Vujić, koji je nosio dres reprezentacije Hrvatske, ali će svoj službeni debi imati upravo protiv Vatrenih.Videćemo koliko će Srbija u njemu dobiti pojačanje.

ORLOVI NA OVOM PRVENSTVU – PISALI SMO I RANIJE O TOME!

Svoj prvi nastup na velikom takmičenju za Srbiju upisaće i levi bek Petar Đorđić. Šapčanin je u pripremnom periodu bio jedan od najboljih igrača reprezentacije i nije čudo što se očekuje da tako nastavi u na prvenstvu.

Srbija u punom sastavu izgleda ovako:

Golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević
Leva krila. Dobrivoje Marković, Nemanja Ilić
Desna krila: Darko Đukić, Bogdan Radivojević
Levi bekovi: Petar Đorđić, Milan Jovanović i Nemanja Obradović
Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić i Stefan Vujić
Desni bekovi: Nemanja Zelenović i Marko Vujin
Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Bojan Beljanski

KLADI SE NA RUKOMET!

KOLIKO OVAJ TIM MOŽE?

Ako je suditi po utakmicama u pripremnom periodu ne mnogo daleko. Pet poraza i samo jedna pobeda ne daju navijačima Srbije mnogo razloga za optimizam.  Selektor Hrvatske Červar i kapiten Igor Vori su u tim rezultatima naše reprezentacije videli pokušaje da zavara taktika i mogućnosti Srbije.

Na klupi imamo Jovicu Cvetkovića, iskusnog stratega i osvajača srebrne medalje sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu u Srbiji 2012. godine.

Trojac Šešum  – Vujin – Nenadić biće najvažnija karika u igri naše reprezentacije. Najiskusniji i najbolji srpski reprezentativci već godinama nose dres Srbije, igraju u velikim klubovima, znaju kako da se nose sa publikom i pritiskom. Stoga će morati da utiču na mlađe igrače. Kako na startu, tako i u preostale dve utakmice sa Švedskom i Islandom.

EVROPSKO PRVENSTVO – NAJBOLJA PONUDA, NAJBOLJE KVOTE!

Osim ovog trojca mnogo se očekuje i od desnog krila Bogdana Radivojevića, koji sa uspehom igra u nemačkoj Bundesligi kao i od levog beka Petra Đorđića. Istina je da on nema iskustva sa velikih takmičenja, ali internacionalno iskustvo i sjajan pripremni period daju nam za pravo da se uzdamo u ovog momka.

Jača strana naše igre je svakako potentna bekovska linija.  Sjajni strelci kao što su Vujin i Đorđić mogu da zatrpaju svakog protivnika, a uz golove Nenadić i Šešum donose kreativnost i raznovrsnost u igri.

Odbrana nam je bila problem u pripremnom periodu. Česta ispadanja, loša odbrana krila i pivotmena je samo deo problema. Na prvenstvu neće biti popravnih, a jače strane naših protivnika su naše slabe tačke.

Dvojac golmana Cupara – Ivanišević je bio jedna od svetlih tačaka u proverama za prvenstvo. Iako posle mnogo vremena među stativama neće biti Darka Stanića, očekuje se da je dobio dostojne naslednike.

Da li će i u kojoj meri drugi igrači uspeti da se istaknu, iskoče u prvi plan, videćemo, ali su realne reči Jovice Cvetkovića:

Ovo je trenutno najbolje što imamo.”

autor: Luka Grčić